vr. 29 okt 2021

Problemen met de toeleveringsketen kostten Apple 6 miljard dollar omzet vorig kwartaal. De groep dook hiermee onder de lat. De omzet klokte, zelfs zonder de nieuwe iPhone, 29% hoger af dan een jaar eerder op 83,4 miljard dollar, terwijl op 84,8 miljard werd gemikt. De winst bedroeg 1,24 dollar per aandeel, in lijn met de schattingen. “Groter dan verwachte leveringsbeperkingen” en productieverstoringen in Zuidoost-Azië maken dat de negatieve impact in het huidige kwartaal erger zal worden, vreest KBC Asset Management-analist Kurt Ruts.
Kwartaalcijfers onder verwachtingen
De resultaten over het derde kwartaal kwamen onder de analistenverwachtingen uit. De omzet steeg dan wel met 29% tot 83,4 miljard dollar (analistenraming: 85,0 miljard dollar). De omzetdaling was te wijten aan de beperkte bevoorrading, die volgens het management in het voorbije kwartaal 6 miljard dollar kostte, twee keer zoveel als in het kwartaal van juni (toen was dat 3 miljard dollar). De tegenvaller is nu uitsluitend het gevolg van chipschaarste en niet van pandemiegerelateerde problemen in de bevoorradingsketen.
- iPhone: de omzet van het belangrijkste product van Apple steeg in het afgelopen kwartaal met 47% tot 38,9 miljard dollar (analisten verwachtten 41,3 miljard dollar). De omzet uit diensten kwam uit op 18,3 miljard dollar, boven de geschatte 17,8 miljard dollar. Dat was 26% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
- Wearables, home and accessories: de omzet van deze divisie steeg met 11% tot 8,8 miljard dollar en bleef daarmee onder de raming van 9,4 miljard dollar. Die categorie omvat de Apple Watch, AirPods, Apple TV, de HomePod en diverse andere accessoires.
- iPad: de omzet steeg met 21% tot 8,3 miljard dollar (analistenraming: 7,6 miljard). Apple debuteerde in april met nieuwe iPad Pro-modellen, maar de lijn werd beperkt door problemen met het bouwen van nieuwe schermen voor de grotere modellen.
- Mac: de omzet klokte af op 9,2 miljard dollar, goed voor een groei van 1%, waarmee de raming van 8,7 miljard dollar werd overtroffen.
Verder kocht Apple voor 19,8 miljard dollar aan eigen aandelen terug en genereerde het 17 miljard dollar aan vrije kasstroom in de drie maanden. De nettokaspositie per 30 september bedroeg daardoor nog altijd 66 miljard dollar.
“Solide groei” in het vierde kwartaal
Apple heeft geen specifieke omzetprognoses gegeven, een gewoonte die het tijdens de pandemie heeft aangenomen. Voor het vierde kwartaal sprak het bedrijf wel van een “zeer solide” groei, maar met de waarschuwing dat leveringsbeperkingen zullen leiden tot een omzettekort van meer dan 6 miljard dollar. Voorspeld wordt dat de omzet van de iPad zal dalen en dat de groei van Services zal vertragen, maar desondanks sterk zal blijven.
Over de chipschaarste zei CEO Tim Cook het volgende: “Wat het chipgebrek betreft, dat doet zich voor bij legacy nodes. Wij kopen in de eerste plaats leading edge nodes. We ondervinden geen problemen met de leveringen van leading edge nodes. Maar voor de levering van legacy nodes concurreren we met veel verschillende bedrijven. Het is moeilijk te voorspellen wanneer vraag en aanbod in evenwicht zullen zijn”. Apple weet dus niet wanneer en hoeveel chips het aangeleverd krijgt.
KBC Asset Management over Apple
Problemen met de toeleveringsketen (halfgeleiders) zouden volgens analist Kurt Ruts alleszins van voorbijgaande aard moeten zijn. Bovendien zou Apple in staat moeten zijn om in 2022 de onvervulde vraag in te halen en zo de productcyclus te verlengen. KBC AM ziet verstoringen van de iPhonebevoorrading dan ook eerder als een verschuiving in de tijd, dan als een definitief omzetverlies.
Koersdoel en advies
Aan de ene kant heeft Apple een uniek (luxe)merk en een gesloten ecosysteem. Bovendien onderscheidt het bedrijf zich in het huidige inflatoire klimaat als een bedrijf met een (sterk) prijszettingsvermogen. Anderzijds is het aandeel niet bepaald goedkoop, zelfs duurder dan bijvoorbeeld Alphabet en Facebook. Daarom blijft het “Houden”-advies op de tabellen staan, met ongewijzigd koersdoel van 142 dollar.
