wo. 19 jan 2022

Uit ASMLs update over het vierde kwartaal van 2021 blijkt dat de omzet zo’n 3% onder de analistenschatting lag. Dat is te wijten aan materiaaltekorten en de vertraagde start van de assemblage van DUV-machines. Niettemin was de winstgevendheid zeer gezond, aangezien de bedrijfswinst (EBIT) 3% boven verwachting lag. De vooruitzichten voor 2022 blijven robuust, ondersteund door een forse groei van het orderboek en de blijvende vraag naar apparatuur om halfgeleiders te maken. De brand in de Berlijnse fabriek heeft geen significante impact op de EUV-output in 2022. Het dividend verdubbelt, leest KBC securitiesanalist Ruben Devos.
Het kwartaal in cijfers
De kwartaalomzet van 4,99 miljard euro lag 3% onder de door analisten verhoopte 5,12 miljard euro, terwijl de brutomarge opklom tot 54,2%. Dat is ruim boven de 51,6% die door de analisten werd verwacht.
Exclusief de winst op de verkoop van dochterondernemingen van Berliner Glas (214 miljoen euro) dikte ASML de bedrijfswinst (EBIT) met 21% op jaarbasis aan tot 1,81 miljard euro, boven de schatting van analist Ruben Devos (1,76 miljoen euro). Dat cijfer ligt vlot 3% boven de analistenschattingen (1,77 miljard euro). De gewone winst per aandeel steeg met 36% tot 4,39 euro, terwijl analist Ruben Devos op 3,68 euro mikte. Op de balans dikte de kaspositie weer aan tot 7,59 miljard euro, tegenover 4,4 miljard euro op het einde van het derde kwartaal.
Boekingen
Er werd in het vierde kwartaal omzet gehaald uit de boekingen van 11 EUV-systemen (verwachting van analist Ruben Devos: 13 systemen). De nieuwe bestellingen blijven wel sequentieel stijgen: +14% tot 7,05 miljard euro, inclusief 2,6 miljard euro aan EUV-systemen. ASML heeft nu vijf High-NA tools in de orderportefeuille, inclusief een eerste kooporder voor de EXE:5200 van Intel. Die moet in 2024 op de markt komen.
ASMLs vooruitzichten voor eerste kwartaal
Voor het eerste kwartaal verwacht ASML een daling van de omzet tot 3,3 à 3,5 miljard euro (met een brutomarge van ongeveer 49%) door een aanzienlijk aantal snelle leveringen. Er wordt zo’n 2 miljard euro omzet uitgesteld naar volgende kwartalen. De R&D-kosten moeten landen op 760 miljoen euro en de algemene kosten zouden 210 miljoen euro bedragen. Dat zou de bedrijfswinst (EBIT) op ongeveer 0,70 miljard euro brengen, terwijl analisten hoopten op een cijfer van 1,92 miljard euro.
ASMLs vooruitzichten voor heel 2022
ASML mikt voor heel 2022 op 20% omzetgroei tot 22,3 miljard euro, inclusief 25% groei in EUV en 20% groei in DUV, terwijl analisten op 22,1 miljard euro mikten. ASML besliste samen met de klanten om een deel van de systeemtests in zijn fabriek over te slaan. In plaats daarvan zullen de eindtesten en de formele acceptatie plaatsvinden op de locatie van de klant, waardoor de cyclustijden verkorten. Hoewel deze “snelle” leveringen zullen leiden tot uitgestelde inkomsten (ongeveer 0,9 miljard euro van 2022 tot 2023 en 2 miljard euro van het eerste naar het tweede kwartaal), zullen klanten eerder toegang hebben tot de productiecapaciteit van wafers.
- De vraag in het “Logic”-segment naar zowel klassieke als geavanceerde nodes zal zeer sterk blijven (+20%), gedreven door de seculiere trend van digitale transformatie en de opkomst van distributed computing.
- Wat “Geheugen” betreft, mikt het op een groei van 25%, dankzij een hoge eindvraag vanuit de markt voor smartphones en servers, maar is het onzeker over de vooruitzichten voor pc's. Niettemin voorzien de geheugenklanten een groei van 15% à 20% voor DRAM en een groei van ongeveer 30% voor NAND-geheugen. De serviceactiviteiten zullen blijven groeien naarmate het aantal geïnstalleerde systemen toeneemt. Ook voor de upgrade-business wordt een goed jaar verwacht. Een belangrijke parameter zal de bereidheid van klanten zijn om downtime van het systeem toe te staan, zodat ASML upgrades kan installeren.
- Na een zeer sterk 2021 in termen van geïnstalleerde basisinkomsten, wordt voor 2022 gemikt op een groei van 10%.
Dividendfeest
Er werd een slotdividend aangekondigd van 3,70 euro per aandeel, waarmee het totale dividend over 2021 uitkomt op 5,50 euro. Dat is een verdubbeling op jaarbasis én een verrassing voor analist Ruben Devos. Daarnaast zal ASML haar aandeleninkoopprogramma van 9 miljard euro voortzetten tot het einde van 2023, ondanks dat het sinds juli 2021 al voor 4,6 miljard euro aandelen terugkocht.
KBC Securities over ASML
Analist Ruben Devos behoudt het koersdoel van 770 euro. Dat komt overeen met een enorm hoge EV/EBIT-verhouding van 33,4x voor 2022. Dat is 60% meer dan het vijfjaarsgemiddelde en 100% boven dat van de sectorgenoten uit het WFE-segment. Die premies zijn niettemin gerechtvaardigd, omwille van het indrukwekkende groeitraject en de onbetwistbaar belangrijke positie in de halfgeleiderindustrie als leverancier van lithografiesystemen voor spitstechnologie, meent analist Ruben Devos. Het “Kopen”-advies blijft behouden.