di. 12 mei 2020

Staalreus ArcelorMittal (-3,5%) wil 2 miljard dollar ophalen, enerzijds via een uitgifte van 750 miljoen dollar aan aandelen en anderzijds door de uitgifte van converteerbare obligaties voor een totaalbedrag van 1,25 miljard dollar. KBC Asset Management-analist Joris Franck licht de kapitaaloperatie toe en bevestigt zijn positieve visie op ArcelorMittal. Hij verwacht dat het aandeel, net als bij de kapitaalverhoging van 2016, van de operatie zal profiteren.
Forse verwatering
Er worden 80,9 miljoen aandelen uitgegeven aan 8,57 euro of 9,27 dollar, hetzij een korting van 1% op de slotkoers van gisteren. Die aandelen keken bij de slotbel gisteren wel al tegen een verlies van 16% aan.
De converteerbare obligaties hebben een looptijd van 3 jaar, een coupon van 5,50% en worden verplicht omgezet naar aandelen op vervaldag, met een conversieprijs tussen 9,27 en 10,89 dollar. In twee stappen komt er voor 1,84 miljard euro (2,0 miljard dollar) aan aandelen bij, op een totale beurswaarde van 8,81 miljard euro.
Waarom een kapitaalverhoging?
KBC Asset Management ziet drie redenen voor de kapitaalverhoging:
- Op vrijdag 8 mei kreeg het schuldpapier van ArcelorMittal van ratingbureau Moody’s een downgrade van "Baa3" naar "Ba1", oftwel “junk”. Ratingbureau Fitch had op 7 april al hetzelfde gedaan. Als twee van de drie grote ratingbureaus het schuldpapier als “junk” bestempelen, dan is het ook “junk”. Enkel ratingbureau S&P houdt voorlopig nog vast aan de "BBB-" rating (nog net “investment grade”), maar met negatieve outlook. Met de kapitaalverhoging wil ArcelorMittal dan ook vermijden dat S&P als laatste overstag gaat. Het is immers de ambitie van ArcelorMittal om “investment grade” schuldpapier te hebben.
- ArcelorMittal wilde al geruime tijd naar een maximum nettoschuld van 7,0 miljard USD evolueren. Eind maart had het bedrijf nog steeds een nettoschuldpositie van 9,5 miljard USD, wat vooral het gevolg is van twee recente overnames: het Italiaanse Ilva, en Essar Steel India. Vooral aan de overname van het noodlijdende Ilva heeft ArcelorMittal nog maar weinig plezier beleefd. Integendeel, het heeft de groep al een bom geld gekost. Zonder de overnames was een maximum nettoschuld van 7,0 miljard USD geen probleem geweest.
- “You raise equity when you can, not when you need to”. Met deze kapitaalverhoging neemt ArcelorMittal het zekere voor het onzekere. Vandaag is de honger bij investeerders om deel te nemen immers nog behoorlijk groot.
Streefdoel nettoschuld
Volgens eigen inschattingen kan ArcelorMittal in zeer moeilijke marktomstandigheden toch nog altijd een EBITDA van 3,5 miljard USD genereren. De groep mikt bovendien op een maximum nettoschuld/EBITDA-ratio van 2,0x, zoals het een bedrijf met een “investment grade” kredietwaardigheid betaamt. De maximum nettoschuld van 7,0 miljard USD is dus het gevolg van bovenstaande ambitie.
Toch lijkt het er volgens analist Joris Franck op dat ArcelorMittal te optimistisch is geweest met zijn inschatting om in zeer uitdagende marktomstandigheden minstens 3,5 miljard USD EBITDA te realiseren, want de verwachtingen voor de eerste helft van 2020 liggen op slechts 1,5 miljard USD. De nettoschuld/EBITDA-ratio zal daardoor eind juni wellicht pieken op 3,5x. Dat is niet onoverkomelijk, maar dus wel behoorlijk boven de eigen doelstelling van 2,0x.
Verrassing?
Toch heeft deze kapitaalverhoging de markt verrast. Enerzijds beschikt ArcelorMittal over voldoende liquiditeiten van ca. 13 miljard USD tegenover totale schuldverplichtingen van 2,3 miljard USD over de periode 2020-2021. Anderzijds is het management al behoorlijk proactief geweest in het managen van de coronacrisis: de cashbehoeften werden met 1,0 miljard USD afgebouwd tot 3,5 miljard USD. In 2020 zal ArcelorMittal daardoor niet al te veel cash verliezen.
Tot slot heeft ook de familie Mittal aangegeven voor 200 miljoen USD of 10% deel te nemen aan de kapitaalverhoging. Hun huidige belang in het bedrijf, dat staat op 37%, wordt daarmee wel verwaterd tot net geen 30%.
De visie van KBC Asset Management
Sectoranalist Joris Franck blijft positief voor het aandeel en bevestigt de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 14 euro. Hij stipt aan dat de vorige kapitaalverhoging dateert van maart 2016; toen werd 3,0 miljard dollar opgehaald (1,2 miljoen aandelen aan een prijs van 2,2 euro), maar de zorgen omtrent de balans waren toen veel groter dan vandaag het geval is. De kapitaalverhoging nam die zorgen in 2016 weg en het aandeel liet toen (geholpen door verbeterde marktomstandigheden) een stevig herstel zien.
Volgens KBC AM zal ratingbureau S&P door deze kapitaalverhoging een ratingverlaging niet langer overwegen. Moody's en Fitch zullen de "junkstatus" voor het schuldpapier van ArcelorMittal wellicht nog een tijd behouden, totdat de marktomstandigheden verbeteren. KBC AM gelooft dat het aandeel op termijn ook van deze kapitaalverhoging zal kunnen profiteren.