do. 23 jul 2020
9:15

Ontex
- Ontex kreeg post van CIAM (3,65% belang), waarin CIAM haar bezorgdheid kenbaar maakte (net zoals ENA dat al in februari 2020 deed). CIAM is bezorgd over de structurele financiële ondermaatse prestaties, het gebrek aan strategische sturing en de samenstelling van het bestuur. Meer aandeelhoudersactivisme dus, vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers op 30 juli. Dat kan positief inwerken op de koers, afhankelijk van de reactie van referentieaandeelhouder GBL en van de raad van bestuur zelf. KBC Securities blijft bij zijn “Houden”-advies en 16,5 euro koersdoel.
Sligro
- De halfjaarcijfers van Sligro liggen in lijn met de verwachtingen , een bijzondere waardevermindering van 60 miljoen euro op de Belgische activa niet te na gesproken. De omzet kromp 16,9% op jaarbasis tot 943 miljoen euro (verwacht: 928 miljoen), omdat Nederland met 16% kromp en België met 24,8%. De bedrijfskasstroom (EBITDA) kwam uit op 27 miljoen euro, zoals verwacht. Er zal een nieuwe langetermijnfinancieringsstructuur geïmplementeerd worden in de tweede jaarhelft. Duidelijke doelstellingen zijn er zoals gewoonlijk niet, maar de “kwalitatieve” richting ligt wel in lijn met het centrale scenario van KBC Securities. Gezien het gebrek aan zichtbaarheid en triggers blijft onze analist bij zijn “Houden”-advies en 16 euro koersdoel.
Sofina
- De intrinsieke waarde van Sofina klom net voor het einde van juni tot 7,33 miljard euro of 217 euro per aandeel. Dat ligt onder de verwachting (222 euro) en 4% onder de vorige rapportering. De groep verkocht haar belang in Orpeaen en bevestigde de recente instap in Kopi Kenangan en het Chinese Qinzhu. Aan de exitzijde zullen Giphy en Postmates uit de portefeuille worden verwijderd, aangezien zij recentelijk zijn overgenomen door Facebook en Uber. De fondsen van derden maken 35% van de totale waarde uit door hogere investeringen in digitale technologie. Na herziening van het model schat KBCS de waarde van een aandeel Sofina op 231 euro, zodat het “Houden”-advies en koersdoel van 240 euro behouden blijft.
Aalberts
- De omzet van Aalberts ging 10% lager op jaarbasis tot 1,29 miljard euro (verwacht: 1.27 miljard euro), in lijn met eerdere communicatie dat de autonome omzetkrimp tot en met mei op 12% uitkwam. Dankzij het herstel in juni steeg de omzet per einde juni tot -11,1%. De groep verlaagde de kosten structureel (lees: via afvloeiingen), zodat de bedrijfswinst (EBITA) op 122 miljoen euro afklokte, iets boven de verwachting. De marge daalde van 13,1% naar 9,5%, eveneens boven de verwachting. De nettoschuld daalde van 905 naar 807 miljoen euro.
Unilever
- Unilever rapporteerde over het tweede kwartaal een onderliggende omzetdaling van 0,3%, beter dan de verwachte daling met 3,9%. De aangepaste operationele winst kwam met 5,1 miljard euro ook boven de verwachting van 4,7 miljard euro uit. De resultaten waren minder slecht dan gevreesd doordat de markt al erg moeilijk was voor de coronacrisis en consumenten meer basisgoederen insloegen. Het bedrijf wil een deel van zijn theeactiviteiten, waaronder Lipton, afsplitsen.
RELX
- De halfjaarcijfers van RELX omvatten een knoert van een pandoering op het niveau van de evenementenpoot (-70%, meer dan de gevreesde -36%). Positief is dat de afdelingen STM en Risk & Legal het iets beter deden, zodat de omzetkrimp beperkt bleef tot 10% op jaarbasis (tot 3,5 miljard pond) en de bedrijfswinst (REBITA) 24% lager lag op jaarbasis met 939 miljoen pond (verwacht: 1,05 miljard pond). De REBITA-marge daalde daarom van 31,9% naar 26,8%, wat wél beter was dan gedacht (KBCS 28,5%). Het interimdividend van 13,6 pence werd bevestigd en is ongewijzigd op jaarbasis, terwijl het inkoopprogramma opgeschort blijft. Dat zal in 2020 ook zo blijven. Door het beperkte opwaartse potentieel en de verdere negatieve impact van COVID-19 blijft KBC Securities bij zijn eerdere “Houden”-advies en 1,95 pond koersdoel.