di. 18 mei 2021

Nadat het gonsde van de geruchten, bevestigde AT&T gisteren dat het Warner Media zal afsplitsen en samenvoegen met de media-activiteiten van Discovery. De aandeelhouders van AT&T zullen zo'n 71% van de gecombineerde Warner Media/Discovery-groep bezitten en de deal zou medio 2022 afgerond moeten zijn. Volgens AT&T zal de goedkeuring door de toezichthouders een eenvoudig proces zijn en zal de transactie naar verwachting belastingvrij zijn voor zowel AT&T als zijn aandeelhouders. De deal moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Discovery, maar niet door die van AT&T. KBC Asset Management-analist Kurt Ruts deelt zijn visie op de samensmelting en vat samen wat u als belegger moet weten.
Vooruitzichten AT&T
- Bij het afronden van de transactie zal AT&T naar schatting 43 miljard dollar ontvangen, wat het bedrijf zal helpen om de schuldgraad te verlagen tot zo'n 2,6x nettoschuld/EBITDA. Tegelijkertijd is AT&T van plan de dividenduitbetaling te verlagen tot 40 à 43% van de 20 miljard dollar vrije kasstroom. Dat zou het dividend met bijna 50% verminderen ten opzichte van het huidige niveau.
- Na afronding van de deal verwacht AT&T een jaarlijkse, laag ééncijferige omzetgroei (‘low-single’ digit) en een groei van de bedrijfskasstroom (EBITDA) en de winst per aandeel rond de 5% (‘mid-single’ digit) voor de periode 2022 tot 2024.
- Daarnaast zal het de jaarlijkse investeringen optrekken van 21 miljard naar 24 miljard dollar en zal het zich richten op het versnellen van de uitrol van draadloze (5G) en glasvezelnetwerken.
Samen sterk(er)
Het nieuwe, gecombineerde mediabedrijf mikt op meer dan 3 miljard dollar aan jaarlijks synergievoordelen en zal in 2023 naar schatting een omzet van zo'n 52 miljard dollar en een bedrijfskasstroom van zo'n 14 miljard dollar realiseren.
David Zaslav, voorzitter en CEO van Discovery, zal het bedrijf leiden. De gecombineerde bibliotheek zal bijna 200.000 uren content bevatten, waaronder de streamingdiensten HBO Max en Discovery+. Warner Media/Discovery zal meer schaalgrootte en dus slagkracht hebben bij onderhandelingen met distributeurs, wat een belangrijk positief punt is. Toch houdt het samenvoegen van (media)activa van organisaties met verschillende bedrijfsculturen ook risico’s in.
KBC Asset Management over de combinatie
De overeenkomst met Discovery versnelt AT&T's transformatie tot een bedrijf dat zich richt op communicatienetwerken en -diensten. Het verbetert ook de financiële flexibiliteit van het bedrijf om te investeren in zijn draadloze en glasvezelnetwerken. In dat opzicht ziet analist Kurt Ruts de deal als een strategisch positief element.
Daartegenover staat dat de geplande verlaging van het dividend na het afronden van de overeenkomst het opwaarts potentieel van het aandeel op korte termijn kan beperken. De deal met Discovery volgt op de spin-off van satelliettelevisieleverancier DirecTV aan private-equitybedrijf TPG, die in februari van dit jaar werd aangekondigd. Beide deals (en de Verizons verkoop van zijn media-activa eerder deze maand) geven aan dat Amerikaanse telecombedrijven het vertrouwen hebben verloren in de voordelen van het bezitten van zowel telecom- als media-activa.
AT&T kampt ondertussen ook met hevige concurrentie op de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie. KBC Asset Management gelooft dat de fusie tussen T-Mobile US en Sprint, de resp. nummer 3 en 4, die concurrentie zo mogelijk nog verder zal aanwakkeren. De fusie mocht immers pas doorgaan als er een nieuwe speler op de markt kwam. AT&T doet het verder ook niet goed in het segment van de vaste lijnen. De telecombedrijven hebben de afgelopen jaren terrein verloren aan kabelmaatschappijen als het gaat om het aantrekken van nieuwe klanten voor breedbandinternet.
KBC Asset Management versleutelt een aantal van de beoogde syngergievoordelen in zijn model en verhoogt het koersdoel voor AT&T van 24 naar 26 dollar. De “Verkopen”-aanbeveling blijft behouden.