do. 22 okt 2020

Argenx (-6%) verloor vorig kwartaal vlot 360 miljoen euro en wordt daar niet voor beloond. Nochtans ligt het ontwikkelings- en commercialiseringstraject van topmiddel efgartigimod (voor gebruik in gegeneraliseerde Myasthenia Gravis, gMG) op schema en worden de cusatuzumab-proeven samen met Janssen herbeoordeeld/geactiveerd, dankzij de recente vooruitgang op het gebied van combimedicatie. De recente koersstijging is voor KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse reden om het advies terug te brengen van "Kopen" naar “Houden”.
Financieel plaatje
In het derde kwartaal daalden de bedrijfsopbrengsten tot 42,6 miljoen euro, tegenover 61,2 miljoen euro een jaar eerder, grotendeels omdat er vorig jaar mijlpaalinkomsten konden worden geboekt op de samenwerking met AbbVie. Maar de R&D-kosten (kosten voor onderzoek en ontwikkeling) swingden de pan uit en stegen aanzienlijk tot 246,3 miljoen euro, tegenover 122,8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019. Ook de algemene kosten (zoals verkoop- en administratiekosten) kwam uit op een forse 100,4 miljoen euro, ten gevolge van de toegenomen klinische ontwikkelingsactiviteiten, de uitbreiding van de teams en de voorbereiding op de commerciële lancering van efgartigimod.
Tel daarbij nog een wisselkoersverlies van 55,9 miljoen euro (terwijl er vorig jaar een wisselkoerswinst werd geboekt van 26,9 miljoen euro) en het totale verlies loopt op tot 360,6 miljoen. Dat cijfer ligt substantieel boven het verlies van 70,1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019.
Kaspositie
Argenx rapporteert een nog steeds erg comfortabele kaspositie van 1,8 miljard euro, tegenover 1,34 miljard euro eind 2019.. Dat cijfer omvat de opbrengsten van de recente wereldwijde plaatsing van 731 miljoen euro, zodat de groep nog tot voorbij 2021 verder kan boeren.
R&D update
Het eerste middel waarover Argenx een update gaf, is efgartigimod (ARGX113), dat wordt getest als behandeling voor gMG (gegeneraliseerde myasthenia gravis), CIDP (chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy), PV (pemphigus vulgaris) en ITP (immune thrombocytopenia)
- gMG: De indiening van de BLA-aanvraag in de VS is ingepland vóór het einde van 2020. De Amerikaanse lancering moet dan volgen in 2021. De indiening van J-MAA (in Japan) is voorzien voor de eerste helft van 2021, met vervolgens een lancering in 2022 (na de Amerikaanse lancering). De indiening van een dossier voor goedkeuring in Europa is voorzien na die van Japan. Een FDA-discussie voor de subcutane (SC) overbruggingsstudie is dan weer voorzien voor het einde van 2020.
- ITP: een fase IV-studie (ADVANCE) is lopende en de subcutane proef start eind 2020.
- CIDP: een fase II-uitbreidingsstudie bij 130 patiënten is lopende. Als die positief blijkt te zijn, kan het bedrijf beslissen om er al dan niet mee door te gaan. Een beslissing over 30 patiënten staat ingepland voor de eerste jaarhelft van 2021.
- PV: de fase III subcutane registratiestudie zal naar verwachting eind 2020 starten.
- Vijfde indicatie: voor een vijfde ziektebeeld gaat een fase II-studie medio 2021 van start. Argenx zal daarover meer informatie geven in de loop van 2021.
Daarnaast is er ook cusatuzumab (ARGX110), dat in samenwerking met Janssen wordt ontwikkeld en een mogelijke behandeling moet bieden voor AML (acute myeloïde leukemie) en MDS (myelodysplastic syndromes):
- De CULMINATE-studie met cusatuzumab en azacitidine registreert geen nieuwe patiënten meer, maar gaat door met de evaluatie van de respons. Begin 2021 mogen we toplijnresultaten verwachten.
- ELEVATE: fase IIb-studie met venetoclax en azacytidine is lopende in nieuw gediagnosticeerde AML-gevallen.
Voor halozyme werd de samenwerking werd uitgebreid met ENHANZE-technologie tot een totaal van 6 potentiële doelstellingen.
De visie van KBC Securities
De resultaten zijn wat ze zijn en brengen geen nieuwe informatie wat betreft het ontwikkelingstraject. Geen slechte informatie, wil dat zeggen. In combinatie met het niet verder ondervinden van vertraging door corona en lockdowns, behoudt Argenx daardoor zijn leiderspositie in FcRn met een eerste lancering voor de behandeling van gMG in 2021. Andere belangrijke programma's worden in het licht van Covid-19 bijgesteld, inclusief meerdere parameters om de leiderschapspositie te behouden.
Dankzij de indrukwekkende kapitaalverhoging in 2020 heeft de biotechgroep nu een solide kaspositie van 1,8 miljard euro op zijn balans, waarmee de stap naar de volgende ontwikkelingsfase en de commercialisering van een eerste eigen medicijn kan worden gefinancierd. De zwakke koersreactie is volgens KBCS niet meteen te verklaren door het persbericht.
Analist Lenny Van Steenhuyse noteert dat er her en der wat vertraging zit op kleinere lanceringen van onderzoeken, maar die doen geen afbreuk aan de investment case. Dat het sentiment op de aandelenmarkten vandaag al niet geweldig is en dat de recente perscommunicaties van Galapagos ook al niet voor stijgend beleggersoptimisme zorgen, komt daar bovenop. KBCS ziet in elk geval geen reden om het koersdoel van 221 euro bij te schaven. Wel daalt het advies van “Kopen” naar “Houden”, omdat de koers het koersdoel - zo goed als - heeft bereikt.
Het Benelux-biotechlandschap in 2020
In een recent Bolero-dossier namen de sectoranalisten van KBC Securities-analisten 11 biotechbedrijven onder de loep. Wat zijn de koerstriggers? Waar zitten de risico’s en wat zit er in de pijplijn? Tot slot nomineerden ze hun 3 favoriete aandelen uit de biofarmasector.
Benieuwd hoe de sector ervoor staat en graag nog wat beursinspiratie? Ontdek het dossier via onderstaande link.