vr. 30 okt 2020

Apple sluit zijn boekjaar 2020 af met een omzet van 274 miljard dollar (+6% op jaarbasis) en een winst per aandeel van 3,28 dollar (+10% op jaarbasis). Hoewel hier weinig op valt aan te merken leggen de laatste kwartaalresultaten wel twee pijnpunten bloot:
- De ultra-rendabele iPhone is tegelijkertijd de drijvende kracht en achilleshiel van het bedrijf. Afgelopen kwartaal daalden de verkopen met 21% op jaarbasis. Niet geheel onverwacht, want door de lancering van de nieuwe iPhone 12 stellen consumenten een eventuele aankoop uit en retailers vullen hun voorraad niet verder aan. Deze aanzienlijke daling verhoogt de druk voor de (5G) iPhone 12. Investeerders rekenen namelijk op een 'super-cyclus' voor het toestel dat goed is voor zo'n 55% van de omzet.
- Een daling van de inkomsten met 29% in China in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar komt als een onaangename verrassing. Indien dit de voorbode is van een nationalistische reflex onder Chinese consumenten heeft Apple een probleem. Het land is vandaag goed voor een kleine 20% van de omzet van het bedrijf. In het oplopende handelsconflict met de VS werd het Amerikaanse bedrijf tot hiertoe nog ontzien door China. De twee kennen een complexe relatie; Apple laat (voorlopig) immers ook al zijn iPhone in China produceren.
Natuurlijk vielen er ook opnieuw positieve uitschieters te noteren. Zo kende de MacBook met een verkoop van 9 miljard dollar (+29% op jaarbasis) zijn beste kwartaal ooit. Ook de cijfers voor iPads (+46% op jaarbasis) en Wererables (+21%) zaten stevig in de lift. Tenslotte zag Apple de groei van zijn diensten opnieuw versnellen; 'Services' lieten een stijging van 16% op jaarbasis optekenen. Hierdoor kwam ook de brutomarge op 38,2% iets hoger uit dan verwacht.
Beleggers die zaten te wachten op harde doelstellingen voor het lopende kwartaal kwamen bedrogen uit, gezien het management niet verder ging dan: “opnieuw groei op jaarbasis voor de iPhone te verwachten”. Hierdoor blijft de markt voorlopig in het duister tasten over het succes van de eerste 5G iPhone. Volgens het bedrijf zorgt de nieuwe opmars van het virus voor te veel onzekerheid om concrete cijfers te projecteren.
Visie KBC Asset Management
Aan 30 keer de verwachte winst voor het komende jaar is de markt op zoek naar bevestiging voor het succes van de nieuwe iPhone 12. Enkel beleggers die willen meestappen in de logica van Apple als premium luxe-merk kunnen nog ruimte vinden voor een verdere opwaardering van het aandeel. In vergelijking met aandelen als Estée Lauder, Ferrari of LVMH noteert Apple inderdaad nog met een 'korting'. KBC Asset Management gelooft nog steeds dat de grote internetplatformen (Facebook en Alphabet) de meest relevante vergelijkingspunten zijn. De huidige waardering lijkt KBC Asset Management dan ook fair, waardoor hun aanbeveling “Houden” en koersdoel van 112 dollar ongewijzigd blijven.