do. 17 nov 2022

De Franse treinfabrikant Alstom publiceerde gisteren al solide resultaten die de marktverwachtingen op alle vlakken overtreffen. De omzet steeg met 8% op jaarbasis (waarvan 5% autonoom) en de orders blijven binnenstromen als gevolg van de versnelde overgang naar duurzame mobiliteit en de wereldwijde verstedelijking. Het bedrijf boekt duidelijk vooruitgang met de integratie van het Canadese probleemkind Bombardier en verbetert de winstgevendheid en de kwaliteit van de orderportefeuille. Toch is er nog veel werk aan de winkel voordat we deze donkere bladzijde definitief kunnen omslaan. KBC Asset Management-analist Jonas Theyssens hield het “Kopen”-advies en 27,5 euro koersdoel ongewijzigd.
Commercieel momentum aan zijn kant
In de eerste helft van 2022 wist werden er voor 10 miljard euro orders binnengehaald. De CEO spreekt dan ook van een grote honger uit alle wereldhoeken door de toenemende vraag naar duurzame mobiliteit en stedelijk vervoer. Structurele trends zorgen ervoor dat het bedrijf ondanks geopolitieke spanningen en inflatiedruk geen vraaguitval ziet. Integendeel, door de hogere energieprijzen neemt de belangstelling van het publiek voor energie-efficiënte vervoersoplossingen toe.
In Europa, goed voor ongeveer 60% van de groepsomzet, werd voor 6,6 miljard euro aan orders genoteerd, waaronder een groot contract voor de levering van 130 Coradia-dubbeldekstreinen voor het netwerk van Baden-Württemberg in Duitsland en een bijkomende bestelling van 15 hogesnelheidstreinen van de nieuwe generatie bij de Franse SNCF Voyageurs. Er was ook veel belangstelling uit Azië en het Midden-Oosten, waarbij met name Australië, India en Egypte hun stedelijke openbaarvervoernetwerken verder ontwikkelen.
De gestage orderontvangst komt tot uiting in een book-to-bill ratio van 1,25 en een grote pijplijn voor de komende jaren in de vorm van een orderportefeuille van €85,9 miljard.
Alstom verwacht dit jaar weer cash te genereren
In de eerste helft van het huidige boekjaar bedroeg de winst vóór belastingen 397 miljoen euro, wat neerkomt op een operationele marge van 4,9%, vergeleken met 335 miljoen euro of 4,5% in dezelfde periode vorig jaar. De verbetering van de winstgevendheid was te danken aan synergievoordelen (+60 basispunten), hogere volumes en een goede activiteitenmix (+50 basispunten). De positieve effecten waren meer dan voldoende om het negatieve effect van hogere materiaalprijzen en lonen (-80 basispunten) te compenseren.
De grootste opluchting was het herstel van de vrije kasstroom tot -45 miljoen euro. Op het eerste gezicht lijkt dit weinig positief omdat er nog steeds cash uit het bedrijf stroomt, maar tegenover een negatief cijfer van -1,46 miljard euro in de eerste helft van vorig boekjaar is het alvast een hele duidelijke verbetering. Voor het volledige fiscale jaar verwacht het bedrijf weer cash positief te zijn, hoewel dat natuurlijk ook nog ver verwijderd is van de rendementen die we gewend waren van het concern van voor het debacle met Bombardier.
Margedruk is er enkel door inflatie
Een opvallend lichtpuntje voor Alstom is dat de huidige margedruk beperkt blijft tot de inflatie, omdat het bedrijf er verrassend goed in slaagt zijn projecten niet te laten beïnvloeden door problemen met de toeleveringsketen of tekorten aan elektronische componenten. Iets wat we het afgelopen resultaatseizoen niet vaak hebben gehoord. En zelfs de impact van hogere inputkosten lijkt mee te vallen dankzij acties van het bedrijf zoals kostenbesparingen en een pijplijn die grotendeels geïndexeerd is.
Gretig om de bocht te maken
De integratie van Bombardier hangt al anderhalf jaar als een zwaard van Damocles boven Alstom en zorgt nog steeds voor veel twijfels in de markt. Hoewel er duidelijk nog werk aan de winkel is, ziet Jonas Theyssens elk kwartaal aanzienlijke vooruitgang. Een van de zaken die het bedrijf erfde zijn wat zij noemen “nonperforming sales”. Dat zijn projecten waarop het geen winst maakt, maar die toch moeten worden opgeleverd. Deze vertegenwoordigen nu nog ongeveer 16% van de totale omzet, maar dit percentage zou elk kwartaal moeten dalen. Gelukkig begint Alstom de vruchten van de overname te plukken. Naar verwachting zullen de synergievoordelen dit jaar 200 miljoen euro bedragen, het dubbele van vorig jaar.
Een blik in de toekomst
Voor velen wordt een bedrijf als Alstom niet geassocieerd met groei, maar toch besteedt het veel energie en middelen aan innovatie. Het bedrijf is bijvoorbeeld een pionier op het gebied van waterstoftreinen. In de werkplaats van de Deutsche Bahn in Griesheim is gisteren de eerste waterstoftrein van de grootste Duitse waterstofspoorwegvloot uitgerold. De Coradia iLint, zoals de trein heet, is de eerste passagierstrein ter wereld die rijdt met een waterstofbrandstofcel die elektrische energie opwekt. Momenteel worden verschillende proefprojecten uitgerold in andere landen. Daarnaast werkt het bedrijf hard aan autonome goederen- en passagierstreinen.
Een nauwkeuriger perspectief
Nu het complexe dossier van Bombardier geleidelijk wordt afgerond, kan het bedrijf voor het eerst concrete aanwijzingen geven. Bovendien werden de vooruitzichten in verband met de Motion 2025-strategie bevestigd. Voor dit jaar verwacht Alstom:
- Een book-to-bill van meer dan 1
- Een omzetgroei in overeenstemming met de verwachtingen voor de middellange termijn (+5% op jaarbasis)
- Aangepaste EBIT-marge tussen 5,1% en 5,3%.
- Een vrije kasstroom tussen 100 en 300 miljoen euro.
Het is duidelijk dat Alstom nog heel wat werk voor de boeg heeft om de markt te overtuigen, maar het bedrijf laat wel kwartaal na kwartaal zien dat er vooruitgang wordt geboekt, vind Jonas Theyssens. Zodra het bedrijf erin slaagt de bocht te maken, zal het kunnen profiteren van de structurele groeitrends waarin het duidelijk pioniert. Jonas Theyssens blijft daarom bij het “Kopen”-advies en koersdoel van 27,5 euro.
