vr. 18 nov 2022

De omzet van Bekaert in het derde kwartaal was beter dan verwacht, dankzij de dure dollar en aanhoudend sterke prijzen. De bedrijfswinst over heel 2022 zou moeten landen tussen 450 en 460 miljoen euro, iets onder de verhoopte 463 miljoen euro. Wel behoudt Bekaert de winstgevendheidsambities op middellange termijn (uEBIT-marge van 9 à 11% en 8,4% in 2023). De groep begint aan de laatste tranche (30 miljoen euro) van haar inkoopprogramma van in totaal 120 miljoen euro en zou dat volgens KBC Securities-analist Wim Hoste nog jaren moeten blijven volhouden.
Warm en koud, afhankelijk van het begin of einde van het kwartaal
De kwartaalomzet steeg met 17,9% tot 1,48 miljard euro, wat ruim boven de analistenprognoses (1,31 miljard euro) uitkwam. Niettemin daalden de volumes met 7,5%, maar de meubelen werden gered omdat de prijzen met 18,6% stegen en wisselkoersen voor een extra 6,8% zorgden.
Vooral Noord-Amerika deed het goed, met name in de energie- en nutsmarkten, maar Latijns-Amerika tekende voor een sterke economische verslechtering met alle gevolgen voor de vraag van de landbouw- en bouwmarkten. Ook verzwakte de vraag in EMEA door de inkrimping van de industriële activiteit, terwijl er een lichte opleving merkbaar was in China aan het eind van het kwartaal. Dat vind zijn oorsprong in de opleving van de vraag naar auto's. Bekaert merkte verder op dat de groei op andere Aziatische markten aanhield.
Prestatie per segment
- Rubberversterking: de omzet steeg met 14% tot 587 miljoen euro, terwijl de volumes 6,3% daalden. De prijzen konden met 12% opgetrokken worden. Te noteren is dat de Chinese omzet aantrok op het einde van het derde kwartaal.
- Steel Wire Solutions: de omzet steeg met 7% tot 523 miljoen euro, eveneens boven verwachting, ondanks de volumes met 17,5% daalden. Dat werd gecompenseerd door 18,8% hogere prijzen, terwijl de vraag van de energie- en nutsbedrijven gedurende de hele periode sterk bleef. De markten in alle andere regio’s verzwakten wel, met een aanzienlijke krimp in de bouw en de landbouw (in Latijns Amerika) en de industriële markten (EMEA en Azië).
- SpecialtyProducts: de omzet explodeerde met 61% tot 204 miljoen euro, al begon de vraag naar bouwproducten in Europa op het einde van het derde kwartaal te verzwakken. Vezeltechnologieën behaalde groei in halfgeleiders, hoogwaardige filtratie, waterstofenergie met een opleving voor automobieltoepassingen. HCB rapporteerde een sterk volume en een sterke omzet
- BBRG: de omzet trok dik 30% hoger tot 159 miljoen euro, terwijl slechts op 134 miljoen euro gemikt werd. De verklaring ligt in de veel betere prijs/mix verhouding, wat 27% extra bijdroeg in het vorige kwartaal. De verkoop van touw was sterk in Amerika, met aanzienlijke groei voor de geavanceerde koorden (in olie & gas).
Vooruitzichten
Het zal niemand verbazen dat Bekaert vasthoudt aan de winstgevendheiddoelstellingen op middellange termijn (9-11% uEBIT marge). Op korte termijn echter verwacht Bekaert dat de uitdagende vraagomgeving in de meeste regio's zal aanhouden, vooral in Latijns-Amerika en EMEA. Bekaert voorspelt daarom dat de groepsomzet in 2022 rond 5,7 miljard kan landen. Dat cijfer ligt een ietsje boven de door analisten verhoopte 5,46 miljard euro. De bedrijfswinst (uEBIT) zou dit jaar wel moeten terugvallen van een erg sterke 515 miljoen in 2021 naar 450 à 460 miljoen euro. Dat cijfer ligt een ietsje onder de verwachtingen van 463 miljoen euro, ondanks het cijfer voor 150 basispunten moet stijgen door de impact van het doorberekenen van hogere kosten.
Het aandeel blijft zeer aantrekkelijk gewaardeerd, vindt Wim Hoste. Geen impact op “Kopen”-advies en 47 euro koersdoel.
Het Bekaert-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 30,96 euro (+0,4%).
