do. 11 apr 2019

Koersdoel bereikt
In december vorig jaar brachten de analisten van KBC Asset Management BASF van “Houden” naar “Kopen” op basis van de goedkope waardering van het bedrijf. BASF noteerde toen onder de 60 euro. Dat was goedkoop ten opzichte van zijn eigen historisch gemiddelde en ook een stuk goedkoper in vergelijking met sectorgenoten. De afgelopen maanden heeft BASF kunnen profiteren van het teruggevonden positieve sentiment op de aandelenmarkten en werd het koersdoel van 70 EUR nagenoeg bereikt. KBC AM vindt dat nog altijd een correcte waardering. Bij gebrek aan opwaarts potentieel brengt het het aandeel dan ook terug van “Kopen” naar “Houden”.
2018 bijna doorgespoeld, maar nog niet helemaal
De aandelenkoers van BASF had in 2018 last van de toegenomen risicoaversie bij beleggers. Die maakten zich vooral zorgen over de handelsspanningen en de negatieve impact hiervan op de groei van de wereldeconomie. BASF had bijkomend nog last van enkele specifieke problemen, zoals:
- De lage waterstand van de Rijn zorgde in de tweede jaarhelft van 2018 voor grote logistieke en operationele problemen in de Verbund-site in Ludwigshafen. De waterstand is ondertussen voldoende gestegen en die zorgen zijn dus van de baan.
- De polyurethaanprijzen, die in 2017 voor heel genereuze inkomsten hadden gezorgd, waren in het vierde kwartaal van 2018 hard gedaald. Deze prijzen lijken nu wel uitgebodemd te zijn, misschien komt er zelfs al een lichte prijsstijging.
- De vooruitzichten voor de wereldwijde autoverkoop zijn nog altijd bedroevend. Omdat BASF een behoorlijke blootstelling (>20%) heeft ten aanzien van de eindmarkt, blijft die situatie wegen op de resultaten van het bedrijf. De verwachtingen voor de resultaten over het eerste kwartaal van 2019 zijn dan ook heel laag gespannen.
De specifieke problemen die BASF kopzorgen baarden in 2018, lijken dus nog steeds niet volledig achter de rug. De tegenvallende autoverkopen blijken hardnekkiger te zijn dan eerst gedacht. Ook de industriële productiecijfers en fabrieksorders in Duitsland zijn de laatste maanden negatief. De Duitse industrie en dus ook BASF hebben het momenteel moeilijk.
Jaarlijks investeringsbudget terug in stijgende lijn
BASF investeert de komende jaren zo’n 10 miljard USD in zijn zevende Verbund-site in Guangdong in China. Het jaarlijkse investeringsbudget zal daarom de komende jaren terug stijgen. Tegen 2026 zou de eerste stoomkraker voor de productie van ethyleen klaar moeten zijn. De volledige Verbund-site zou pas in 2030 operationeel zijn.
BASF wil zich met deze investering verzekeren van voldoende omzetgroei in de toekomst. Echter, zo’n grote investering brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee (te late oplevering, budgetoverschrijding, etc.) en dat geld zal uiteraard niet terugvloeien naar de aandeelhouders in de vorm van dividend.
Langetermijnkatalysatoren nog wel intact
Op langere termijn gelooft KBC AM nog altijd dat de conglomeraatkorting van BASF geleidelijk zal inkrimpen. Maar dat is meer een verhaal voor 2020 of later.
- De nieuwe CEO Brudermüller wil de bedrijfsstructuur van BASF logischer en transparanter maken. Ook zullen enkele niet-kernactiviteiten (zoals chemicaliën voor bouwmaterialen) gedesinvesteerd worden.
- Allicht deze maand nog wordt het startschot gegeven voor de uitstap uit de olie- en gasactiviteiten. Die worden eerst gefusioneerd met het Duitse olie- en gasbedrijf DEA, eigendom van het Russische investeringsbedrijf L1 Energy, en vervolgens ondergebracht in een joint-venture waarvan BASF 72% van de aandelen zal bezitten. In 2020 of later (afhankelijk van het appetijt van investeerders) wordt deze joint-venture naar de beurs gebracht.