di. 15 dec 2020

Afgelopen weekend kondigde de Britse farmareus AstraZeneca de overname van biotechbedrijf Alexion aan, voor een bedrag van 39 miljard USD. Voor elke aandeel van Alexion betaalt AstraZeneca 60 USD cash en 2,1243 ADR-aandelen, goed voor een premie van 45% ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. De goedkeuring voor de deal wordt in het derde kwartaal van 2021 verwacht. KBC Asset Management-analiste Liesbeth Van Rompay maakte een inschatting van de impact van de deal, die volgens haar als een verrassing komt.
Strategische aanvulling
Het Amerikaanse Alexion is koploper op het gebied van zeldzame ziekten en focust op de 'complement pathway', een onderdeel van het immuunsysteem. Zijn complementtherapieën Soliris en Ultomiris zijn goed voor een jaarlijkse omzet van zo'n 5 miljard USD.
Alexion vormt een sterke, strategische aanvulling op AstraZeneca's toenemende focus op immunologie, en het brengt blootstelling aan de grote, snelgroeiende markt voor zeldzame ziekten. En dit zonder storend te zijn voor de rest van Astra's activiteiten, die focussen op oncologie. AstraZeneca is door zijn wereldwijde aanwezigheid goed gepositioneerd om het commerciële bereik van Alexion uit te breiden, vooral in China waar de markt voor zeldzame ziekten nog in zijn kinderschoenen staat.
Financiële impact
Daarnaast is er ook een positieve financiële impact. Alexion is een van de weinige grote 'bolt-on targets' die matchen met Astra's groeivooruitzichten. Ten minste tot 2025 biedt de deal bijkomende marge-expansie, winstgroei en een substantieel verbeterde cashgeneratie.
Dit geeft AstraZeneca extra flexibiliteit om schulden af te betalen, te investeren in interne R&D of externe pijplijnactiva, en de terugkeer naar dividendgroei (vanaf 2022) te versnellen. Het gecombineerde bedrijf zal naar verwachting nog steeds een dubbelcijferige jaarlijkse omzetgroei kunnen realiseren tot 2025 en een 'redelijke' groei daarna. In de eerste drie jaar na afronding zou de deal naar schatting een dubbelcijferige aangroei van de winst per aandeel genereren. Tegen het derde jaar wordt verwacht dat synergieën jaarlijks zo'n 500 miljoen USD zullen opleveren.
Risico's
Het belangrijkste risico is de impact van het aankomende patentverval in de VS voor Soliris in 2025. Nadat Alexion's tweedegeneratiemedicijn Ultomiris in 2019 werd gelanceerd, maakten meer dan 70% van de Soliris-patiënten de switch op basis van gemak (intraveneuze toediening elke 2 maanden i.p.v. elke 2 weken) en de lagere prijs (30% korting t.o.v. Soliris).
Een switch van Ultomiris naar biosimilars voor Soliris is mogelijk na 2025, maar zou minstens gedeeltelijk moeten worden gecompenseerd door volumegroei in nieuwe indicaties en in China. Daarnaast is het ontwikkelen van biosimilars voor zeldzame ziekten veel moeilijker, omdat er veel minder patiënten zijn om te rekruteren voor klinisch onderzoek. Ook is er toenemende competitie met betrekking tot de 'complement pathway', met verschillende geneesmiddelen die zich in late fase van ontwikkeling bevinden. Die moeten opboksen tegen het sterke profiel van Ultomiris.
De visie van KBC Asset Management
De koers-winstverhouding voor 2022 van 14 à 15x voor het gecombineerde bedrijf ligt in lijn met sectorgenoten, terwijl het groeipotentieel dubbel zo groot is.
Het AstraZeneca-aandeel reageerde gisteren negatief, maar naarmate de markt grip krijgt op de deal zouden o.a. diversificatie, verbeterde cashflow en de dubbelcijferige groei van de winst per aandeel moeten opwegen tegen het verrassingselement en de onzekerheden.
AstraZeneca is één van de 'top picks' van KBC AM voor 2021. Het is volgens analiste Liesbeth Van Rompay dan ook tijd om in te stappen. KBC AM hanteert een "Kopen"-advies en een koersdoel van 9.500 GBp.