di. 28 jul 2020

Het ziet ernaar uit dat we voor de vierde keer op rij een te droge zomer tegemoet gaan in België. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het neerslagtekort nooit groter dan dit voorjaar. Dat is ongezien, maar helaas een zeer tastbaar gevolg van de klimaatverandering. Droogte blijft een belangrijk probleem en is daarom één van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. KBC Asset Management zet het thema daarom nog eens in de kijker.
Historische droogte in België
Het voorjaar van 2020 was opvallend droog en het gezegde ‘maartse buien en aprilse grillen’ lijkt niet langer op te gaan. Overal in België regende het zo weinig dat het grondwaterpeil aanzienlijk daalde. De regenbuien van de jongste weken waren dus erg welkom maar blijken onvoldoende om de situatie structureel te verbeteren. De opeenvolgende droge jaren zorgen ervoor dat het grondwatertekort verder toeneemt. Op 61% van de meetlocaties meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een laag tot zeer laag grondwaterpeil. Dat leidt tot waterschaarste voor natuur, landbouw en industrie.
We staan er niet bij stil, maar Vlaanderen heeft een van de laagste waterbeschikbaarheden per inwoner in Europa (rapport VMM, juni 2020). Dat komt omdat we een hoge bevolkingsdichtheid hebben en sterk verstedelijkt zijn. Ook wereldwijd stijgt de vraag naar water door een groeiende wereldbevolking terwijl klimaatverandering het wateraanbod in verschillende regio’s onder druk zet. We moeten dus zorgzaam omspringen met ons water.
Hoe beleggen tegen droogte?
Natuurlijk is er voor iedere bedreiging ook een kans voor een belegger. Zo groeit het aantal bedrijven dat de droogte en waterproblematiek aanpakt sterk. Zij spelen in op facetten als:
- Opvang en hergebruik van water
- Nieuwe technologieën voor waterontginning en efficiënt watergebruik zoals ontzilting, druppelirrigatie, lekdetectie
- Uitbreiden van de watervoorziening
- Vernieuwing van de infrastructuur
- Bouwen van meer zuiveringsinstallaties
Enkele bedrijven in de kijker
- Itron is een pionier en de grootste producent van slimme meters voor water en elektriciteit ter wereld. Schaarste aan schoon, zoet water kan deels opgevangen worden door efficiënter om te gaan met het beschikbare water. Dankzij slimme meters kunnen gebruikers een beter zicht krijgen op hun energie- en waterverbruik. Dat moet leiden tot bewustwording en tot een lager energie- en waterverbruik.
- JainIrrigationSystems is marktleider van druppel- en micro-irrigatiesystemen in India. Met zuinigere irrigatietechnologieën kunnen enorme hoeveelheden water worden bespaard. Bovendien ligt de opbrengst van de oogsten aanzienlijk hoger na overschakeling op druppel- en micro-irrigatie.
De toekomst
Bedrijven die oplossingen kunnen leveren voor de wereldwijde waterproblematiek zullen volgens KBC Asset Management de komende decennia enkel aan belang winnen. Water is en blijft volgens hen een essentiële grondstof. Investeren in deze bedrijven kan naast financieel rendement ook een mooi een maatschappelijk rendement opleveren. De duurzame beleggingsfondsen beoordelen bedrijven dan ook op waterintensiteit ten opzichte van hun sectorgenoten en op de kwaliteit van hun programma's om het verbruik van zoet water te verminderen. Bedrijven met een hoge controverse op het vlak van water worden uitgesloten, want net zoals dat bij u thuis het geval is, kan excessief waterverbruik niet door de beugel.
Sectoroverzicht
Hieronder kunt u een overzicht vinden van de bedrijven die actief in de drie grote segmenten (waste water, waterinfrastructuur en waterbehandelingstechnologie), aangevuld met koersdoelen op basis van de Factset-databank. Die omvat gegevens van de analisten wereldwijd die de desbetreffende aandelen opvolgen.


