wo. 18 aug 2021

Aandelenbeleggers die streven naar een regelmatig rendement, bijvoorbeeld in de vorm van dividenduitkeringen, kunnen kiezen uit een aantal strategieën. In tijden van beurshausse kan het dividendseizoen bijvoorbeeld de start zijn van een lucratieve periode voor de voorzichtigere aandelenbelegger. Credit Suisse berekenden dat maar liefst 60% van de beursprestaties sinds 1900 afkomstig is van herbelegde dividenden. En het dividendrendement zelf ligt vandaag in Europa nog steeds een stuk hoger dan de rente op een 10-jaarsobligatie. Michel Ernst, aandelenstrateeg bij CBC Private Banking, kijkt in deze bijdrage naar Dividend Aristocrats en Dividend Kings, vooral in de VS.
Dividend Aristocrats
Voor beleggers die in dividendaandelen geïnteresseerd zijn, zijn de "dividendaristocraten" een interessante categorie, die gebaseerd is op dividendgroei jaar na jaar. De oorspronkelijke Amerikaanse benchmark, die in 2005 door S&P werd gelanceerd, is de "S&P500 Dividend Aristocrat". Er zijn andere internationale versies, maar die worden over het algemeen minder gevolgd dan de originele Amerikaanse.
Er zijn vier vereisten om een Amerikaanse “Dividend Aristocrat” te zijn:
- Het bedrijf moet deel uitmaken van de S&P 500
- Het dividend moet gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren verhoogd zijn
- De onderneming moet een marktkapitalisatie van meer dan 3 miljard dollar hebben
- Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume moet meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Bovenstaande afbeelding, die dateert van eind juni 2021, toont de 65 Amerikaanse aandelen in de S&P500 Dividend Aristocrats. Een aantal bevindingen:
- Op de x-as staat het aantal jaren dividendgroei, die variëren van minimaal 25 jaar tot bijna 65 jaar.
- Op de verticale as staat het rendement per eind juni 2021. Sommige bedrijven, zoals AT&T, ExxonMobil, Chevron, IBM of AbbVie betalen sappige coupons tussen 4,8 en 6,9% bruto. Anderen zijn zuiniger en bieden soms rendementen van minder dan 1%. De meeste aristocraten betalen een coupon tussen 2 en 4%.
- Sommige sectoren zijn veel sterker vertegenwoordigd dan andere, zoals niet-duurzame consumptiegoederen, industrie en energie.
- Er zijn weinig technologieaandelen en dat is logisch, omdat zij meer gericht zijn op groei van hun bedrijf en meer herinvesteren in onderzoek en ontwikkeling.
- De energiesector biedt momenteel het hoogste rendement (5,6%) maar bestaat slechts uit twee aandelen, ExxonMobil en Chevron. De resultaten hiervan zijn vrij volatiel en er is geen garantie op zeer hoge rendementen in de toekomst, vooral omdat de sector zich midden in een energietransitie bevindt.
- De cyclische consumptiegoederensector (vertegenwoordigd door bijv. McDonald's, Lowe's, enz.) kent de langste periode van dividendgroei, namelijk ongeveer 50 jaar.
Alle bedrijven die hun dividenden gedurende ten minste 50 jaar hebben verhoogd (d.w.z. tweemaal de minimumduur van de aristocraten) behoren tot de “dividendkoningen”. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld Procter & Gamble, Coca Cola, Colgate Palmolive, Johnson & Johnson en 3M. 32 Amerikaanse aandelen worden momenteel beschouwd als zogenoemde "dividendkoningen".
Europese dividendkampioenen
Ook Europa heeft een index met dividendaristocraten, de “S&P Europe 350 Dividend Aristocrats”. Er is één belangrijk verschil met de Amerikaanse tegenhanger, maar dat volstaat om de geringere belangstelling te verklaren: om in de selectie te worden opgenomen, moet een bedrijf slechts 10 jaar op rij een stijgend dividend hebben uitgekeerd, geen 25. 39 Europese bedrijven maken deel uit van dat selecte clubje van dividendaristocraten en werden geselecteerd uit de 350 grootste bedrijven in de Europese S&P index.
Net als in de VS zijn sommige sectoren sterker vertegenwoordigd dan andere. De industrie en de gezondheidszorg vertegenwoordigen ongeveer 50% van de index. Daarachter staan niet-duurzame consumptiegoederen, materialen, IT, financiële waarden en nutsbedrijven.
Geografisch gezien neemt het VK iets meer dan een derde van de index voor zijn rekening, vóór Zwitserland (20%), terwijl Duitsland en Denemarken goed zijn voor zo'n 11%. Op de lijst staan bedrijven als Sanofi, Roche, Unilever, Nestlé, Diageo, Fresenius, Lindt, enz.
Merk op dat België slechts een klein deel vertegenwoordigt van de S&P 350 Europe Dividend Aristocrats, met GBL en UCB als onze enige twee nationale vertegenwoordigers. Ook andere Belgische bedrijven, zoals Colruyt of Sofina, kunnen aanspraak maken op de status van dividendaristocraat, maar zij zijn niet in deze index opgenomen.

Tips voor beleggen in dividendaandelen
Omdat de juiste dividendaandelen kiezen enig studiewerk vergt, biedt Bolero u als houvast een uitgebreide gids waarin u onder meer ontdekt:
- Welke criteria u bij de selectie van aandelen in het oog dient te houden;
- Wat de mogelijke valkuilen van dividendbeleggen zijn;
- Wat 'Dividend Kings' en 'Dividend Aristocrats' zijn.
Download via onderstaande link gratis ons dividenddossier met 15 bladzijden inspiratie voor uw beleggingsportefeuille.