ma. 1 feb 2021

De Franse treinbouwer Alstom heeft vrijdagavond de overname van Bombardier Transportation afgerond. Met die overname verstevigt Alstom zijn globale nummer positie als nummer twee en ontstaat een groep met 75.000 werknemers, een omzet van bijna 16 miljard euro en een orderboek van 71 miljard euro.
Strategisch zinvol
Volgens sectoranalist Alex Martens is de overname strategisch zinvol. De combinatie Alstom/Bombardier Transportation wordt de tweede grootste treinbouwer ter wereld. De bedrijven zijn heel complementair en Alstom verhindert hiermee ook dat Bombardier Transporation in Aziatische handen terechtkomt. Omwille van de financiële problemen bij Bombardier en de recente executieproblemen valt ook de overnameprijs mee. Alstom betaalt nu 4,4 miljard euro, 1,1 miljard euro minder dan eerst gecommuniceerd.
Mooie vooruitzichten voor sector
KBC AM blijft enthousiast wat betreft de vooruitzichten voor het spoor.
- De coronacrisis heeft de vooruitzichten van de spoorwegindustrie niet verzwakt, wel integendeel. Analist Alex Martens denkt dat de steun van de overheden aan de spoorwegsector sterk zal blijven en de komende jaren zelf nog zal toenemen. In het licht van fiscale stimulus zien overheden investeringen in het spoor als een manier om de economie opnieuw aan te zwengelen.
- Daarnaast kan het spoor profiteren van zijn lage CO2-voetafdruk. De ambitieuze klimaatdoelstellingen en de noodzaak om de uitstoot van CO2 te verminderen door over te stappen op groene mobiliteit, spelen duidelijk in de kaart van de sector. Na de opwekking van elektriciteit is transport Europa's tweede belangrijkste bron van CO2-uitstoot, goed voor 24% van de totale Europese uitstoot. Groene mobiliteit is één van pilaren in de strijd tegen klimaatverandering. De CO2-uitstoot van de spoorwegsector (inclusief tram en metro) bedraagt minder dan 1% van de Europese CO2-uitstoot van de Europese transportsector en is slechts een fractie van de uitstoot van andere transportmiddelen. De trein stoot per passagier zo'n 20x minder CO2 uit dan een vliegtuig.
De visie van KBC Asset Management
De eerste jaren zal de overname van Bombardier Transportation op de groepsmarges wegen. Bombardier heeft immers nog enkele projecten met lage marges in het orderboek. Maar Alstom heeft de jongste jaren een uitermate sterk track record opgebouwd wat betreft projectexecutie. De Fransen moeten dus in staat zijn om via ‘best practices’ de operationele prestaties van de treindivisie van Bombardier op te vijzelen.
Daarnaast mag ook niet vergeten worden dat Bombardier Transportation vóór 2019 hogere marges had dan Alstom. Als Astom de marges van Bombardier opnieuw kan opkrikken richting historische niveaus, en daarnaast ook synergievoordelen kan rapen, kan de operationele winst van de nieuwe groep tegen 2024 verdubbelen.
KBC AM bevestigt het "Kopen"-advies voor Alstom met een koersdoel van 55 euro.