wo. 9 okt 2019
Appetijt voor beursintroducties van verlieslatende bedrijven neemt af

Ondanks het aanvankelijke enthousiasme rond de beursintroductie van SmileDirectClub slaagde het bedrijf er niet in om van zijn beursintroductie een succes te maken. Meer nog: toen de eerste koersdoelen begonnen binnen te lopen, lagen die een heel stuk onder de introductieprijs. Wall Street lijkt de IPO’s van verlieslatende ondernemingen beu te zijn, concludeert Senior Financial Economist Tom Simonts.
Recent zijn er inderdaad wel meerdere dossiers die in die richting wijzen. Uber, de heetste beursintroductie van het jaar, moest aan 100 miljard dollar waardering zijn weg vinden naar de markt. Uiteindelijk werd het een beursintroductie van rond de 75 miljard dollar en nu staat de taxidienst te blinken aan om en bij de 50 miljard dollar. Flink lager dan de beursintroductie.
Idem dito voor sectorgenoot Lyft. Begin dit jaar ging het verlieslatende bedrijf naar de beurs aan een waardering van 25 miljard dollar, nu staat het aan om en bij de 11,5 miljard dollar op de koerstabellen.
WeWork is al helemaal een nachtmerrie voor zijn belangrijkste aandeelhouder Softbank. In de laatste private ronde ging die voor een waardering van 47 miljard dollar, maar in de aanloop naar de geplande beursintroductie zakte die volgens mediaberichten vlot richting 20 en zelfs 10 miljard dollar. De beursplannen werden ondertussen opgeborgen.
Hoe een en ander in de totale beursprestatie wordt vertaald, wordt duidelijk op basis van cijfers die Reuters verzamelde. Het geheel van verlieslatende ondernemingen dat dit jaar naar de beurs trok, laat een (mediaan) return van ongeveer 0% zien. Ondernemingen die in hun prospectus wél met winstcijfers konden uitpakken, leverden tot dusver een return van 6% op.