vr. 9 jul 2021

Jarenlang heeft China zijn grote internetbedrijven vrijwel ongecontroleerd gelaten. Maar de laatste zes maanden is het gestart met uitvoerige acties om de controle op platformbedrijven te verscherpen. De reden hiervoor is dat het de financiële stabiliteit wil behouden. Denk bijvoorbeeld aan de fintech-regulering dat tot de geannuleerde beursgang van Ant Financial geleid heeft, maar ook door sommige concurrentiebeperkende praktijken aan te pakken zoals de befaamde "pick one or two" onder e-commercespelers waarbij handelaren gedwongen werden om exclusief aanwezig te zijn op één platform.
Overdreven
Het besluit om Didi uit de app stores te verwijderen is ingegeven door bezorgdheid over gegevensbescherming en privacy. Maar KBC AM denkt dat het ook moet worden gezien in de context van het streven van de Chinese regering om haar afhankelijkheid van de Amerikaanse kapitaalmarkten te verminderen en de ontwikkeling van de beurs van Hongkong te stimuleren. Beleggers reageerden gealarmeerd op het nieuws van Didi en dumpten lukraak alle Chinese internetaandelen. Dat lijkt voor KBC AM overdreven.
- Alibaba heeft al een boete gekregen voor zijn “pick one of two” en zijn fintech-activiteiten zullen worden ondergebracht in een holding waarop de PBOC toezicht zal houden. Het is dus al ver gevorderd met het in overeenstemming brengen van zijn activiteiten met de nieuwe regelgeving. Het bedrijf wordt geconfronteerd met relatief minder onzekerheid op het gebied van regelgeving, aangezien zowel de financiële sanctie als de corrigerende maatregelen in verband met het antitrustonderzoek zijn aangekondigd. Bovendien bevestigde het management ook dat het niet op de hoogte is van andere onderzoeken naar andere activiteiten van Alibaba. KBC Asset Management handhaaft het "Kopen"-advies en koersdoel van 300 dollar.
- Tencent haalt meer dan de helft van zijn inkomsten uit gaming. Die sector werd in de loop van 2018 al onder de loep genomen door de regulator, dus het zou gespaard moeten kunnen blijven van nieuwe regelgeving. Tencent zei in zijn kwartaalresultaten van eind mei dat de impact van de nieuwe regelgeving op zijn fintech-activiteiten beheersbaar is. Als Tencent een financiële holding moet oprichten, zou dat vooral gevolgen hebben voor zijn organisatiestructuur, maar de impact op operationeel vlak zou verwaarloosbaar zijn. KBC Asset Management blijft bij een "Kopen"-advies en koersdoel van 105 dollar.
KBC Asset Management over Chinese regelgeving
China is bezig met een inhaalslag op het gebied van regelgeving. Dit heeft een negatief effect op het sentiment in de internetsector. Voor KBC AM is dat echter het hoogtepunt van het negatieve sentiment. De Chinese autoriteiten erkennen immers dat platformbedrijven een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de economische ontwikkeling van het land. KBC AM is dan ook geneigd te denken dat China niet van plan is om zijn “kippen met de gouden eieren” te slachten. De verscherpte regulering is vooral gericht op het creëren van een gelijk speelveld in de sector door het uitbannen van een aantal concurrentiebeperkende praktijken (zoals de “pick one of two”), het bevorderen van de financiële stabiliteit (denk hier ook aan China's verzet tegen crypto currencies) en gegevensbescherming.
De reactie op de beurs leidt tot de conclusie dat de regelgevingsellende meer dan voldoende ingeprijsd is. Dat wijst op een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers met een beleggingshorizon langer dan een paar maanden. KBC Asset Management merkt op dat Prosus (“Kopen”- advies en koersdoel van 120 euro), met ongeveer 85% van zijn intrinsieke waarde gekoppeld aan Tencent, ook een aantrekkelijk vehikel is om blootstelling aan de WeChat-eigenaar te krijgen.