wo. 10 mrt 2021
9:48

bpost
- Na de gunstige rapporten van onder meer PostNL en Deutsche Post waren ook de verwachtingen voor bpost hooggespannen, maar dat bleek niet helemaal terecht. Het operationeel resultaat van de groep steeg met 7,2% tot een iets kleiner dan verwachte 1,194 miljard euro, maar de aangepaste bedrijfswinst kwam 12,3% lager uit op 60,5 miljoen euro. Er was 74 miljoen verwacht. Het resultaat werd negatief beïnvloed door de impact van een ransomware-aanval ten bedrage van 9,2 miljoen euro. De gerapporteerde bedrijfswinst werd verder negatief beïnvloed door 62 miljoen aan bijzondere waardeverminderingen op Press, Retail & International Mail en dook daarmee voor 5,7 miljoen euro in het rood. Voor 2021 legt de groep de lat onder die van analisten. Ontgoochelende resultaten, maar KBC Securities leest door de éénmalige elementen en ziet potentieel op langere termijn. Voldoende om het “Kopen”-advies en koersdoel van 11 euro te bevestigen.
Banimmo
- Banimmo ondertekende een huurovereenkomst van 9 jaar voor 3,5 verdiepingen van het TWO-gebouw, onderdeel van het project Networks Gent op The Loop in Gent, dat in de zomer van dit jaar zal worden opgeleverd. Het betreft 5.063 vierkante meter kantoor, 72 parkeerplaatsen, 82 beveiligde fietsparkeerplaatsen en 126 vierkante meter archiefruimte. Het huurcontract zal ingaan op 1 december 2021 en verhuurt zo 63% van het gebouw TWO (37% van het volledige project). Geen impact op koersdoel en advies.
Just Eat Takeaway
- Just Eat Takeaway meldde deze ochtend stevige groeicijfers, dankzij de overname van Grubhub en Just Eat. De omzet dikte met 54% aan tot 2,39 miljard euro (verwacht werd 2,32 miljard euro) en de brutowaarde van de verkoop (Gross Merchandising Value) ging 51% hoger tot 12,9 miljard euro. De bedrijfskasstroom ging er 18% op vooruit tot 256 miljoen euro (verwacht: 230 miljoen euro), maar onderaan steeg het verlies fors tot 151 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht, omwille van afschrijvingen en eenmalige kosten voor de vele en grote overnames. Er werden geen concrete vooruitzichten gegeven, omwille van de lopende integratie.
CP Invest
- De resultaten over 2020 van CP Invest lagen in lijn der verwachtingen. De EPRA winst per aandeel steeg zoals verwacht met 7,6% tot 0,99 euro en de intrinsieke waarde klokte 9% hoger af op 20,12 euro (verwacht; 20,25 euro). Voor 2021 mikt de groep op bruto huurinkomsten van meer dan 43 miljoen euro en een winst per aandeel van 1 euro. Dat moet het dividend opkrikken van 0,8 euro per aandeel over 2020 naar 0,82 euro. Die vooruitzichten liggen iets onder de lat, mogelijk omdat KBCS mikt op meer investeringen (200 miljoen euro) of omdat het bedrijf voorzichtig blijft. Geen impact op het koersdoel van 38 euro en “Kopen”-advies.
Crescent
- Crescent meldde een strategische samenwerking met Internet Of Things-bedrijf Remoticom. En dat bedrijf kennen we, omdat de referentieaandeelhouder van Crescent (Van Zele Holding) eind januari 2021 een minderheidsbelang nam in Remoticom. De samenwerking levert een geïntegreerd productportfolio op van sensoren die kunnen worden gecombineerd met communicatieoplossingen voor zowel cellulaire als niet-cellulaire netwerken. Remoticom treedt alvast toe als leverancier in het Smartville consortium. Geen impact op “Houden”-advies en 0,04 euro koersdoel.
Materialise
- De omzet van Materialise daalde in 2020 met 13,3% tot 170,45 miljoen euro en de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) daalde met 23% tot 20,38 miljoen euro (marge van 13,6 naar 12%). De nettowinst liep fors op tot 7 miljoen euro. De groep geeft geen becijferde vooruitzichten voor 2021, maar verwacht voor het eerste kwartaal dat zowel haar software- als medische segmenten gestaag zullen blijven herstellen. Het segment Productie zal zich niet in dezelfde mate herstellen, zodat de omzet in het eerste kwartaal van 2021 5% tot 10% kan dalen op jaarbasis. Geen impact op 38 dollar koersdoel, maar het advies stijgt van “Afbouwen” naar “Houden”.
Gimv
- KBC Securities publiceerde deze morgen een nota over Gimv waarin ze de prestaties van de private-equitymarkt tijdens Covid-19 onder de loep nemen, alsook de historische outperformance op lange termijn. Daarbij komen ze tot de conclusie dat de aandelenkoers van Gimv onterecht niet heeft kunnen profiteren van de post-vaccin rally. Nochtans is de groep in goeden doen en profiteert het van de huidige waarderingen. Ook zal de obligatie-uitgifte van 250 miljoen euro uit 2019 en een groene obligatie van 100 miljoen euro van eerder deze week het rendement op eigen vermogen opkrikken. Er werd daarom gesleuteld aan de waardering , zodat het koersdoel stijgt van 55 naar 57 euro. Het advies gaat van “Opbouwen” naar “Kopen”.
