wo. 27 nov 2024

Het thema hernieuwbare energie zat de voorbije twee jaar in een perfecte storm. De belangrijkste oorzaken waren de stijgenderente, de dalende stroomprijs (correctie na de piek als gevolg van de oorlog in Oekraïne) en ook de overcapaciteit. Deze overcapaciteit was het resultaat van de dalende vraag naar hernieuwbare energie doordat fossiele brandstoffen weer competitiever werden en consumenten een afwachtende houding aannamen vanwege de stijgende financieringskosten. Fondsbeheerder Anthony Sandra van KBC Asset Management geeft tekst en duiding.
Trump gooit letterlijk olie op het vuur
De verkiezing van Trump als 47ste president van de VS heeft de sector van hernieuwbare energie extra onder druk gezet vanwege de onzekerheid van zijn beleid ten aanzien van hernieuwbare energie. Het is duidelijk dat hij geen fan is van windenergie , maar hoe ver hij hierin zal gaan is onduidelijk. Verwacht wordt dat vooral offshore windenergie (die nog het minst ver staat in US) impact zal ondervinden.gevoerd wordt.
Tijdens één van de debatten liet Trump vallen dat hij niet tegen zonne-energie is. Daar worden dan ook geen drastische aanpassingen verwacht aan de takskredieten in het kader van de Inflation Reduction Act.
Het is ook zo dat onder zijn eerste presidentschap de hernieuwbare energiecapaciteit in het algemeen is gegroeid, ondanks zijn motto "Drill, baby, drill".
Door de onzekerheid nemen investeerders een afwachtende houding aan en blijven weg uit de sector. Ook projectontwikkelaars willen eerst duidelijkheid, vooraleer nieuwe projecten uit te rollen, met alle gevolgen van dien voor de toeleveringsketting.
Vijf redenen waarom hernieuwbare energie nog steeds onze aandacht verdient
- Hernieuwbare energie blijft concurrentieel
Is het over en uit voor hernieuwbare energie? Anthony is overtuigd van niet: in vele regio's wereldwijd zijn nieuwe projecten in hernieuwbare energie nog altijd concurrentieel. De prijs die overheden of bedrijven betalen voor elektriciteitsafname bij veilingen is voldoende om de gestegen financieringskosten en de inflatie te compenseren. De kostprijs van bijvoorbeeld een zonne-installatie is het voorbije jaar door overcapaciteit met 50% gedaald .
- Green Deal 2.0
Het blijft noodzakelijk om in hernieuwbare energie te investeren als Europa zijn doelstellingen op gebied van CO2-emissies wil halen. Na de verkiezingen eerder dit jaar heeft de nieuwe Europese Commissie de Green Deal herbevestigd. Een nieuwe Clean Industrial Deal moet de competitiviteit van de Europese industrie beschermen en de investering in schone energie aanmoedigen.
Gezien de escalatie van het militaire conflict in Oekraïne blijft het ook belangrijk verder te investeren in hernieuwbare energie om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen die van buiten Europa worden geïmporteerd.
- Artificiële Intelligentie als drijfveer
De vraag naar elektriciteit zal toenemen. Het groeiende gebruik van AI vereist immers een uitbreiding van de bestaande datacenters om aan de toenemende capaciteitsbehoefte te kunnen voldoen. Grote technologiebedrijven als Amazon, Google, Meta, Microsoft, … hebben allen toegezegd om hun netto uitstoot van broeikasgassen binnen een bepaalde tijd tot nul te reduceren. Dat versterkt de vraag naar alternatieve energie. Ze plannen niet alleen te investeren in nucleaire energie, maar ook in hernieuwbare energie opgewekt met zon, wind, water, geothermie al dan niet in combinatie met batterijopslag of waterstof. Voor deze bedrijven is het namelijk noodzakelijk hun energiemix te spreiden uit risicoperspectief (onderhoud van nucleaire centrale, tekort aan koelingswater, windstilte,…).
- Overnamegolf bevestigt lage waardering
Daarnaast staat de waardering over de voorbije 5 jaar op een dieptepunt. Dat heeft in de eerste jaarhelft dan ook geleid tot verschillende overnames van producenten van hernieuwbare energie door private equity spelers. Veel van die producenten hebben immers door langetermijncontracten een heel voorspelbare toekomstige kasstroom en zijn minder onderhevig aan de grillen van de groothandelsmarkt.
- Klimaatverandering aanpakken
Natuurrampen zoals overstromingen in Spanje, waarbij vele mensenlevens verloren gingen, zullen alleen maar frequenter worden als de klimaatverandering zich verder doorzet.
Na enkele jaren van sterke prestaties gevolgd door twee moeilijke jaren, zou de sector zijn tweede adem moeten kunnen vinden zodra de onzekerheid uit de markt verdwijnt.