di. 14 jan 2020

De koers van chemiebedrijf Avantium deed het fantastisch sinds november 2019. Aandeelhouders die het aandeel dan kochten moesten zo’n 2,45 euro per aandeel betalen en krijgen daar vandaag 4,75 euro voor terug. Een verschroeiende rit, echter zonder dat de vooruitzichten op winstgevendheid, vrije cash flow of een commerciële uitrol dichterbij is gekomen of zelfs tastbaar is gewonden. Wel is het zo dat het bedrijf meer en meer mag hopen dat de financiering voor zijn Nederlandse FDCA-fabriek rondgemaakt kan worden.
Dan toch een fabriek?
Avantium wil tegen 2023 5.000 ton aan 'groene' kunststoffen produceren op basis van suiker, maar heeft daar wel een fabriek voor nodig. Nadat het eerder al 25 miljoen euro Europese subsidie toegezegd kreeg, meldt het cleantechbedrijf dat er gekozen werd voor Groningen als locatie. Dat heeft natuurlijk te maken met 30 miljoen euro regionale subsidies, maar ook met de nabijheid van Avantiums proeffabriek voor zijn Mekong-technologie en de proefbioraffinaderij in Delfzijl.
Zover is het nog niet, maar het financieringsdossier kan nu wel worden afgewerkt voor einde 2020, zodat er gezocht kan worden naar potentiële strategische partners. BASF zal het niet zijn, want die trok eind 2018 de stekker uit een joint venture die een Antwerpse fabriek uit de grond had willen stampen.
Aandeelhouders reageerden héél erg enthousiast, want de nieuwe subsidie houdt de hoop levend dat Avantium ooit een game changer kan worden in een markt van 25 miljard dollar die momenteel gedomineerd wordt door grondstoffen op oliebasis (ongeveer 99%). Maar hoop is een slechte strategie, volgens KBC Securities, dat zijn “Afbouwen”-advies gestand doet.
Activiteiten van het bedrijf
Een inzicht in het bedrijf geven we op basis van de ruwweg drie grote activiteitspoten:
- Katalyse:
- Avantium was voor zijn afsplitsing in 2000 een deel van Royal Dutch Shell en is steeds trouw gebleven aan zijn wortels. De Katalyse-afdeling vormt immers nog steeds de hoofdmoot van de divisie-inkomsten (10,2 miljoen euro), afkomstig van het aanbieden van diensten en systemen voor onderzoek- en ontwikkeling. Die motor blijft draaien dankzij een trouwe klantenkring.
2. YXY-technologie voor de productie van PEF
- Hier bevindt zich het speerpunt van Avantium, dat via zijn gepersonaliseerde YXY-technologie de ontwikkeling van een 100 % biogebaseerd verpakkingsmateriaal mogelijk kan maken op basis van MEG (mono ethyleen glycol) en FDCA. Het heeft met YXY dus mogelijk een opvolger van de bekende PET-kunststof in handen.
- PEF is niet alleen bio-gebaseerd en volledig recycleerbaar, maar het heeft ook superieure producteigenschappen ten opzichte van PET. In het beste geval kan PEF een volledige vervanging vormen voor PET, maar daarenboven ook nog eens marktaandeel afsnoepen van glas en aluminium op de markt voor drankverpakking. Een plastieksoort van de volgende generatie met uitzonderlijke eigenschappen, wat verklaart waarom Coca Cola en Danone interesse hebben, of tenminste hadden.
- Voor de commercialisering van PEF werkte Avantium samen met BASF in een joint venture. Zij wilden samen de eerste FDCA-fabriek op commerciële schaal bouwen die via een licentiemodel te gelde worden gemaakt. De nieuwe modelfabriek zou in Antwerpen gebouwd worden met een geplande capaciteit van 50.000 metrische ton. maar BASF wierp de handdoek eind 2018 in de ring en dus moest het management op zoek naar een nieuwe oplossing.
3.“Renewable Chemistry” portefeuille
- Dawn/Zambezi: dit project focust voornamelijk op het produceren van glucose uit biomassa afkomstig van bronnen anders dan uit voeding.
- Ray/Mekong: Dit project werkt aan de productie van het biogebaseerde MEG (Mono-Ethyleen Glycol).
Waardering
Omdat het bedrijf nog jarenlang verwijderd is van enige winstgevendheid die naam waardig, is een koersdoel relateren aan klassieke waarderingsmultiples nogal lastig. Het bedrijfsresultaat zal nog een hele lange tijd met rode inkt worden geschreven, waardoor een vergelijking met sectorgenoten door het gebruik van koerswinst- en EV/EBITDA multiples nutteloos is. Ook is het nog veel te vroeg om de term vrije cashstroom in de mond te nemen en de kans is groot dat u pas een dividend zult ontvangen ver nadat de overkapping van Antwerpse Ring een feit zal zijn.
Ondanks de forse koersopstoot heeft KBC Securities een koersdoel van 1,75 euro en blijft omwille van de hoge risico’s die verbonden zijn aan het project sceptisch ten opzichte van de huidige marktwaarde (123 miljoen euro) en marktwaardering.