ma. 18 jan 2021

Twee weken na het jaareinde openden enkele Amerikaanse grootbanken zoals JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en PNC Financial al hun boeken over het vierde kwartaal van 2020. Daarbij viel op dat al deze banken een deel van de provisies voor toekomstige probleemleningen die ze de voorbije kwartalen hadden opzijgezet, opnieuw op de resultatenrekening bijschreven. Dergelijke provisies worden immers berekend op basis van macro-economische vooruitzichten (bbp-groei, werkloosheid,…) en die zien er momenteel merkelijk beter uit dan een zestal maanden geleden. Het gevolg is dat de winst in het vierde kwartaal een stevig boost kreeg en alle banken beter presteerden dan de verwachtingen. Sectoranalist Joris Dehaes (KBC Asset Management) dook in de eerste Amerikaanse kwartaalrapporten van JPMorgan Chase en Citigroup.
JPMorgan Chase (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 148 dollar)
Van de vier vernoemde banken was het met voorsprong JPMorgan Chase dat uitblonk. De winst per aandeel ging 45% boven de verwachtingen en 43% boven de winst in dezelfde periode van vorig jaar. Belangrijker is dat winst vóór provisies ook resp. 15% en 8% hoger uitkwam. De netto-interestinkomsten profiteerden van een sterker dan verwachte leningengroei en ook de investeringsbank- en vermogensbeheerdivisie leverden een topprestatie. Ook de operationele kosten kwamen lager uit dan verwacht, waardoor JPMorgan over de hele lijn mooie cijfers kon voorleggen. De bank verhoogde overigens de vooruitzichten voor 2021: de inkomsten zouden 1,5 miljard USD hoger moeten uitkomen, maar ook de kosten zouden 1 miljard USD hoger oplopen dan eerder werd vooropgesteld. Netto is er dus nog steeds sprake van een betere inschatting voor volgend jaar. Over het volledige boekjaar 2020 heeft JPMorgen overigens een rendement op het eigen tastbare vermogen van 14% behaald, wat volgens analist Joris Dehaes niet slecht is in een crisisjaar.
Citigroup (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 72 dollar)
Citigroup wist daarentegen niet helemaal te overtuigen. De winst per aandeel ging weliswaar 55% boven de verwachtingen, maar aangepast voor provisies bleef de bank nipt (-1%) onder de verwachtingen en kende ze een winstdaling van 27% tegenover vorig jaar. De netto-interestinkomsten kenden zoals verwacht een lichte daling tegenover vorig kwartaal, de belangrijke investeringsbankdivisie kende een iets zwakker dan verwacht kwartaal en de operationele kosten bleven slechts marginaal onder de inschattingen. Citigroup staat sowieso in de schaduw van JPMorgan wat betreft winstgroei en rendement op het eigen vermogen, maar het waarderingverschil van het aandeel weerspiegelt dit volgens KBC AM ook ten volle.
De visie van KBC Asset Management
In oktober 2020 brak KBC AM een lans voor diversificatie richting (Amerikaanse) banken, wat achteraf gezien (al dan niet toevallig) een uitstekende timing bleek te zijn. Citigroup, JPMorgan en Bank of America gingen sindsdien gemiddeld 43% hoger, tegenover een stijging van 10% voor de S&P 500. De banken profiteerden van het positieve vaccinnieuws, de fiscale stimulus, groen licht voor de inkoop van eigen aandelen en een hogere rente.
Hoewel de waardering nu niet meer zo goedkoop is als toen, blijft KBC AM positief over de Amerikaanse banken. Ze komen immers uit de crisis met stevige kapitaalbuffers en voldoende provisies voor probleemleningen, terwijl de netto-interestmarge in 2021 zal stabiliseren. Zo moeten ze ten volle kunnen profiteren van de heropening van de economie en een mogelijk (bescheiden) verdere stijging van de rente.
Afgelopen vrijdag, toen de eerste resultaten werden bekendgemaakt, hadden de bankaandelen het moeilijk op de beurs, wat volgens analist Joris Dehaes te verwachten was na de sterke sprint richting resultaten. Bank of America presenteert overigens dinsdag kwartaalresultaten.