wo. 6 jul 2022

Heel wat bedrijven noteren op het laagste peil van de voorbije 12 maanden, waarbij de verliezen stevig oplopen sinds de topkoersen (All Time Highs, of ATH voor de vrienden) van de voorbije 12 maanden. Dat heeft een heel aantal implicaties, onder meer naar waardering toe. We krijgen vanuit de hoek van de fundamentele analyse meer en meer signalen dat de forse daling van de aandelenkoersen tot aantrekkelijke investeringsmomenten leidt, met name voor langetermijnbeleggers. Getuige daarvan is de verhouding tussen liquide middelen en marktwaarde. Mogelijk het begin van het einde van de winter, aldus Financieel-econoom Tom Simonts.
Multiple compressie deed zijn werk
Sowieso zijn de beurskoersen veel meer gedaald dan de winstverwachtingen, wat maakt dat de aandelen vandaag een pak goedkoper zijn dan op eender welk punt van de voorbije 12 maanden (ongeacht of dat nu gemeten werd via de koers/winst, koers/boek-, koers/omzet- of koers/cashflow-waardering). De vraag blijft hoe realistisch en hoe houdbaar de onderliggende winstschattingen zijn. Het antwoord op die vraag zal de komende weken worden gegeven door de bedrijven zelf, als onderdeel van de rapportering van de halfjaarcijfers en door de economie, in functie van de verdere evolutie van de inflatie én economische groei.
Liquide middelen als leidraad
Veel minder onzeker is de stand van de bedrijfsbalansen, zeker voor bedrijven die winstgevend zijn. Recent onderzoek van JP Morgan leverde onderstaande grafiek op, die aantoont dat de marktwaarde van 12% van de Amerikaanse bedrijven kleiner is geworden dan de liquide middelen. Voor hen geldt dat de aankoop van een aandeel gelijkstaat met de cash, met de rest van het bedrijf en de vooruitzichten er gratis boven op. Natuurlijk is het zo dat lang niet alle bedrijven winstgevend zijn, denk aan de grote horde “unprofitable tech”-bedrijven. Maar dat neemt niet weg dat voor een heel aantal bedrijven de huidige waardering gekoppeld aan een lange termijn investeringsperspectief interessante kansen biedt. Dat is dan ook heel vaak het geval wanneer beleggers capituleren.

Wat met Belgische bedrijven?
In België is de opmaak van de lijst met bedrijven die onder hun liquide middelen noteren niet erg evident, maar we deden niettemin een poging. Daarbij sloten we spelers in de bancaire sector uit, omwille van hun specifieke business model. De vastgoedbedrijven behielden we wel in het overzicht van alle Belgische bedrijven, al is ook daar de koppeling van waardering aan liquide middelen niet relevant omwille van hun eindeloze investerings- en kapitaalhonger.
Maar Fluxys, Balta, bpost, Iep Invest, Nyxoah, Roularta, MDxHealth, Ontex en IBA prijken wel met recht en rede op de lijst: voor elk van die bedrijven maken de liquide middelen meer dan 40% uit van de huidige marktwaarde. Elk geval dient natuurlijk specifiek bekeken te worden, maar dat de waardering waarschijnlijk niet heel erg overdreven is, lijkt zeker zo te zijn, vindt financieel-econoom Tom Simonts.
