wo. 6 nov 2024

De strategen van KBC Asset Management keken uiteraard ook naar verkiezingen in de VS.
De Amerikaanse kiezer heeft gesproken…
… en de keuze ging naar Donald Trump.
Wat heeft dit voor gevolgen?
- Trump zal een sterk mandaat krijgen om zijn agenda uit te voeren
- De markten reageren in eerste instantie optimistisch: geen onzekerheid, belastingsverlagingen, America first... duwen vooral de dollar en Amerikaanse futures hoger
- We positioneerden ons voor de verkiezingen wat neutraler, en worden nu nog wat positiever voor Amerikaanse aandelen, ten nadele van de eurozone en China
De Red Sweep
De markt hield intussen al even rekening met een mogelijke overwinning van Donald Trump, en ook de levendige markt van weddenschappen duidde op een overwinning voor de Republikeinen. Alleen de polls leken Kamala Harris en haar Democraten nog een kans te geven.
MAGA – Make America Great Again - is dus terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest.
Wat mogen we nu verwachten qua beleid?
Veel hangt nog af van de stemming die tegelijk plaatsvindt voor het US Congress dat uit 2 delen bestaat: het Huis van afgevaardigden en de Senaat. Het is al duidelijk dat de Republikeinen opnieuw de Senaat veroveren en tevens niet onwaarschijnlijk dat ze -zij het nipt- het Huis ook binnen halen. Zo'n klinkende overwinning maakt het hen natuurlijk makkelijker om nieuwe wetgeving te laten passeren.
Een eerste verwachting in dit 'Red sweep' scenario is dat Trump zijn truukje uit 2016 nog eens fijntjes wil overdoen: belastingen naar beneden halen. Het getrapte belastingsysteem voor bedrijven met tarieven gaande van 15% tot 39% ging op de schop en werd vervangen door een vlaktaks van 21%, een stevige besparing voor bedrijven. Zo'n sprong is niet meer mogelijk, maar Trump wil daar toch nog enkele procentpunten vanaf. Dat is in principe goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven, maar minder goed voor het Amerikaanse overheidsbudget: het deficit zal groeien.
Bovendien wil Trump de interne markt beschermen van buitenlandse concurrenten. Hij stelt dan ook stevige importtarieven voor: 10% op quasi alles wat de VS binnenkomt, en wel 60% op wat uit China komt. Zijn bedoeling met deze krasse taal is uiteraard om landen wereldwijd aan de onderhandelingstafel te dwingen. Moesten deze tarieven van toepassing worden, dan heeft dat natuurlijk een nadelige impact op bedrijfsresultaten wereldwijd. Bovendien kan dit ook een inflatoir effect hebben: goederen worden immers duurder.
Daarnaast plant Trump in zijn tweede ambtstermijn opnieuw strenger te zijn voor migranten. Hij dreigt met deportaties en veel stringentere grenscontroles. Immigratie in de VS heeft echter een neerwaartse druk op de lonen uitgeoefend. Minder immigranten en een reeds krappe arbeidsmarkt kan bijkomend ook voor forse loonstijgingen zorgen, wederom inflatoir.
De markt anticipeert al duidelijk op dat inflatoire kantje van een nieuw Trump presidentschap: de Amerikaanse rente ging immers al stevig hoger de afgelopen weken. Met een krappe arbeidsmarkt en een economie op volle toeren is het immers maar de vraag of de Fed nog wel veel in de rente hoeft te knippen, of dat ze eerder weer een oververhitting moet proberen te voorkomen… Dat maakt ook de dollar interessanter voor beleggers, en de munt stijgt vandaag ook al stevig t.a.v. de euro. Of en hoe de Fed zal reageren zullen we snel weten: morgen komen ze reeds samen.
Ten slotte wil Trump ook verder inzetten op de energie-onafhankelijkheid van de VS, en hun positie van netto-exporteur van energie ook bestendigen. Dat zal onder zijn presidentschap niet gebeuren door middel van inzetten op de energietransitie. Hij belooft immers sterk in te zetten op ontginning van olie en gas in Alaska.
Niet onbelangrijk is dat de protectionistische politiek van Trump ook zichtbaar is in zijn buitenlands beleid. Hij is geen fan van conflicten waarbij Amerikaanse troepen betrokken zijn, en is kritisch voor Amerikaanse financiële en materiële steun aan strijdende partijen in bestaande conflicten zoals Oekraïne. Tevens is hij kritisch voor de NAVO en de participatie van de VS in deze organisatie. De geopolitieke kaarten worden danig geschud…
De strategen zien mogelijkheden in de VS, ten nadele van aandelen uit de eurozone en Chinese aandelen. Nog volgens de KBC AM-strategen zijn er mogelijkheden in Amerikaanse small- en midcaps. Zij zijn immers wat meer geïsoleerd van een mogelijke escalatie van een handelsoorlog door Trump z'n politiek rond importtarieven en zouden bovendien net moeten profiteren van zulke protectionistische maatregelen en belastingsverlagingen.