do. 11 feb 2021
9:57

NN Group
- NN Group verkoopt zijn Bulgaarse pensioen- en levensverzekeringsactiviteiten aan KBC voor 77,7 miljoen euro. Dat heeft slechts een immateriële impact op de solide kapitaalpositie van KBC, die de solvabiliteitsgraad door de operatie 6 procentpunten ziet dalen (eind 2020: 222%). NN Group ziet zijn solvabiliteitsgraad dan weer met ongeveer 1 procentpunt stijgen. Het nieuws heeft bij KBC Securities geen impact op het “Kopen”-advies en koersdoel van 37,5 euro voor NN Group.
Euronext
- Beursuitbater Euronext rapporteert opnieuw een sterk kwartaal met cijfers die de verwachtingen konden kloppen. De inkomsten klokten af op 232 miljoen euro (verwacht: 219 miljoen euro) en de bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 13,1% op jaarbasis tot 126,8 miljoen euro (verwacht: 116 miljoen). De marge zakte licht tot 56% door eenmalige kosten in verband met de overname van Borsa Italiana en de niet-aftrekbare belastingimpact, maar dat werd meer dan gecompenseerd door een zeer sterke omzet. KBC Securities-analist Thomas Couvreur blijft bij zijn “Kopen”-advies en 115 euro koersdoel.
Galapagos
- Minder positief was het nieuws dat Galapagos gisteren uitstuurde. Samen met Gilead werd het onderzoek met Ziritaxestat als behandeling voor longziekte IPF stopgezet. De beslissing volgt op een vergadering met het onafhankelijk comité voor gegevenscontrole (IDMC), dat concludeerde dat het risico/voordelenprofiel van de verbinding de voortzetting van de studie niet langer rechtvaardigt (nog vóór er een futiliteitenanalyse plaatsvond). KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse schrapt Ziritaxestat, dat 15 euro per aandeel vertegenwoordigt, uit het waarderingsmodel en verlaagt de slaagkans voor filgotinib op de Amerikaanse markt tot 50%. Het koersdoel gaat bijgevolg van 105 naar 85 euro en het advies van “Kopen” naar “Houden”.
Sipef
- Sipef rapporteerde wel sterke cijfers over 2020. De brutowinst, bedrijfswinst (EBIT, 30,8 miljoen dollar) en nettowinst (14,1 miljoen dollar) lagen resp. 5,0%, 13,5% en 6,4% boven de verwachtingen van KBC Securities-analist Alan Vandenberghe. Omdat de productie iets lager bleek te liggen, verlaagt KBCS de productieverwachting van palmolie voor 2021 met 1,5%, terwijl Sipef zelf mikt op een groei met 10% in 2021. De basisprijshypothese blijft ongewijzigd omdat de marktfundamenten gezond zijn en blijven. Verder daalde de nettoschuld van 165 naar 151 miljoen dollar en wordt er 0,35 euro per aandeel dividend uitbetaald (verwacht: 0,4 euro). Geen impact op 55 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
HAL Trust
- De Nederlandse holding HAL Trust overweegt een beursgang van Coolblue op Euronext Amsterdam, in de loop van 2021. De timing zal onder meer afhankelijk zijn van de omstandigheden op de financiële markten. HAL heeft een belang van 49% in Coolblue, dat in 2020 ongeveer 2 miljard euro omzet boekte en daaruit een bedrijfskasstroom van zo’n 114 miljoen euro puurde. HAL is ondertussen druk doende met de verkoop van GrandVision. KBC Securities bevestigt het koersdoel van 135 euro en “Kopen”-advies.