Mithra
- In een toelichting bij de jaarcijfers benadrukte Mithra dat het klaar is voor de commerciële lancering van Estelle. De groep lijkt bovendien vertrouwen te hebben in het vinden van een wereldwijde commerciële partner voor Donesta. De kaspositie is nog nooit zo hoog geweest en stelt het bedrijf in staat zijn klinische ontwikkeling te bevorderen. Niettemin verlaagt KBC Securities het koersdoel licht tot 32,5 euro per aandeel om te corrigeren voor kleine vertragingen in de pijplijn, maar handhaven ze het “Kopen”-advies.
ABN Amro, Galapagos, Besi en Signify
- ABN Amro en biotechgroep Galapagos verdwijnen uit de Amsterdamse AEX-index, naar aanleiding van de jaarlijkse indexherschikking. Beide groepen moeten op 22 maart plaatsmaken voor chiptoeleverancier BE Semiconductor Industries (Besi) en verlichtingsproducent Signify, het moment waarop ABN Amro en Galapagos in de MidKap-index opgenomen worden. Andere wijzigingen betreffen energiespecialist Alfen en metalenspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG). Zij ruilen de small cap AScX-index voor de MidKap-index, terwijl vastgoedonderneming Nieuwe Steen Invesments degradeert naar die small cap index.
Agfa
- Agfa gaat op 1 april starten met een inkoopprogramma ter waarde van 50 miljoen euro en gaat daarnaast 4,1 miljoen eigen aandelen vernietigen. Operationeel verbeterde de rendabiliteit voor Digital Print & Chemicals in het vierde kwartaal, terwijl Offset Solutions een positieve bedrijfskasstroom deed optekenen en de omzet van Direct Radiography meer dan 10% steeg. Niettemin daalde de omzet in 2020 met 12,7% tot 1,71 miljard euro (verwacht: 1,69 miljard); met name door de problemen in de offsetdrukindustrie en de impact van Covid-19 op de medische filmbusiness en Digital Print & Chemicals. De bedrijfswinst halveerde tot 36 miljoen euro (verwacht: 33 miljoen euro). De groep zit op schema om de dekkingsgraad van de pensioenplannen in België, het VK en de VS te verhogen, na een bijdrage van 218 miljoen euro in 2020 en 130 miljoen euro in 2021. Geen impact op 4,75 euro koersdoel, maar het advies gaat van “Opbouwen” naar “Kopen”.
Balta
- Balta meldde definitieve vierde kwartaal cijfers, die in lijn lagen met de cijfers die eerder al in voorlopige tabellen werden bekendgemaakt. De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg in het vierde kwartaal met 41% tot 27,9 miljoen euro. Ondertussen verlengde de groep de looptijd van zijn schuldportefeuille tot december 2024 en kijkt het vertrouwensvol uit naar 2021. Het debat verschuift zo van de balans naar de waardering, die duidelijk aantrekkelijk blijft. KBCS blijft bij het “Opbouwen”-advies en 3 euro koersdoel.
Deceuninck
- KBC Securities sleutelde aan het waarderingsmodel van Deceuninck en verhoogt daarom het koersdoel van 2,7 naar 3,2 euro, bij ongewijzigd “Opbouwen”-advies. Aanleiding was de beter dan verwachte cijfers over 2020, waarin de structurele voordelen van de klantenwerving in de VS en de product- en merkstroomlijning in Europa zichtbaar werden. Dat versterkt het vertrouwen in het verhaal van de winstgevende turnaround, terwijl de waardering nog steeds erg aantrekkelijk is. Concreet verhoogde de verwachte bedrijfskasstroom (EBITDA) voor 2021, 2022 en 2023 met respectievelijk 5% (tot 91,2 miljoen euro), 3% (tot 96,5 miljoen euro) en 3% (tot 100,5 miljoen euro), zodat de marge moet stijgen van 13,4% in 2020 naar 13,7% in 2023. De groep zelf wil richting 15% evolueren.
Proximus
- Proximus kan vandaag bewegen op het nieuws dat de marktregulator BIPT de groothandelstarieven voor FttH (Fiber to the Home) goedkeurde. Het BIPT besliste dat de tarieven die Proximus heeft opgenomen in commerciële overeenkomsten met verschillende alternatieve operatoren "billijk" zijn, wat betekent dat ze niet hoger liggen dan de kosten van een efficiënte operator plus een redelijke marge (2,5 tot 5% afhankelijk van de snelheid). Het maandelijks tarief bedraagt daarom 23 euro, 28 euro en 36 euro, gebaseerd op download (upload) snelheden van 150 (50) / 500 (100) / 1000 (200) Mbps. Geen impact op “Houden”-advies en 20 euro koersdoel.