wo. 14 okt 2020

ASML (-0,4%) heeft sinds begin september een mooie rit gemaakt op Euronext Amsterdam en lijkt daarmee een mooi kwartaalrapport niet te kunnen verzilveren. De groep presteerde dankzij een inhaalbeweging nochtans beter dan verwacht, stelde een hoger interimdividend in het vooruitzicht en wil de draad van een inkoopprogramma van eigen aandelen opnieuw oppikken. Maar met de nochtans optimistische vooruitzichten lijkt ASML iets minder te kunnen overtuigen.
Kwartaalcijfers in een notendop
ASML rapporteerde een kwartaalomzet van 3,96 miljard euro of 6% boven de marktverwachting. De brutomarge kwam uit op 47,5% tegenover 47,4% verwacht. Het bedrijf boekte een EBIT van 1.216 miljoen euro, goed voor een stijging met 77% op jaarbasis en 13% boven de lat. Dieper in de resultatenrekening verschijnt een winst per aandeel van 2,54 euro, een toename met 71% op jaarbasis en eveneens boven de verwachting.
ASML leverde het voorbije kwartaal 10 EUV-systemen. De nieuwe orderboekingen zijn met 160% gestegen op kwartaalbasis naar 2,87 miljard euro, inclusief 0,595 miljard euro aan EUV-systemen (4).
Extraatje voor aandeelhouders
De onderneming kondigt een interimdividend van 1,20 euro per aandeel aan, wat een stijging met 14% betekent ten opzichte van een jaar eerder. Bovendien, na de opschorting in het tweede en derde kwartaal, hervat ASML zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ten belope van 6 miljard euro, voor een periode van 3 jaar.
Blik op het vierde kwartaal
Voor het vierde kwartaal van 2020 verwacht ASML een omzet van 3,6 tot 3,8 miljard euro en een brutomarge rond 50%. De R&D-kosten (onderzoek en ontwikkeling) worden op ongeveer 550 miljoen euro begroot en de VAA-kosten op ongeveer 140 miljoen euro, met een effectieve belastingsvoet van ongeveer 14% voor 2020. Dit zou het middelpunt voor de omzet in het vierde kwartaal op 3,7 miljard euro brengen en de EBIT op ongeveer 1,16 miljard euro, wat in overeenstemming is met de consensusverwachtingen.
Vooruitzichten 2020/2021
Voor de rest van de periode 2020/2021 verwacht ASML "een paar (EUV-)systemen achter te blijven van de 35 voor het volledige boekjaar 2020” vanwege de aarzeling bij klanten. Wel wordt er nogmaals op gewezen dat de verwachting voor 4,5 miljard euro aan EUV-gerelateerde omzet dit jaar overeind blijft.
Voor 2021 verwacht ASML een "laag tweecijferige groei", voornamelijk door een verbetering van de EUV-inkomsten met 20% (d.w.z. 5,4 miljard euro). Het bedrijf is van mening dat de opleving van de verkoop in het Memory-segment in het vierde kwartaal zich in 2021 zal verderzetten en een positief effect zal hebben op de omzet van het bedrijf. Voor het segment Logic wordt op een “gezonde” markt gerekend en een verdere groei van de Installed Base-omzet.
In China zal ASML in 2020 "iets meer" dan 1 miljard euro aan omzet genereren ten opzichte van ongeveer 800 miljoen euro vorig jaar.
De mening van KBC Securities
ASML leverde kwartaalresultaten die ver boven de consensusverwachting lagen, voornamelijk omdat EUV-systemen (die in de eerste jaarhelft vertraging opliepen) in het derde kwartaal werden erkend. Ook de hogere Installed Base Management-omzet gaf een duw in de rug.
De omzetgroeiverwachting voor volgend jaar lijkt volgens analist Ruben Devos een beetje soft in vergelijking met de consensusverwachtingen, maar zal vooral afhangen van o.a. wijzigingen in de macro- en geopolitieke omgeving. Op het vlak van de marges zit de groep mooi op koers, vooral bij EUV, waar het over een periode van twee tot drie jaar gelijkaardige marges voorziet als voor DUV.
KBC Securities heeft een “Houden”-advies voor de aandelen met een koersdoel van 290 euro.