do. 14 sep 2023

Zeven jaar nadat de eigenaar SoftBank Group het bedrijf voor 32 miljard dollar van de beurs haalde, wordt de naam Arm opnieuw op het koersbord geschreven en wel op dat van Nasdaq met als ticker “ARM”. De beursgang was 12 keer overtekend en had geprijsd kunnen worden op 52 dollar per aandeel, boven de aangegeven bandbreedte van 47 tot 51 dollar. Maar uiteindelijk vonden de bankiers het beter om de extra 1 dollar per aandeel op tafel te laten liggen, zegt KBC Asset Management-analist Joris Franck.
54,5 miljard
De IPO-prijs impliceert een waardering van 54,5 miljard dollar, wat voor een chipbedrijf buitengewoon hoog is. Zeker in vergelijking met andere spelers op de markt (behalve NVIDIA). De waardering vertegenwoordigt een koers-winstmultiple van ongeveer 104, gebaseerd op de winst in het laatste boekjaar.
NVIDIA wordt gewaardeerd op 108 keer de winst, maar dat is na een voorspelde omzetgroei met 170% voor het huidige kwartaal, dankzij AI-chips. Aan de andere kant is SoftBank, dat 75% van Arm in handen had, een maand geleden overeengekomen om de resterende 25% te kopen van zijn Vision Fund tegen een waardering van 64 miljard dollar, dus tegen een nog hogere waardering.
Softbank’s belofte
Er werden 95,5 miljoen American Depositary Shares (ADS) gecreëerd waarmee Arm zichzelf kan kronen tot de grootste beursgang van het jaar. Masayoshi Son's SoftBank zal na het aanbod ongeveer 90% van het bedrijf bezitten.
Om zijn langetermijnbelofte aan Arm te benadrukken, heeft SoftBank investeerders verteld dat het een meerderheidsaandeelhouder zal blijven en heeft besloten niet meer aandelen te verkopen dan het belang van 9,4% dat het al op de markt bracht toen de beursgang overtekend werd, aldus de bronnen.
De roadshow van Arm had twee belangrijke verkoopargumenten, volgens mensen die het verhaal hebben gehoord.
• Ten eerste rekent Arm op een omzetstijging met 11% in de 12 maanden tot maart 2024 en van ongeveer 25% het jaar daarna, wat wijst op een omzet van 3,7 miljard dollar in het volgende boekjaar.
• Ten tweede mikt CEO Haas op een aangepaste operationele marge van meer dan 40%, exclusief eenmalige posten en bepaalde op aandelen gebaseerde compensaties. Dit betekent dat Arm in het jaar tot maart 2025 ten minste 1,5 miljard aan dollaraangepaste operationele winst zal genereren, bijna het dubbele van vorig jaar.
Wie is Arm?
Arm produceert geen fysieke chips, maar ontwikkelt en geeft de intellectuele eigendom (IP) voor chips in licentie, wat de klant het recht geeft om die chip te implementeren als hun eigen siliciumontwerp.
Wanneer de chipontwerper/fabrikant deze chips vervolgens verkoopt aan OEM's, moet de licentiehouder een royaltyvergoeding per chip betalen aan Arm. Arm ontvangt dus een kleine royalty op bijna alle 1,4 miljard smartphones die jaarlijks worden verkocht.
Royalty's vormen ergens tussen de 55% en 60% van Arms totale omzet, de rest zijn de licentie-inkomsten. De royaltystroom zal naar verwachting groeien met 8% (CAGR = samengesteld jaarlijks groeipercentage) tot 2,5 miljard in 2026.
De totale omzet van Arm in 2026 wordt geschat op 3,9 miljard dollar. Op dit moment wordt een kwart van de inkomsten gegenereerd vanuit China.
Arm is de duidelijke marktleider in de markt voor IP-ontwerp voor halfgeleiders met een marktaandeel van 41% in 2022, wat twee keer zoveel is als de IP-ontwerpinkomsten van de nummer twee, Synopsis.
Design IP kan worden onderverdeeld in 4 categorieën, namelijk: Processor (zoals CPU's en GPU's), Interface, Overig Fysiek en Overig Digitaal. Arm richt zich op "Processors", terwijl Synopsis zich richt op Other Digital. Daarom concurreren ze niet met elkaar.
Concurrenten
Arms ontwerp-IP is alleen gericht op de "instructieset-architectuur" (ISA) van het processorontwerp. Arm verkoopt licenties aan chipontwerpers en fabrikanten om hun eigen instructie-ISA te gebruiken als basis voor hun ontwerpen. ISA's worden ingedeeld in (1) "complex" of (2) "gereduceerd".
Een voorbeeld van een "complexe instructieset computer" (CISC) is x86, dat eigendom is van Intel. Voorbeelden van een "gereduceerde instructieset computer" (RISC) zijn Arm en RISC-V. De laatste is in 2010 uitgevonden in Californië en is open-source. De RISC-V Foundation is tegenwoordig gevestigd in Zwitserland.
RISC bevordert efficiëntie en eenvoud en kan over het algemeen worden gebruikt tegen lagere kosten en met een lager warmte- en stroomverbruik. Daarom is het aantrekkelijk voor mobiele toepassingen, zoals smartphones, tablets en andere consumentenapparaten.
Arm is vooral marktaandeel aan het afsnoepen van x86-gebaseerde chips die nog steeds de pc- en servermarkten domineren en die worden geproduceerd door Intel en AMD. Vandaag de dag wint Arm-chipontwerp ook terrein op nieuwe gebieden, zoals pc's, datacenterservers, bedrijfsnetwerken, auto's en IoT.
Aan de andere kant krijgt RISC-V de laatste tijd steeds meer voet aan de grond en zou het steeds meer kunnen gaan concurreren met Arm.
