wo. 26 okt 2022

ASMI rapporteerde in het derde kwartaal een recordomzet van 610 miljoen euro, zodat de brutowinstmarge 60 basispunten steeg op kwartaalbasis, dankzij een sterkere productmix. Het bedrijfsresultaat trok 37% hoger tot 160 miljoen euro, al werd de stevige omzetgroei deels tenietgedaan door hogere bedrijfskosten en een lagere waarde van het belang in ASMPT (321 miljoen euro). Het aantal bestellingen daalde met 28% op kwartaalbasis door de recente Amerikaanse exportbeperkingen naar China. En dat kan pijn doen vandaag. KBC Securities-analist Thibault Leneeuw blijft bij het “Houden”-advies en 350 euro koersdoel.
Kwartaal samengevat
De gerapporteerde omzet van 610 miljoen euro lag iets boven de officiële doelstelling van 570 à 600 miljoen euro. En dat cijfer werd nog wat gehinderd door aanhoudende aanbodbeperkingen. Die blijven een uitdaging, maar zullen naar verwachting verbeteren in het vierde kwartaal. De omzet en het aantal nieuwe bestellingen steeg met zo’n 6,4% dankzij de sterke dollar. Alles bij elkaar kwam het verlies op nettobasis uit op 150 miljoen euro, te wijten aan 321 miljoen euro afwaarderingen.
China was verantwoordelijk voor 16% van de omzet in de eerste 9 maanden van 2022, maar de exportbeperkingen zullen naar verwachting een negatief effect hebben van ten minste 40% op de Chinese omzet. De daling van de bestellingen met 28% is grotendeels het gevolg van de uitsluiting van de uitstaande orderportefeuille in China.
Dat is op zich nogal verrassend, omdat sectorgenoot ASML vorige week net meldde niet getroffen te worden door de nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen. Mogelijk wil het management extra zeker zijn om niet tegen de Amerikaanse haren in te strijken, maar zeker is alvast dat er heel wat orders geschrapt werden. Ook diegene over het vierde kwartaal, onder meer aan TSMC.
ASMI’s vooruitzichten
Het management verwacht voor het vierde kwartaal een omzet van 600 à 630 miljoen euro, waarin de negatieve impact van de Amerikaanse regelgeving al is verwerkt. Deze vooruitzichten omvatten ook de nieuwe beperkingen in de VS en de omzetbijdrage van de 425 miljoen euro grote overname van de Italiaanse branchegenoot LPE. Daarmee wil de groep nog verder inspelen op de toenemende vraag naar chips gemaakt van siliciumcarbide (SiC). Die zijn met name nuttig en nodig in elektrische voertuigen omdat ze behoren tot het segment van de “efficiëntere vermogenselektronica”.
Alles bij elkaar genomen moet 2022 afgesloten kunnen worden met “een sterk orderboek”, meldde het management nog. Thibault Leneeuw blijft bij het “Houden”-advies en 350 euro koersdoel. Het ASMI-aandeel noteert momenteel aan een koers van 257 euro (-7,5%).
