do. 29 okt 2020
Amerikaanse presidentsverkiezingen: wat verandert niet na 3 november?

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd de voorbije weken en maanden flink gespeculeerd over de scenario’s waarbij Trump dan wel Biden wint. Verkiezingsprogramma’s werden uitgespit, peilingen werden op de voet gevolgd en scenario’s werden uitgetekend. KBC Asset Management-strateeg Dirk Thiels acht de tijd rijp om ons ook eens te bezinnen over wat er níet zal veranderen na 3 november. Met andere woorden: wat krijgen de nieuwe administratie en het nieuwe samengestelde congres op hun bord?
De return van Covid-19
Allereerst is er Covid-19, dat ook in de VS opnieuw stevig huishoudt. Door de impact van de coronacrisis op de economie zit zo’n 8% van de Amerikaanse beroepsbevolking momenteel zonder job. Dat zijn 12,5 miljoen mensen, minder dan de 23 miljoen op de piek van de lockdowns in april. Voor bijna 4 miljoen burgers is het jobverlies ondertussen niet langer tijdelijk maar permanent. Het gaat veelal om laagbetaalde jobs in de horeca en vrijetijdssector, die wellicht niet op korte termijn zullen terugkomen. Jobverlies betekent in de VS niet alleen verlies van inkomen, maar ook van de ziekteverzekering. Ondersteuning zal handenvol geld kosten.
Infrastructuur
Daarnaast is er de gammele infrastructuur. Wie het land bezocht, weet dat het Belgische wegennet er in vergelijking met dat van de VS hypermodern uitziet. Het US Department of Transportation raamt dat er een slordige 836 miljard dollar nodig is om bruggen en wegen te herstellen. Ook op het vlak van klimaatuitdagingen heeft de VS nog heel wat terrein in te halen.
Stevige facturen
Geld is overal in de wereld een probleem, maar in de VS heeft een jarenlange politiek van belastingverlagingen (die zichzelf wel zouden terugverdienen door een sterkere economische groei) de fiscale basis danig ondermijnd. In verhouding tot het nationale inkomen liepen de inkomsten van de federale overheid terug van 20% in 2000 tot nauwelijks 16% in 2019. Niet alleen de opbrengst van de vennootschapsbelasting, maar ook die van de inkomensbelasting, ging flink lager.
Demografische uitdagingen
Net als in de rest van de westerse wereld komen de komende decennia bovendien heel wat demografische uitdagingen op de Amerikaanse overheidsfinanciën af. Denk aan pensioenen en gezondheidszorg.
Staatsschuld
Daarbovenop komt dat de staatsschuld stevig oploopt, wat een ernstig probleem vormt mocht de rente weer gaan stijgen. Zo rekent het Congressional Budget Office uit dat bij een ongewijzigd beleid het federale tekort vooral vanaf 2030 fors zal oplopen.
Conclusie
Kortom: iemand zal de rekening moeten betalen. Een goede balans vinden tussen een stevig economisch en gezondheidsbeleid enerzijds en financierbare overheidsfinanciën anderzijds wordt voor eender welke president een uitdaging.
Amerikaanse presidentsverkiezingen en de beurs
Omdat het verkiezingsthema doorgaans ook de financiële markten niet onberoerd laat, buigt KBC Asset Management zich in een apart dossier over de impact van een zege voor beide kandidaten op de economie, de beurs en de 10 belangrijkste sectoren. Als opwarmertje maakt KBC Economics u wegwijs in het Amerikaanse kiessysteem en het belang van de zogenaamde ‘Swing States’.
Download gratis het volledige verkiezingsdossier via onderstaande link.