vr. 28 jan 2022

Het Chinese batterijbedrijf Contemporary Amperex Technology (CATL), voorspelde in een beperkt persbericht dat de nettowinst in 2021 kan landen tussen 14 en 16,5 miljard yuan (2,2 à 2,59 miljard dollar). Dat is een stijging van 150,7% à 195,5% op jaarbasis. Bovendien verwacht CATL een nettowinst in het vierde kwartaal van 2021 tussen 1 en 1,3 miljard dollar, bijna evenveel als de 1,21 miljard dollar die het in de eerste drie kwartalen van het jaar samen boekte. Deze vooruitzichten geven duidelijk de exponentiële groei van de batterijmarkt aan, al staat daar een prijskaartje tegenover op het niveau van de waardering van het aandeel, weet financieel econoom Tom Simonts.
Wat is CATL?
De batterijgroep is 's werelds grootste producent en vernieuwer van lithium-ion batterijen. De groep is gekend voor haar hoogtechnologische, volumegerichte bekwaamheid in het ontwikkelen, produceren en verpakken van hoogkwalitatieve herlaadbare lithium-ion batterijcellen en packs. Het management claimt daarbij in alle bescheidenheid dat zijn service, knowhow, productiecapaciteit en systeemintegratievermogen “ongeëvenaard” zijn. De groep heeft drie segmenten: energiebatterijsystemen, lithiumbatterijmaterialen en energieopslagsystemen.
Hogere verkoop compenseert hogere kosten
Volgens het bedrijf is zijn marktpenetratiegraad in 2021 op het gebied van nieuwe energievoertuigen en batterijopslag gestegen, wat leidde tot de groei van de batterijverkoop. Het boekte ook vooruitgang in de ontwikkeling van zijn afzetmarkten, terwijl het nieuwe productiecapaciteit opstartte.
Dat zorgde voor een duidelijke toename van de productie en de verkoop, wat in combinatie met een strikte kostenbeheersing de verhouding tussen kosten en inkomsten deed verbeteren. Analisten wijzen er op dat sterke prestatie in 2021 geholpen werd door een groter dan verwacht verscheept volume, waardoor de stijgende grondstofprijzen konden worden gecompenseerd.
Over de eerste negen maanden bleek dat het productie- en verkoopvolume van energiebatterijen en energieopslagbatterijen respectievelijk 103,54 GWh en 73,43 GWh bedroeg. Maar ook de geïnstalleerde capaciteit van energieopslagsystemen is in het vierde kwartaal van 2021 verder toegenomen. En hoe! Het energieopslagsysteem zal in 2021 verzevenvoudigen tot 17GWh, tegenover 8 GWh in de eerste drie kwartalen van 2021.
CATLs vooruitzichten: groei door innovatie
Het management verwacht dat de capaciteitsvraag hoog zal blijven en dus dat de vraag naar energie- en energieopslagbatterijen in de komende jaren aanzienlijk zal blijven toenemen. Dat moet de batterijcapaciteit voor 2025 opdrijven tot naar verwachting meer dan 670GWh. Ook moet het marktaandeel van het bedrijf verder verbeteren, onder meer door innovatie.
CATL stelde per 30 juni 2021 zo’n 7.878 onderzoekstechnici tewerk, die tot en met 30 juni 2021 in totaal 3.357 binnenlandse octrooien en 493 overzeese octrooien overzagen, terwijl er nog eens 3.379 binnenlandse en overzeese octrooien in aanvraag zijn. En dat kan nog beter, want de groep richtte een coöperatief onderzoeks- & ontwikkelingsplatform op voor innovatie, productie, onderwijs en onderzoek op het gebied van schone energie.
Conclusie
Aan omzet en volume geen gebrek en die trend wordt naadloos doorgetrokken in de winst, aldus financieel econoom Tom Simonts. In de eerste helft van 2021 werden over de hele lijn stijgende brutowinstmarges gescoord: energiebatterijsystemen (23%), lithiumbatterijmaterialen (21,15%) en energieopslagsystemen (36,6%). Bovendien realiseerde het segment van de energieopslagsystemen een operationele winst van 737 miljoen euro, dik 727,36% meer dan een jaar eerder, waarmee het de loef afstak van de andere twee activiteiten.
De slotsom is dat de groep bijzonder sterk blijft groeien en dat laat zich voelen in de beurskoers. Tegenover de hausse die ondertussen al twee jaar duurt, staat een evenredige stijging van de waarderingsniveaus. Op basis van de huidige schattingen bedraagt de koerswinstverhouding 118x en de koersboekwaarde 17,5x. Niet goedkoop, maar je krijgt er dan wel de internationale topspeler inzake Li-Ion batterijen voor in de plaats, meent financieel econoom Tom Simonts.
