ma. 28 jan 2019

Alstom en Siemens hebben op de valreep nog extra toegevingen gedaan aan de Europese concurrentiewaakhond wat betreft de fusie van hun treinactiviteiten. De waakhond stelt zich erg hard op omdat het vreest dat beide hogesnelheidsactiviteiten de marktwerking in het gedrang brengt op het vlak van levering van treintypes en signalisatiesystemen. Een week geleden leek de megafusie dood en begraven omdat het op een veto afstevende. Europees commissaris Vestager liet toen weten dat de tegemoetkomingen verder moesten gaan dan wat de twee fusiepartners tot dan toe op tafel hadden gelegd. En dat deden ze.
Voldoende tegemoetkomingen?
Siemens en Alstom zouden vrijdag toch nog extra toegevingen hebben gedaan en zouden het pakket van desinvesteringen aangepast hebben om goedkeuring door de Europese Commissie te vergemakkelijken.
Het blijft echter onzeker of het plan de zorgen van de mededingingsautoriteit voldoende wegneemt.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voerde de druk op door te stellen dat er na de bijkomende toegevingen niets meer in de weg staat om het licht voor de creatie van de "airbus van het spoor" op groen te zetten. Margareth Vestager liet in een interview met Reuters ook een meer gematigde toon horen. Een beslissing zou vallen op 18 februari.
Mening van KBC Asset Management
Onze analisten zijn de fusie erg genegen. De fusie met de treindivisie van Siemens is immers heel positief voor de aandeelhouders van Alstom, aangezien Siemens Mobility zo'n 52% van de omzet, maar 66% van de operationele winst van de nieuwe groep inbrengt in ruil voor een belang van 50%. Daarnaast krijgen aandeelhouders van Alstom een speciaal dividend van 8 euro dat in twee keer wordt uitbetaald.
Nadien Siemens Alstom hogere marges hebben dan Alstom op een standalone basis omdat de operationele marges bij de treindivisie hoger liggen, vooral dankzij het grotere gewicht in treinsignalisatie (waar de marges hoger liggen). De fusiegroep verwacht zo'n 470 miljoen euro aan synergievoordelen te oogsten.
De markt prijst echter geen fusie in.
De analisten van KBC Asset Management denken dat Alstom als een standalone bedrijf tussen 38 en 40 euro waard is. Vandaag noteert het aandeel echter aan 35 euro. Het neerwaarts risico is dus beperkt en het opwaarts potentieel aantrekkelijk. Alstom is een defensief aandeel in een volatiele markt ondersteund door een stevig dividend, een orderboek van bijna 5 jaar aan werk op de plank en een aantrekkelijke waardering t.o.v. de sector.
Alstom is koopwaardig met een koersdoel van 44 euro en Siemens is koopwaardig met een koersdoel van 131 euro.