wo. 22 jan 2020

Volgens persbureau Bloomberg hebben Alstom en Bombardier de voorbije maanden verkennende gesprekken gevoerd over een fusie tussen hun spooractiviteiten.
Bombardier
Het Canadese Bombardier zit in moeilijke papieren. Vorige week kelderde het aandeel na een winstwaarschuwing. Het aandeel crashte en kende de grootste daling ooit met 39%. Bombardier overweegt ook zich terug te trekken uit zijn samenwerkingsverband met Airbus. Dit omdat het gezamenlijke programma voor het maken van Airbus A220-toestellen veel extra kosten met zich mee brengt en het rendement daardoor onder druk staat. De samenwerking startte een paar jaar terug. Toen werd besloten de Bombardier C Series-vliegtuigen te hernoemen tot Airbus A220.
Bombardier besteedde miljarden dollars aan de ontwikkeling, het uitrusten met zuinige motoren, composietvleugels en andere innovaties. Het programma kampt evenwel met een productieachterstand van honderden vliegtuigen. Het water staat Bombardier al enkele jaren aan de lippen. In 2015 was Bombardier genoodzaakt om een derde van de treindivisie te verkopen aan het Canadees pensioenfonds Caisse de Depot et Placement du Quebec om cash op te halen teneinde het hoofd boven water te houden.
De visie van KBC Asset Management
KBC Asset Management staat sceptisch tegenover een fusie. De Europese concurrentiewaakhond zal niet happig zijn om een fusie goed te keuren. Bijna een jaar geleden stelde de Europese Commissie nog haar veto tegen de fusie van Alstom met de treindivisie van Siemens en voordien had Siemens nog gepraat met Bombardier. De combinatie van Alstom en Bombardier zou volgens schattingen zo'n 50% van Europese markt van hogesnelheidstreinen, 30% van regionale treinen en 30% van metro's controleren. De fusie tussen Alstom en Siemens zou volgens Margrette Vestager concurrentieverstorend geweest zijn in zowel de markt voor signalisatiesystemen als de markt voor hogesnelheidstreinen. De marktaandelen in treinsignalisatie en 'very high-speed trains' liggen wel lager, wat maakt dat de kans voor een goedkeuring voor een fusie met Bombardier iets hoger ligt dan bij de fusie met Siemens.
Daarnaast ziet KBC Asset Management niet goed in wat Alstom te winnen heeft met een fusie. De treindivisie van Bombardier heeft de jongste jaren te kampen met executieproblemen bij een aantal projecten waardoor de winstgevendheid en de cashflowgeneratie achterblijft. Alstom daarentegen kan de jongste jaren uitpakken met sterke operationele prestaties. Alstom kan teren op een uitermate sterk orderboek met 5 jaar werk op de plank en daarnaast kon het zijn marges optrekken. De fusie met Siemens had het voordeel dat Alstom zijn groepsmarges kon verhogen via een grotere gewicht in treinsignalisatie waar de marges een pak hoger liggen. Bombardier heeft daarentegen een grotere focus op rollend materieel. Bombardier heeft wel een sterkere positie in de VS en China, maar Alstom staat een pak sterker in andere opkomende landen zoals India. Het zou moeten komen van synergievoordelen en schaalvoordelen. Het zou ook een bocht van 180 graden zijn van zijn huidige 'Alstom in Motion'-strategie dat de focus legt op organische groei, margeverbetering, cashflowgeneratie en kleine overnames. Een ding staat als een paal boven water. Alstom staat in een sterke positie om bij een fusie goede voorwaarden te bedingen. Bombardier staat in een zwakke positie waardoor in theorie een overname aan een lage prijs zal gebeuren.
Alstom is een defensief aandeel in een volatiele markt ondersteund door een stevig dividend, een orderboek van bijna 5 jaar aan werk op de plank en een aantrekkelijke waardering t.o.v. de sector. KBC Asset Management heeft een 'Houden'-aanbeveling met een koersdoel van 44 euro.