do. 23 apr 2020
Bank of America Merrill Lynch verhoogt koersdoel voor goud naar 3000 dollar

In een rapport getiteld "The Fed can't print gold" verhoogt Bank of America Merrill Lynch zijn koersdoel voor goud van 2.000 USD naar 3.000 USD. De analisten van de Amerikaanse investeringsbank zijn al langer positief over goud. Zo hanteerden ze eerder nog koersdoelen van 1.500 en 2.000 USD, maar op dit moment verwachten ze dat goud binnen een termijn van 18 maanden tot 3.000 USD kan stijgen.
Sectoranalist Joris Franck (KBC Asset Management) stipt aan dat goud in alle munten wereldwijd al langer aan recordhoogtes noteert. Voor de Amerikaanse dollar is dat vooralsnog niet het geval: momenteel noteert goud aan 1.712 USD per ons terwijl het record van september 2011 nog op 1.921 USD per ons staat.
Het rapport van Bank of America Merrill Lynch stelt dat de goudprijs in belangrijke mate bepaald wordt door vier factoren: (1) reële rentes, (2) het bruto nationaal product, (3) de grootte van de balans van de centrale bank, en (4) de officiële goudreserves.
Al deze factoren evolueren momenteel in de verkeerde richting, wat wil zeggen dat ze evolueren in de juiste richting...voor goud.
- Kijkend naar de reële rente (= nominale rente min inflatie) zien we dat in de VS en de G-10-economieën de nominale rentes allemaal rond of onder de 0% staan. En zal wellicht niet snel veranderen. Met lage nominale rentes trachten centrale banken de inflatie aan te wakkeren tot boven de beoogde 2%. Die inflatie blijft vooralsnog ver uit de buurt van de beoogde 2%.
- De economische output krijgt wereldwijd zware klappen. Door de COVID-19-lockdowns wordt er voor het tweede kwartaal in de VS een daling van het BNP van 30% op jaarbasis verwacht. Voor Japan zou de daling 22% bedragen.
- Om niet in een economische depressie te geraken, gepaard gaande met deflationaire krachten, zetten centrale banken in op Quantitative Easing (QE), met andere woorden ze drukken geld bij. QE moet voor de nodige inflatoire tegendruk zorgen. Het gevolg is wel dat de balansen van centrale banken sterk aanzwellen. Bank of America Merrill Lynch verwacht dat de balans van de Fed dit jaar zal verdubbelen.
- Tenslotte zijn de wereldwijde goudreserves (die centrale banken aanhouden) uitgedrukt als percentage van het wereldwijde bruto binnenlands product de laatste 20 jaar gestaag aan het stijgen. Dat is een trend die zich ook de komende tijd zal verderzetten, omdat centrale banken zelf verklaren dat ze goud zien als veilige haven en als diversificatie van hun bezittingen.
Meer weten over goud?
Wilt u nog meer te weten komen over goud, zijn geschiedenis, zijn concrete toepassingen... maar ook hoe u op een praktische manier in goud kunt beleggen? Download dan via onderstaande link ons machtig makkelijke e-book. Helemaal gratis.
Ontdek waarom goud een plaats verdient in elke beleggingsportefeuille