AEGON
- Het Nederlandse AEGON heeft in de tweede jaarhelft een beperkt verlies van 147 miljoen euro geboekt, terwijl analisten mikten op een verlies van 330 miljoen euro. De rode cijfers zijn te wijten aan negatieve herwaarderingen, maar dankzij stijgende aandelenmarkten en een beperkte impact van de coronacrisis steeg de onderliggende winst wel tot 1,03 miljard euro. Analisten hadden op 796 miljoen euro gemikt. De relevante kostenbasis daalde met meer dan 75 miljoen euro zodat de voorgenomen kostenreductie van 400 miljoen euro tegen eind 2023 op schema ligt. De solvabiliteit steeg van 193% tot 196%, dankzij de verkoop van het Pyramid-kantoor van Transamerica. Er wordt een slotdividend van 0,06 euro uitbetaald. KBC Securities-analist Jason Kalamboussis is verheugd over de cijfers en trekt het koersdoel op van 4,25 naar 4,40 euro, met een ongewijzigd “Kopen”-advies.
Fagron
- Fagron heeft de coronapandemie goed doorstaan, ondanks het feit dat de marges onder druk staan door een vertraging in Europa. Dat is enigszins zorgwekkend, gezien de regio meer dan 50% aan de omzet bijdraagt en sterk afhankelijk is van de stabiele Essentials-markt. De jaaromzet van de groep kwam zoals verwacht uit op 556 miljoen euro, en ook de bedrijfskasstroom van 123,9 miljoen euro stelde niet teleur (verwacht: 124,9 miljoen). De veerkracht van de omzet is duidelijk te danken aan Essentials, goed voor 50,5% van de omzet tegenover 47,5% in 2019. De nettoschuld van 271,3 miljoen euro brengt de schuldratio op een zeer beheersbare 2,06x. Het rapport heeft bij KBC Securities geen impact op het 21,5 euro koersdoel en “Houden”-advies.
Umicore
- Umicore meldde een jaaromzet van 3,2 miljard euro (-4% op jaarbasis), een aangepaste bedrijfswinst (EBIT) van 536 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 804 miljoen euro. Dat levert een rendement op het ingezette kapitaal van 12,1% op en een nettowinst van 322 miljoen euro (+3% op jaarbasis). De groep stelt een slotdividend van 0,5 euro per aandeel voor (0,25 euro werd uitbetaald in augustus 2020). Voor 2021 mikt Umicore op een aanzienlijke winstgroei in alle business groups, terwijl KBC Securities-analist Wim Hoste een EBIT-stijging van 11% verwacht, tot 597 miljoen euro. Die prognose is wellicht aan de voorzichtige kant, zeker voor de divisie Recycling. KBC Securities bevestigt het “Houden”-advies en 49 euro koersdoel.
Montea
- Ook vastgoedgroep Montea publiceerde resultaten over het boekjaar 2020 en moest niet met verrassingen uitpakken om alweer te plezieren. De bezettingsgraad bleef stabiel op 99,4% en de huurinning bedraagt 99%. De gemiddelde schuldkost daalde van 2,2% in 2019 tot 1,9%, terwijl de nettohuurinkomsten stegen tot 69,6 miljoen euro (verwacht: 69,8 miljoen euro). De winst per aandeel van 3,5 euro ligt in lijn met de verwachtingen en boven het officiële streefcijfer van 3,44 euro. De schuldratio blijft laag op 38,0%, wat veel investeringen mogelijk maakt. Er zal 2,83 euro dividend worden voorgesteld en Montea bevestigt de eerdere groeidoelstelling (300 miljoen euro in 2020 en 2021). KBC Securities bevestigt het “Houden”’-advies en 95 euro koersdoel.
KBC
- KBC rapporteerde een nettowinst van 538 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2020 en dat lag pal in lijn met de verwachtingen. Het eigen vermogen kwam uit op 48,1 euro per aandeel, terwijl de balans kerngezond blijft met een CET-kernkapitaalratio van 17,6%. De groep gaat een brutodividend van 0,44 euro per aandeel uitkeren, met daarbovenop een dividend van 2 euro in het vierde kwartaal én een interimdividend van 1 euro in november 2021. Dat is samen goed voor een brutorendement van 5,6%. Het langetermijnscenario werd ook aangepast. KBC verwacht een gemiddelde jaarlijkse groeivoet van de opbrengsten van zo’n 2%, terwijl de kosten zo’n 1% mogen stijgen. De gecombineerde ratio moet tegen 2023 maximum 92% bedragen.
