di. 15 nov 2022

Azelis (verdeler en dienstverlener van chemische grondstoffen) zag de omzet in de eerste 9 maanden met een forse 52,5% op jaarbasis aandikken tot 3,1 miljard euro, terwijl op 3 miljard euro werd gemikt. Dat breekt op in 25,8% organische groei, 21,3% door overnames en 5,5% via wisselkoersen. De brutowinstmarge steeg met 80 basispunten tot 23,7%, iets minder dan verhoopt (24,0%), terwijl de bedrijfswinst (EBITA) steeg tot 360 miljoen euro. De EBITA-marge vertraagde dus ietwat, maar het werd niettemin opnieuw een zeer sterk kwartaal voor Azelis. Wat wel ontbrak was een verhoging van de eerdere jaardoelstellingen, vooral omdat analisten al mikken op een cijfer dat ver boven die lat ligt, aldus KBC Securities-analist Thibault Leneeuw.
Groei, niet enkel door overnames
- De omzet in de eerste negen maanden steeg met 52,5%, dankzij 25,8% organische groei. De groep rondde liefst acht overnames af, goed voor een omzet van in totaal meer dan 361 miljoen euro. Vier andere overnames werden in de periode getekend, met een gecombineerde omzet in 2021 van ongeveer 140 miljoen euro. Die zullen naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.
- De aangepaste bedrijfswinst (EBITA) trok 79,6% hoger tot 360,1 miljoen euro, dankzij een margestijging van 9,8% tot 11,6%. De conversiemarge verbeterde met 598 basispunten op jaarbasis tot 48,9%.
- De vrije kasstroom van 275,1 miljoen euro dikte 81% aan, ondanks investeringen in werkkapitaal om de sterke groei te ondersteunen.
- Ondanks die overnamedrift bedroeg de schuldratio per einde september nog maar 2,3x, vergeleken met 2,7x in september 2021. Op het einde van juni 2021, voorafgaand aan de beursgang, noteerde de ratio nog op 5,4x.
Overnamedrang
Verwonderlijk is die overnamedrang niet, want Azelis heeft vijf mensen in dienst die zich voltijds met fusies en overnames bezighouden en die reeds 100 overnames realiseerden. Die moeten de geografische aanwezigheid uitbreiden, de aanwezigheid in specifieke marktsegmenten verbeteren, bestaande hoofdrelaties versterken en nieuwe hoofdrelaties maken en die allen tot hogere omzet - en kostenvoordelen moeten leiden.
Een jaar na overname is de omzet van de overgenomen bedrijven (2017-2020) gemiddeld met 5% gestegen. Uit berekeningen bleek dat zo’n 50% van de totale omzetgroei tussen 2016 en 2021 afkomstig was van fusies en overnames. Thibault Leneeuw verwacht zich aan een blijvend hoog overnametempo.
Investment case
Azelis is aanwezig is in een zeer defensief segment, met een zeer hoge groei, versterkende marges en een sterk prijszettingsvermogen. De groep is goed gepositioneerd om te profiteren van trends zoals strengere regelgeving, hogere duurzaamheidsnormen, uitbesteding en consolidatie. Deze elementen zitten grotendeels in koers van het aandeel verrekend. Daarom ziet Thibault Leneeuw op korte termijn een beperkte opwaartse beweging, maar op lange termijn een groot potentieel.
KBC Securities over Azelis
Azelis bevestigt via de cijfers opnieuw zijn sterke prijszettingsvermogen en vertaalt dat bovendien opnieuw in sterke organische groei. Het derde kwartaal was dan ook opnieuw sterk en boven verwachting, vindt Thibault Leneeuw. De traditionele daling van de marges als gevolg van de conjunctuur was dan ook minder groot dan wat hij had verwacht, terwijl de groei komende van acquisities in de lijn van de verwachtingen lag. De licht betere prestatie was dan ook voornamelijk het gevolg van prijsverhogingen en een positief wisselkoerseffect.
Aangezien er geen analistenschattingen werden verzameld op kwartaalbasis, moeten beleggers en analisten vooral werken met de jaarvooruitzichten op het niveau van de bedrijfswinst (EBITA). De lat voor de EBITA in 2022 ligt momenteel op 436 miljoen euro, wat boven de officiële doelstelling van 410 à 425 miljoen euro ligt. Die lat zal meer dan waarschijnlijk stijgen, maar dat was vandaag niet het geval. En dat zorgt er voor dat beleggers vandaag negatief reageren op het kwartaalrapport. Thibault Leneeuw maakt zich echter geen zorgen en behoudt het “Opbouwen”-advies en 27,1 euro koersdoel.
Het Azelis-aandeel is momenteel 24,44 euro waard (-4,5%).
