do. 10 dec 2020

De Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC (Federal Trade Commission) heeft gisteren Facebook (-2,6%) aangeklaagd wegens inbreuken op het mededingingsrecht. De FTC beweert dat het bedrijf door jaren van anticompetitief gedrag op een illegale manier een monopolie in stand houdt op de markt van 'persoonlijke sociale netwerken'. Ook 48 Amerikaanse staten dienden een klacht in.
Waarover gaat het?
De FTC verwijt Facebook een beleid te hebben gevoerd dat eruit bestond (potentiële) concurrenten over te nemen om zo (toekomstige) bedreigingen voor zijn socialemediaplatform te elimineren. Bovendien zou Facebook ook apps van derde partijen, die gelijkaardige diensten/functionaliteiten aanbieden, van zijn platform weren.
Concreet eist de FTC dat de overnames van WhatsApp en Instagram teruggedraaid worden, dat software-ontwikkelaars (derde partijen) een faire toegang krijgen tot het platform en/of een verbod voor Facebook om nog overnames te doen in sociale media in de consumentensfeer (Business to Consumer, B2C).
In de zomer van 2019 kwamen de FTC en de DOJ (Amerikaans Ministerie van Justitie) overeen om onderzoeken naar de vier technologiegiganten Facebook, Alphabet, Amazon en Apple onder elkaar te verdelen. Nadat Alphabet eind oktober werd aangeklaagd, was het gisteren de beurt aan Facebook. In tegenstelling tot bij Alphabet wordt nu een opsplitsing van het bedrijf gevraagd. In 2018 betaalde FB nog een boete van 5 miljard dollar wegens schending van de privacy.
Tegenargumenten
Facebook liet gisteren verstaan dat het de rechtszaken ziet als een 'herziening van de geschiedenis'. Het bedrijf legt de nadruk op het feit dat de overnames van WhatsApp en Instagram onderzocht én goedgekeurd werden door de FTC en door de Europese Commissie. Als de FTC hierop terugkomt, zou dit rechtsonzekerheid creëren voor bedrijven die overnames (willen) doen. Met betrekking tot het weren van de apps van derde partijen op zijn platform gaf de groep mee dat dit ook bij andere spelers een gangbare praktijk is, om duplicatie van kernfuncties te vermijden. Bovendien meent Facebook dat het genoeg concurrentie ondervindt van bijvoorbeeld Snap, TikTok, Twitter, enz.
Marktreactie
De rechtszaken die gisteren werden aangespannen en de scope ervan lagen in lijn met de verwachtingen, waardoor de koers van het aandeel dan ook nauwelijks reageerde. De voorbije maand heeft Facebook het wel ca. 7% slechter gedaan dan de Nasdaq, omdat beleggers anticipeerden op de aanklachten. Sinds de aanklacht tegen Alphabet eind oktober werd bekendgemaakt, heeft het aandeel de Nasdaq evenwel met 13% geklopt, aangezien er toen op zijn minst duidelijkheid was over wat Alphabet ten laste wordt gelegd.
Gevolgen
Volgens KBC Asset Management-sectoranalist Kurt Ruts zullen deze rechtszaken op de korte termijn zo goed als geen invloed hebben op de resultaten van het bedrijf. Op de langere termijn denkt hij evenwel dat het voor Facebook moeilijk zal worden om nog overnames te doen in het segment van (B2C) sociale media. Een opsplitsing van het bedrijf wordt ook moeilijk, aangezien de overnames destijds goedgekeurd werden door onder andere de FTC. Mededingingszaken kosten bovendien doorgaans veel tijd en niets sluit uit dat het tot een schikking komt. Zo bleek de boete van 5 miljard dollar wegens schendingen van de privacy in 2018 een positieve katalysator voor het aandeel.
Toch is het zo dat de roep om (meer) regulering steeds luider klinkt, zowel in Europa als de VS. In de VS zouden beleidsmakers wetgeving voorbereiden om paal en perk te stellen aan Facebooks dominante positie, door middel van maatregelen op het vlak van privacy en mededinging. Ook in Europa wordt met argusogen gekeken naar de quasi-monopoliepositie van Facebook op het vlak van sociale media en de daarmee gepaard gaande advertentie-inkomsten. Daarnaast bekijkt Europa hoe het de grote internetbedrijven (meer) (omzet-) belastingen kan doen betalen.
De visie van KBC Asset Management
Gezien deze risico's en het feit dat Facebook verplicht is om fors te blijven investeren in zijn 'content moderator teams' (die illegale/weerzinwekkende posts van het platform moeten halen), blijft KBC Asset Management voorlopig liever aan de zijlijn staan. Ze behouden dan ook de “Houden”-aanbeveling en koersdoel van 280 dollar.