vr. 15 mei 2020

Atenor kwam met een kwalitatieve update over het eerste kwartaal en benadrukte daarin dat Covid-19 slechts een beperkte impact heeft. Vertragingen zijn er wel, maar in beperkte mate, en ontwikkelingen blijven waarde creëren. Dat wordt in de verf gezet door een bevestiging van het dividendbeleid, al het is nog te vroeg om in te schatten wat corona voor de resultaten over het volledige boekjaar zal betekenen. KBC Securities-analist Joachim Vansanten blijft, gezien de beperkte zichtbaarheid, aan de zijlijn met een "Houden"-advies.
Beperkte Covid-19-impact
Tot dusver ziet Atenor slechts een beperkte impact van Covid-19 op de ontwikkeling van projecten in zijn portefeuille en de daaruit voortvloeiende resultaten. Hoewel de meeste projecten enkele tijdelijke onderbrekingen en vertragingen hebben gekend, zijn die volgens Atenor niet onoverkomelijk naar de rest van het jaar toe.
De reden voor de beperkte impact is de trage aard van de waardecreatiecyclus, waarbij de inkomsten op korte termijn minder blootgesteld zijn aan tijdelijke onderbrekingen in de economie. Bovendien wijst Atenor erop dat de meeste ontwikkelingsprojecten die bijdragen aan het resultaat, in verdere fase van voltooiing worden verkocht. Dit impliceert dat de margecreatie in functie van de voltooide bouwwerken is. Daarnaast heeft de groep ook voor 15 miljoen euro aan jaarlijkse huurinkomsten en die zijn ook nauwelijks geïmpacteerd.
Huurders als variabele factor
Atenor tekent wel een duidelijke vertraging op in de beslissingen van bedrijven over de verhuur van kantoorruimte en dit eerder in West-Europa dan in Centraal-Europa. Dat zou vanaf het tweede kwartaal van 2020 de verkoop van vastgoedprojecten kunnen vertragen, wat mogelijk leidt tot een overdracht van resultaten van 2020 naar 2021 en van 2021 naar 2022. In termen van financiële resultaten verwacht Atenor een negatief effect van 0,25 miljoen euro in 2020 als gevolg van een marginale stijging van de kredietkosten van 0,5% op 20% van de totale financieringspositie.
Dividend bevestigd
Het management wijst erop dat het nog te vroeg is om de concrete impact van Covid-19 te beoordelen. De resultaten over 2020 zouden minstens 55% van het resultaat over 2019 ( 37,7 miljoen euro) moeten bedragen, wat voldoende is om de verderzetting van het dividendbeleid te ondersteunen. Een meer precieze uitspraak zal worden gedaan in het tweede of derde kwartaal. Atenor keert over het boekjaar 2019 alvast een brutodividend van 2,31 euro per aandeel uit, of een toename met 5%.
Verzachtende factoren
Hoewel de context onzeker is, wijst Atenor toch op enkele factoren die het risicoprofiel beperken.
- De autoriteiten nemen belangrijke maatregelen die moeten bijdragen tot een economisch herstel. Een liquiditeitsinjectie zal naar verwachting ook leiden tot een lagere rente gedurende een langere periode, wat de sector normaal gesproken ten goede komt.
- Atenor verwacht dat een economische heropleving met bijzondere aandacht voor investeringen in de duurzame economie de vastgoedontwikkelingssector ten goede zal komen. Atenor zet de eerder aangekondigde ontwikkeling van haar 28 projecten (1.200.000 m²) voort.
Wat de balansstructuur betreft, is de stabiliteit volgens de groep verzekerd dankzij de diversificatie van de financieringsbronnen en looptijden, met betrekking tot de verschillende verhuurde of voorverkochte activa; de groep beschikt over de nodige liquiditeiten om haar projecten in portefeuille verder te ontwikkelen.
De mening van KBC Securities
Met de kwartaalupdate in de hand herhaalt KBC Securities-analist Joachim Vansanten zijn eerdere visie dat, ondanks het feit dat Atenor duidelijk waarde creëert en de impact van Covid-19 tot nu toe beperkt is, de zichtbaarheid nog steeds laag is. Vooral het potentiële indirecte effect van Covid-19 op de economie ziet onze analist als het grootste risico, aangezien dit de vraag zou kunnen beinvloeden.
Een verandering van 1% van de verkoopprijs (bij constante bouwkosten) zou volgens KBCS een negatief effect tot 10% kunnen hebben op het nettoresultaat. De impact van vertragingen in de oplevering van projecten is daarentegen eerder beperkt, waarbij een vertraging van 6 maanden in alle projecten resulteert in een negatief effect van slechts 4% op de jaarverwachting van KBC Securities.
Het "Houden"-advies en koersdoel van 70 euro blijven dus onveranderd.