vr. 28 okt 2022

Apple kwam na beurstijd met resultaten over het vierde kwartaal. Zowel de omzet als de winst per aandeel overtroffen de analistenverwachtingen. De vage verwachtingen van het management voor het eerste kwartaal kunnen echter wijzen op een omzetgroei van de iPhone die onder het historisch gemiddelde ligt, merkt analist Joris Franck op.
Apple zette een omzet neer van 90,15 miljard dollar. Dat is een groei met 8% en boven de analistenverwachting van 88,90 miljard dollar. De groei zou 14% zijn geweest als de sterke dollar geen belemmering was geweest. De winst per aandeelvan 1,29 dollar kwam boven de verwachting uit van 1,27 dollar. De brutomarge van 42% deed hetzelfde. Per product ziet de omzetevolutie er als volgt uit:
- iPhone: 42,63 miljard dollar (+10% op jaarbasis) onder de analistenverwachting van 43,21 miljard dollar; het fiscale vierde kwartaal van Apple omvatte slechts 8 dagen iPhone 14-verkopen.
- Mac: 11,51 miljard dollar (+25% op jaarbasis) boven de analistenverwachting van 9,36 miljard dollar; een opmerkelijk cijfer gezien de door veel bedrijven, waaronder Microsoft, gesignaleerde vertraging van de pc-markt.
- iPad: 7,17 miljard dollar (-13% op jaarbasis) onder de analistenverwachting van 7,94 miljard dollar.
- Andereproducten (Apple Watch en AirPods): 9,65 miljard dollar (+9% j-o-j) boven de analistenverwachting van 9,17 miljard dollar.
- Diensten (Apple Music, Apple TV+, App Store): 19,19 miljard dollar (+5% op jaarbasis) onder analistenverwachting op 20,10 miljard dollar; Apple zei dat het in totaal 900 miljoen abonnementen had.
CEO Cook gaf aan dat de prestaties van Apple op het gebied van telefoonverkoop sterk waren, ondanks tekenen van een verzwakkende smartphonemarkt. Hij zei dat het bedrijf profiteerde van een toenemend aantal "switchers" (mensen die een Apple-telefoon kopen na een Android-toestel te hebben gehad). Aan de andere kant kwamen de iPhones voor het eerst sinds het begin van de pandemie uit op 49 miljoen stuks, onder de analistenverwachting van zo’n 51 miljoen.
Apples vooruitzichten
Apple gaf sinds het begin van de pandemie geen officiële guidance meer, vanwege de onzekerheid. Ook deze keer bleef het commentaar high level en vooral richtinggevend. Voor het eerste kwartaal, dat in december eindigt en het grootste verkoopseizoen van het jaar voor Apple omvat, zou de omzetgroei op jaarbasis lager uitvallen dan de 8% die voor het vierde kwartaal werd gerapporteerd, als gevolg van een zwakkere Mac-verkoop en zwakkere inkomsten uit diensten, waarmee het bedrijf toegeeft ook de macro-economische vertraging te voelen.
Dat impliceert waarschijnlijk ook een iPhone-cyclus onder het historisch gemiddelde, meent Joris Franck. De afgelopen vijf jaar groeiden de iPhone-inkomsten in het eerste kwartaal gemiddeld met 92% op kwartaalbasis. Met een algemeen dalende omzetgroei in het eerste fiscale kwartaal is het moeilijk om dat te zien zonder een iPhone omzetgroei die aanzienlijk onder dit niveau van 92% ligt. Ook de sterke dollar blijft een tegenwind van 10% op jaarbasis op de omzet.
Margeverbetering op komst?
Terwijl veel bedrijven met margedruk kampen, buigt Apple de trend om en zou de marge in het eerste kwartaal kunnen stijgen. Het bedrijf verwacht ruggensteun van:
- dalende grondstofkosten omdat het minder betaalt voor zijn geheugenchips,
- dalende logistieke kosten
- een gunstige iPhone-productmix.
KBC Asset Management over Apple
Apples bedrijfsmodel verschilt fundamenteel van dat van concurrenten zoals Google (software) of Samsung (hardware). Terwijl Apple geld verdient door premiumprijzen aan te rekenen voor zijn hardware, genereert Google advertentie-inkomsten door gratis (Android) software weg te geven. Andere hardwarefabrikanten zoals Samsung kunnen niet dezelfde prijzen aanrekenen omdat hun toestellen niet of nauwelijks verschillen van andere (Android) smartphones op de markt, analyseert Joris Franck.
Apple biedt een toegangsticket tot een exclusief serviceplatform dat de privacy van de gebruikers beschermt en dus nauwelijks tot geen advertentie-inkomsten genereert. Het bedrijf concentreert zich op het uitbreiden (Apple Watch, AirPods…) en perfectioneren (zie b.v. eigen M1 & A14-chips) van het product- en dienstenaanbod zonder zich (voorlopig) te wagen aan grote overnames. Joris Franck heeft een “Houden”-aanbeveling voor Apple met een koersdoel van 145 dollar.
