vr. 25 okt 2019

Hoewel de Britse bank Barclays door uitzonderlijke provisies in het derde kwartaal verlies draaide, zag KBC Asset Management-analist Joris Dehaes een sterke prestatie die - mede dankzij de betere Brexit-vooruitzichten - een koersdoelverhoging rechtvaardigt.
Resultaten
Barclays rapporteerde over het voorbije kwartaal een verlies van 282 miljoen GBP omwille van zware provisies die de bank in de boeken moest nemen voor misverkopen uit het verleden. Net zoals de andere Britse banken verkocht Barclays in het verleden op grote schaal verzekeringen gelinkt aan leningen, zonder de klanten (voldoende) te informeren. Klanten konden hiervoor tot vorige maand een aanvraag tot vergoeding indienen. De provisies in het derde kwartaal, die reeds aangekondigd waren, zouden dus voor de Britse banken eindelijk de laatste moeten zijn.
Los van de provisies was het derde kwartaal bevredigend voor Barclays. De inkomsten van de bank stegen 8% op jaarbasis en gingen 4% boven de verwachtingen. De drijvende kracht was vooral de investeringsbankdivisie, met een inkomstenstijging van 12%, maar ook de bankactiviteiten in het VK hielden goed stand (in tegenstelling tot Royal Bank of Scotland) met zelfs een licht stijgende netto interestmarge.
De operationele kosten vielen dit kwartaal iets hoger uit dan verwacht maar bleven stabiel tegenover vorig jaar. De provisies voor probleemleningen bleven op een laag niveau. De enige dissonant was de iets zwakkere kapitaalpositie door een sterke toename van de risicogewogen activa in de investeringsbankdivisie. Dat is volgens KBC AM geen goede evolutie aangezien die divisie, ondanks de goede prestatie dit kwartaal, minder rendabel is dan de overige en bovenmatige groei hier dus het rendement op het eigen vermogen kan aantasten.
De visie van KBC Asset Management
Analist Joris Dehaes behoudt de "Kopen"-aanbeveling voor Barclays, maar verhoogt het koersdoel van 175,00 naar 192 GBp, niet enkel door de resultaten vandaag, maar ook door de verminderde kans op een harde Brexit. Barclays haalt ongeveer 50% van zijn inkomsten uit het VK en het aandeel heeft al geprofiteerd van de betere Brexit-vooruitzichten, maar kan volgens onze analist nog verder doorstijgen.
De huidige waardering is nog steeds niet duur, terwijl KBC AM nog steeds een graduele verbetering van de winstgevendheid verwacht. De bank gaf wel aan dat de doelstelling om tegen 2020 een rendement op het eigen tastbare vermogen van 10% te behalen uitdagend wordt. Dit is echter al verdisconteerd in de prijs en KBC AM is van mening dat een verbetering van deze ratio boven de 9% al voldoende is om het aandeel hoger te sturen.