Telenet
- Telenet kon in het vierde kwartaal voldoen aan de schattingen inzake inkomsten en vrije kasstroom, maar deed beter dan verwacht op het niveau van de bedrijfskasstroom (EBITDA) en iets slechter qua operationele vrije kasstroom door hogere lease-gerelateerde investeringen. Het bedrijf haalde niettemin alle doelstellingen voor 2020 en de commerciële prestaties lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen, zonder grote uitschieters. De vooruitzichten voor 2021 zijn volgens KBC Securities-analist Ruben Devos echter enigszins zwak. De kasstroomgeneratie zal bijvoorbeeld worden beïnvloed door hogere investeringen in IT, in klantervaring en "selectieve netwerkgerelateerde investeringen”. KBCS bevestigt het 40 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
Solvay
- KBC Securities-analist Wim Hoste nam het waarderingsmodel en de investment case voor Solvay onder de loep en bevestigde daarbij het koersdoel van 110 euro en het “Opbouwen”-advies. De focus ligt op de gestage vooruitgang en de uitrol van winstverbeteringsinitiatieven, een mogelijke opwaartse bijstelling van de besparingsdoelstelling van 410 miljoen euro en een duidelijke versnelling van de vrije kasstroomgeneratie in 2020. Solvay blijft solide leiderschapsposities en een aanzienlijk zelfhulppotentieel combineren met een aantrekkelijke waardering en één van de hoogste dividendrendementen in de Europese chemische sector.
SBM Offshore
- Ook bij SBM Offshore lagen de resultaten over 2020 in lijn met de verwachtingen, terwijl de prognose voor 2021 iets lager lag dan verwacht (minder Turnkey-inkomsten). De omzet klokte zoals verwacht af op 2,29 miljard dollar (+9% op jaarbasis), terwijl de onderliggende bedrijfskasstroom (EBITDA) uitkwam op 944 miljoen dollar (verwacht : 948 miljoen). De ontwikkelingen van de orderportefeuille in L&O blijven positief en ondersteunen een dividendstijging met 10% tot 0,89 dollar per aandeel. KBC Securities bevestigt zijn “Kopen”-advies en 18 euro koersdoel.
RELX Group
- Covid-19 bleef de RELX Group in 2020 parten spelen, waardoor het tentoonstellingssegment decimeerde. In de tweede jaarhelft was er op dit front sprake van enig herstel in Azië, maar voor de rest van de wereld blijft de situatie in 2021 zeer moeilijk. De inkomsten van 7,11 miljard euro lagen pal in lijn met de schattingen, net zoals de aangepaste bedrijfswinst van 2,07 miljard (marge van 29,2%). RELX gaat 0,47 pence dividend uitbetalen, goed voor een stijging met 2,8% op jaarbasis. KBCS bevestigt het “Houden”-advies en 1.800 pence koersdoel.
Leasinvest Real Estate
- Bij Leasinvest RE kwam de EPRA-winst per aandeel uit op 6,01 euro, een daling met 12% op jaarbasis. Het dividend werd vastgeprikt op 5,25 euro per aandeel, goed voor een uitbetalingsratio van 87%. Beide cijfers liggen in lijn met de verwachtingen. Gelet op de Covid-impact in het eerste kwartaal van 2021 en het verdere risico in combinatie met de recente verkoop van activa, zal het dividend over 2021 dalen op jaarbasis. In al haar markten houden de horecahuurders nog steeds de deuren op slot, zodat Leasinvest vandaag de huurverliezen niet kan inschatten. KBCS bevestigt het “Houden”-advies en 80 euro koersdoel.