vr. 23 feb 2024

BASF?
Het Duitse BASF is het grootste chemische concern ter wereld. BASF bestaat uit zes divisies: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care en Agricultural Solutions. BASF maakt en verhandelt een heel breed assortiment van (petro-)chemicaliën (plastics, gewasbeschermingsmiddelen, deklagen, etc.)
Samenvatting
Het Duitse BASF heeft vandaag (23/2) zijn finale jaarresultaten bekendgemaakt. In januari kwam het bedrijf al met voorlopige resultaten naar buiten. De chemiereus blijft kampen met zowel een dalende vraag als dalende verkoopprijzen. De omzet in 2023 kromp met 21% naar 68.9 miljard euro. De bedrijfskasstroom (EBITDA) (voor bijzondere posten) kromp nog sterker met 29% naar 7.7 miljard euro. De hoge energieprijzen en het verlieslatende Ludwigshafen, hun grootste productiesite ter wereld, speelden een significante rol in de dalende EBITDA. Als reactie hierop zal management een kostenbesparing van 1 miljard euro doorvoeren in Ludwigshafen. De besparingsronde zou moeten afgerond zijn tegen het einde van 2026. Er was ook een positieve noot, het totale dividend blijft 3.40 euro/aandeel euro. De payout-ratio is wel boven de 100%, waardoor het niet duurzaam is.
BASF-management meldde dat elk segment van de groep te kampen kreeg met lagere prijzen, lagere vraag en ongunstige wisselkoerseffecten. Een positief teken was dat het 4de kwartaal een lichte groei vertoonde tegenover het 4de kwartaal van 2022. De Duitse productiesite in Ludwighaven blijft kampen met een verlaagde competitiviteit. De hogere energieprijzen en loonkosten zorgen ervoor dat de site niet rendabel genoeg is om nog buiten Europa te exporteren. Het management rekent vooral op een natuurlijke afvloeiing van het personeel en niet op naakte ontslagen. De Duitse arbeidswetgeving zorgt ervoor dat ontslagrondes zeer kostelijk zijn. In Europa ziet men ook meer Chinese producten de markt betreden doordat Europese producenten duurder zijn geworden en de Chinese thuismarkt ook te kampen heeft met een zwakke vraag.
Er werden ook enkele toekomstperspectieven meegegeven. Zo verwacht management dat de EBITDA (voor bijzondere posten) zal landen tussen 8 en 8.6 miljard euro in 2024. In 2023 was dit 7.6 miljard euro. Dit moet gerealiseerd worden door een sterkere vraag uit China en hogere globale sectorvolumes in zowel de chemie (2.7%) als industrie (2.2%). De autosector zal een minder sterk jaar kennen dan 2023. De vrije kasstroom zal liggen tussen 0.1 en 0.6 miljard euro, waardoor de dividendbetaling van 2024 wel in gedrang zou komen. Maar het bedrijf rekent wel op een geldinstroom 1.6 miljard euro voor de Wintershall-deal tegen het einde van het jaar. Naast deze som zal het ook een aandeel van 40% hebben in Harbour Energy. Lagere kapitaaluitgaven vanaf 2025 zouden het dividend ook betaalbaar moeten houden.

KBC Securities over BASF
Het laatste kwartaal lijkt een kentering te vertonen, de omzet steeg lichtjes ten opzichte van het 4de kwartaal van 2022. Het management is lichtjes positief over 2024 met een betere outlook dan verwacht. Toch lijkt een sterk herstel van de sector van de sector onwaarschijnlijk in 2024. De analist van KBCS, Benjamin Wolff, is positief over het dividend van 3.5 euro. Hierdoor komt het dividendrendement voor 2023 op meer dan 7.5%. De payout-ratio is wel boven de 100% waardoor een herhaling van de resultaten van 2023 naar alle waarschijnlijkheid wel tot een dividendknip zouden leiden. De Europese chemie blijft in een put zitten, maar een heropleving zou het BASF aandeel de wind in de zeilen moeten geven.
Kurt heeft een 'kopen'-aanbeveling en een koersdoel van 55 euro.