do. 8 apr 2021

Het Nederlandse Avantium heeft een bijkomende afnameovereenkomst gesloten met Resilux voor de levering van PEF-hars uit zijn nog te bouwen FDCA-fabriek. De deal is belangrijk, omdat die de capaciteit van de fabriek voorbij de noodzakelijk kaap van 50% brengt. En dat is mogelijk een duwtje in de rug om de financiering van de FDCA-fabriek rond te krijgen. KBC Securities-analist Wim Hoste verhoogt het koersdoel voor Avantium van 1,75 naar 3 euro, maar blijft twijfels hebben over de financieringsbehoeften en de weg naar winstgevendheid.
PEF voor Resilux
De verkoopteams van Avantium zitten duidelijk op kruissnelheid. Bij de publicatie van de jaarcijfers werden al twee afnameovereenkomsten aangekondigd die de capaciteit van de FDCA-fabriek voorbij de kaap van 30% hielpen en vandaag kondigt Avantium aan een bijkomende voorwaardelijke afnameovereenkomst te hebben getekend met Resilux. Dat brengt het totaal aantal afnameovereenkomsten op vijf.
Resilux (dat bij KBC Securities een “Kopen”-advies met koersdoel van 195 euro krijgt) is ervan overtuigd dat de unieke eigenschappen van PEF (of milieuvriendelijk plastic) complementair zijn aan gerecycleerde PET en de unieke positie van PET als duurzaam verpakkingsmateriaal zullen verbeteren. In het persbericht van Avantium legt Resilux-CEO Dirk De Cuyper uit dat PEF - in combinatie met de constante focus op de uitbouw en ontwikkeling van hoogwaardige PET recycling oplossingen - Resilux zal toelaten duurzame oplossingen aan te bieden in speciale, high end toepassingen. Voortbouwend op zijn "Design for Recycling" strategie zal Resilux één van de eerste spelers zijn die dit innoverende materiaal op de markt brengt.
Financiering FDCA-fabriek
Met inbegrip van een bijkomende toezegging van één van de eerder aangekondigde afnamepartners heeft Avantium nu toezeggingen voor meer dan 50% van de beoogde productie van de FDCA-fabriek. Eerder werd gezegd dat dat één van de voorwaarden was voor de finale investeringsbeslissing in het kader van de bouw van de fabriek. In het persbericht herhaalt Avantium dat de vijfde afnameovereenkomst een belangrijke mijlpaal is richting een finale beslissing over de bouw van de FDCA-fabriek.
De belangrijkste resterende horde voor een positieve investeringsbeslissing is de financiering. Het zekerstellen van de benodigde 150 miljoen euro financiering is immers ook een voorwaarde voor een positieve investeringsbeslissing. Bij de jaarresultaten verklaarde Avantium dat 95 miljoen euro was verzekerd, bestaande uit:
- 35 miljoen toegezegde financiering van Avantium,
- een subsidie van 20 miljoen euro van de Gemeenschappelijke Onderneming Biobased Industries,
- een financieringspakket van 30 miljoen euro financieringsverpakking van het Groningen Consortium
- een investering van 10 miljoen euro door Worley.
Potentiële schuldfinanciering ligt duidelijk ook op tafel om te helpen het gat naar 150 miljoen euro te dichten.
KBC Securities over de nieuwe afnameovereenkomst
Hoewel de commerciële vooruitgang in de vorm van aanvullende afnameovereenkomsten positief is voor de kansen om de FDCA-fabriek te realiseren, blijft KBC Securities-analist Wim Hoste vooral bezorgd over de grote toekomstige financieringsbehoefte van Avantium. Het bedrijf sloot 2020 af met een nettokaspositie van ongeveer 26,6 miljoen euro, wat iets meer is dan 1 jaar operationele cash burn. Dat was ongeveer 18,8 miljoen euro in 2020 en kan in 2021 richting 20 miljoen evolueren, exclusief de investeringsbeslissing voor de FDCA-fabriek.
Aangezien het hoe dan ook vele jaren zal duren voordat Avantium winstgevend is (zelfs een succesvolle en winstgevende FDCA-fabriek die Avantium in 2023 wil openen, zou de groep niet in staat stellen om in de daaropvolgende jaren break-even te draaien), is het glashelder dat Avantium aanzienlijke bijkomende financiering nodig zal hebben, bovenop het geld dat nodig is voor de FDCA-fabriek.
Als erkenning van de commerciële vooruitgang verhoogt KBCS het koersdoel van 1,75 naar 3 euro, maar door het hoge risicoprofiel blijft analist Wim Hoste bij zijn “Afbouwen”-advies.