di. 30 jun 2020
9:20

Sofina
- In de strijd om schaalgrootte en als antwoord op de fusie tussen Grubhub en Just Eat Takeaway, neemt Uber Eats maaltijdkoerier Postmates over voor 2,7 miljard dollar. Sofina passeert als aandeelhouder (3,22%) langs de kassa en krijgt naar schatting 74 miljoen euro op de bankrekening. KBC Securities heeft een “Houden”-advies en 190 euro koersdoel, tegenover een slotkoers van 230 euro.
BAM Group
- Bouwgroep BAM schikt een oude claim van de stad Keulen voor 200 miljoen euro. Daarbij komt 160 miljoen euro van de verzekering. De rest zal via een cashbetaling van 20 miljoen euro afgewerkt worden, terwijl de overige 20 miljoen euro vereffend zal worden via nog te verrichten werk. De aankondiging heeft geen impact op het “Houden”-advies en 1,75 euro koersdoel bij KBC Securities.
Kinepolis
- Kinepolis laat in een update weten dat het, gezien de geleidelijke heropstart voor de afzonderlijke regio’s waarin het actief is en de beperkte personeelsbezetting in de beginfase, zijn kostenstructuur zorgvuldig zal blijven beheren en dat het personeel in de bioscopen en in de Cinema Support Centres geleidelijk aan zal worden uitgebreid. Het is nu wachten op gewillige cinemagangers. Geen impact op het “Kopen”-advies en 57 euro koersdoel bij KBC Securities.
Atenor
- Atenor heeft met de Europese Commissie een huurovereenkomst voor het kantoorgebouw 'The One' in Brussel ondertekend. Het huurcontract loopt over 18 jaar en start eens de inrichtingswerken ontvankelijk verklaard zijn. The One Office werd in 2018 verkocht aan DEKA Immobilien, terwijl Atenor de commercialisering van het gebouw behield. De leasing zal daarom de resultaten over 2020 positief beïnvloeden (KBC Securities-analist Joachim Vansanten schat dat op 12 miljoen euro) en maakt de uitbetaling van het beloofde dividend mogelijk. Geen impact op “Houden”-advies en 70 euro koersdoel bij KBC Securities.
Gimv
- Gimv, Down2Earth en de oprichters van de logistiek dienstverlener Contraload verkopen hun belang in Contraload aan het Amerikaanse Tosca. In 2014 verwierf D2E Capital een belang in Contraload, naast oprichters Sylvain Naets en Jesse Sels, huidige CEO. In 2016 vervoegde Gimv het aandeelhouderschap. Die investering was zeer succesvol, getuige daarvan de 30 miljoen euro meerwaarde ten opzichte van de intrinsieke waarde per 31 maart 2020 van. Gimv neemt ook een “significant aandeel” in Televic, leverancier van hoogtechnologische en kwalitatieve communicatiesystemen voor de zorgmarkten, onderwijs, de treinsector en de conferentiemarkt. De huidige aandeelhouders blijven aan boord. Volgens de Tijd bedraagt het belang 40%, in ruil voor 60 miljoen. Dat zou de deal voor Gimv tot grootste ooit bombarderen. Geen impact op 55 euro koersdoel en “Houden”-advies bij KBCS.
Telecomsector
- Gisteren heeft de rechtbank van Luik de verkoop van de Waalse kabelexploitant VOO aan de private equity groep Providence Equity Partners voor zo’n 1,1 à 1,2 miljard euro opgeschort. De rechtbank volgt daarmee de argumenten van Orange Belgium in een kort geding. Er volgt een nieuwe "open en transparante" verkoopprocedure. Als Nethys zijn aandelen toch zou verkopen, zou het bedrijf een boete van 150 miljoen euro moeten betalen, zoals gevraagd door Orange Belgium, dat vorig jaar één van de kandidaten voor de overname was. Ook Telenet lonkt naar de activa.
Kardan
- Het Nederlands-Israëlische Kardan blijft het moeilijk hebben. Door Covid-19 werden de activiteiten en de reële waarde van Galleria Dalian negatief beïnvloed, net zoals het segment vastgoedontwikkeling en de waterinfrastructuuractiviteiten van Tahal. Dat levert in het eerste kwartaal 3,8 miljoen euro nettoverlies op (tegenover 23,5 miljoen euro verlies een jaar eerder), voornamelijk door rentelasten. Eerder, op 23 juni 2020, keurde Euronext Amsterdam de schrapping van de Kardan-aandelen goed. Dat moment staat ingepland voor 30 juli 2020, waarna de aandelen enkel nog zullen noteren op de TASE-beurs in Israël.
Prosus
- De Nederlands/ Zuid-Afrikaanse technologieholding Prosus zag zijn omzet vorig boekjaar met 23% stijgen tot 21,5 miljard dollar, dankzij een groeiende e-commercepoot (+33% tot 4,3 miljard dollar). In het segment van de thuisbezorging werden 102% meer maaltijden geleverd, zodat de omzet 105% hoger ging tot 0,8 miljard dollar. Op groepsniveau steeg het handelsinkomen met 16% tot 3,8 miljard dollar, terwijl de kernwinst 13% steeg tot 3,4 miljard euro. Tencent, voor 31% eigendom van Prosus, zag de omzet op jaarbasis met 21% toenemen. De groep pompt 1,3 miljard dollar in bestaande en nieuwe activiteiten, maar de kaspositie bleef stabiel op 4,5 miljard euro (naast 2,5 miljard euro ongebruikte kredietfaciliteiten).