di. 12 jul 2022

BASF (-2,2%) publiceerde gisteren na beurssluiting zijn voorlopige resultaten voor het tweede kwartaal. Volgens de Duitse regels moeten bedrijven hun resultaten bekendmaken als ze meer dan 10% afwijken van de analistenconsensus. En dat bleek dus het geval. De publicatie van de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal is gepland op 27 juli, enkele dagen nadat de Nordstream 1 pijplijn volgens de planning weer gas zal doorvoeren.
Beter dan verwacht
De groepsomzet steeg met +16% tot 22,97 miljard, vooral dankzij hogere prijzen, terwijl de volumes licht daalden (na een record volumestijging van +35% in de chemische activiteiten van BASF in Q2 2021). De aangepaste bedrijfswinst van 2,34 miljard euro was een jaar-op-jaar status-quo, maar versloeg duidelijk de consensus van 2,09 miljard euro. De hogere grondstof- en energiekosten werden goed gecompenseerd door de prijszetting van BASF's eigen producten. De gerapporteerde nettowinst kwam uit op 2,09 miljard euro, een stijging met 26% op jaarbasis en een duidelijke verbetering ten opzichte van de consensus van 1,4 miljard euro. De vooruitzichten voor 2022 werden "voorlopig" ongewijzigd gelaten. Zeer waarschijnlijk zal het management met een passende outlook-update komen wanneer de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal worden gepubliceerd, d.w.z. 6 dagen na het geplande einde van het onderhoud aan de Nordstream 1-pijplijn.
Aardgasonzekerheid
De situatie met betrekking tot de aardgasbevoorrading blijft kritiek voor BASF en in ruimere mate voor heel Duitsland/Europa. De pijpleiding Nordstream 1 is momenteel in onderhoud tot 21-22 juli. Indien Rusland de gasstromen niet zou hervatten, zou BASF gas van elders moeten betrekken om haar activiteiten in Ludwigshafen (Duitsland) voort te zetten. Ludwigshafen is de grootste chemische fabriek ter wereld die door één bedrijf wordt geëxploiteerd. Als deze stil komt te liggen, zou dit ernstige gevolgen hebben in Europa (van luiers tot autoproductie en zeep/wasmiddelen).
De mening van KBC Asset Management
Het aandeel heeft aan de huidige waardering, met een zeer aantrekkelijk dividendrendement van 8,5%, heel wat te bieden. Maar met de toenemende macro-onzekerheden en zeker met de situatie rond de aardgasbevoorrading blijft KBC Asset Management zeer voorzichtig over het aandeel.
De “Houden”-aanbeveling blijft, bij een koersdoel van 51 euro.
