di. 27 aug 2019
Amgen legt ruim 13 miljard dollar op tafel voor psoriasismedicijn Celgene

Het Amerikaanse biotechbedrijf Amgen koopt voor 13,4 miljard dollar de rechten van het psoriasismedicijn Otezla van Celgene. Die verkoop was een voorwaarde van de concurrentiewaakhond om aan Bristol-Myers Squibb groen licht te geven voor de overname van sectorgenoot Celgene. Met een prijskaartje van 74 miljard USD is het de grootste overname ooit in biotechland. Hiermee stijgt de kans dat de overname zal worden goedgekeurd. Bristol zelf verwacht dat de deal tegen eind dit jaar kan worden afgerond.
Stevig prijskaartje
Otezla boekte vorig jaar een omzet van 1,6 miljard vorig jaar en wordt verwacht over 5 jaar met zo’n 10% te groeien, tot ongeveer 2,7 miljard USD in 2023. Het medicijn staat in de VS nog tot 2028 onder patent.
Toen bekend raakte dat Celgene Otezla zou moeten verkopen, schatten analisten de prijs op 7 à 10 miljard USD. De door Amgen betaalde prijs is dus aan de dure kant, wat te wijten is aan de grote interesse in het medicijn. Er komen immers niet veel medicijnen van dergelijk kaliber op de markt. Ook Gilead (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 82 USD) werd ook gezien als potentiële koper.
Amgen heeft al 20 jaar ervaring in ontstekingsziekten en beschikt met Enbrel en Amgevita al over een verkooporganisatie waarin Otezla kan worden opgenomen. Amgen wordt dan ook gezien als de partij die de waarde van Otezla het beste kan maximaliseren, waardoor het meer kon bieden dan pakweg Gilead.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM-analist Steven Vermander vindt het verstandig dat Gilead zich niet heeft laten meeslepen in een biedstrijd. Amgen kan dankzij zijn sterke balans de overname volledig in cash betalen. Na de deal zal de nettoschuld/EBITDA-ratio zich nog steeds rond een comfortabele 1,5x bevinden. Otezla zal de winst per aandeel met zo’n 10% verhogen.
Onze analist gelooft dat dit voor Amgen een goede deal is en trekt het koersdoel op van 198 naar 210 USD, maar is van mening dat Amgen niettemin tegen zijn faire waardering aanleunt. Het advies blijft dus "Houden".