do. 27 mei 2021
9:30

D'Ieteren verhoogt winstprognose na sterk kwartaal
- D’Ieteren heeft er een sterk eerste kwartaal opzitten, waarbij de omzet van Belron met 9,5% steeg (13% organische groei en 3% negatieve wisselkoersverschillen) en de omzet van de autodivisie 6,1% groeide tot 908,7 miljoen euro, ondanks een daling van de inschrijvingen van Belgische wagens. De omzet van Moleskine kwam uit op 21,5 miljoen euro, 4,7% minder dan een jaar eerder. De groep verhoogde de vooruitzichten voor het volledige boekjaar waarbij de gecorrigeerde, geconsolideerde winst vóór belastingen in 2021 met “minstens 45%” moet groeien (vs. eerdere prognose van “minstens 25%”). D’Ieteren blijft dus duidelijk profiteren van een margeverbetering bij Belron en D'Ieteren Auto. KBC Securities bevestigt het “Kopen”-advies en 101 euro koersdoel, op basis van een som-der-delen-waardering (waarbij Belron goed is voor 67 euro per aandeel, de Autodivisie voor 17,3 euro en de cash voor 39,9 euro per aandeel).
Unifiedpost boekt 136% meer omzet dankzij overnames
- Fintechbedrijf Unifiedpost zag de omzet in het eerste kwartaal met 136% groeien tot 39,9 miljoen euro, onder meer door overnames van 21 Grams, Akti en BanqUP. 95% van die omzet is recurrent. De omzet uit digitale verwerkingsdiensten steeg met 43,2% op jaarbasis tot 24,2 miljoen euro (10,1% organische groei), en in dat cijfer zijn de overnames van Crossinx, Digithera en Efactura nog niet inbegrepen. In het eerste kwartaal van 2021 steeg het aantal KMO’s tot 480.000, wat na de recente overnames verder steeg tot 900.000 KMO’s en 2.500 grote ondernemingen. Unifiedpost verschuift nu van overnames naar waardemaximalisatie van zijn platform en zit naar eigen zeggen op schema om de toekomstige groeiplannen waar te maken: de vooruitzichten voor 2021 worden hard gemaakt (organische groei met minstens 15%) en die voor 2022 en 2023 herhaald.
Payton Planar publiceert degelijke kwartaalcijfers
- Het Israëlische Payton Planar heeft er na een beresterk vierde kwartaal een vrij degelijk eerste kwartaal opzitten, rekening houdend met de algemene stijging van de grondstofprijzen en de krapte waarmee zowat elke logistieke keten te kampen heeft. Dat drukte de operationele marge van 45% naar 39%, terwijl de omzet met 22% op jaarbasis steeg tot 10,08 miljoen dollar. De nettowinst van 1,91 miljoen dollar ging 8,6% hoger en het orderboek kwam uit op 18,52 miljoen dollar, tegenover 18,92 miljoen dollar eind 2020. De cash op de erg robuuste balans steeg met 3,5 miljoen dollar tot 47,87 miljoen dollar, dankzij 3 miljoen dollar aan operationele kasstromen. De groep gaat in juni 0,42 dollar per aandeel dividend uitkeren.
Omzet Lucas Bols fors negatief beïnvloed door Covid-19
- Bij Lucas Bols werd de omzet in het eerste kwartaal negatief beïnvloed door Covid-19, simpelweg omdat de horeca gesloten was én omdat de distributeurs hun voorraden afbouwden. De omzet daalde met 32% op jaarbasis tot 57,3 miljoen euro. De brutomarge van 52,5% kwam 420 basispunten lager uit dan vorig jaar en weerspiegelt een andere mix van verkoopkanalen en hogere relatieve productiekosten. Ondanks 8,9 miljoen euro kostenbesparingen kelderde het bedrijfsresultaat met 51,3% tot 8,6 miljoen euro, terwijl de nettowinst (excl. eenmalige posten) verschrompelde tot 3,3 miljoen euro. Wel kon de schuld verlaagd worden met 6,9 miljoen euro tot 92,4 miljoen euro. De groep gaat geen dividend uitbetalen en schrapt zijn variabele beloning.
Mithra's anticonceptiepil Estelle krijgt 5 jaar exclusiviteit op Amerikaanse markt
- Mithra en partner Mayne Pharmaceuticals meldden dat anticonceptiepil Estelle (onder de merknaam Nextstellis) 5 jaar marktexclusiviteit gekregen heeft als “nieuwe chemische entiteit” in de VS. Daarnaast werden in het vaktijdschrift Contraception positieve resultaten van de Amerikaanse fase III-studie bij 2.000 vrouwen gepubliceerd. Mithra benadrukte de positieve uitkomst van de studie en de voorspelbaarheid van het bloedingspatroon en het gebrek aan veneuze trombo-embolische (VTE) voorvallen. Beide nieuwtjes verrassen de analisten van KBC Securities niet, zeker niet na de goedkeuring van het geneesmiddel door de Amerikaanse regelgever FDA in april. Geen impact op het 34,5 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
Just Eat Takeaway tekent overeenkomst met Sodexo
- Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com tekende een internationale samenwerkingsovereenkomst met het Franse cateringbedrijf Sodexo, zodat houders van een restaurantpas van Sodexo maaltijden geleverd kunnen krijgen via Just Eat Takeaway.com.
Avantium krijgt 1,78 miljoen euro subsidies van Europa
- Avantium heeft 1,78 miljoen euro bijkomende Europese subsidies binnengehaald door zijn Volta-technologie. De centen komen van het EU Horizon 2020-programma dat zich richt op de vermindering van broeikasgasemissies in de industrie door de ontwikkeling van innovatieve elektrochemische, enzymatische en thermochemische processen. Dit is volgens KBC Securities-analist Wim Hoste niet echt groot nieuws. In het licht van de aanzienlijke bijkomende financiering die Avantium naar verwachting de komende jaren nodig zal hebben (bovenop de recente kapitaalverhoging) en de lange tijdspanne die nodig is om winstgevendheid te bereiken, blijft KBCS daarom bij zijn “Afbouwen’-advies en 3 euro koersdoel.
Marc Coucke's AlyChlo verkoopt deel van belang in Fagron
- Investeringsbedrijf AlyChlo van Marc Coucke verkocht gisteren een deel van zijn belang in Fagron. Het betreft een blok van 3,6 miljoen aandelen, goed voor 5% van de uitstaande aandelen. Die werden via een onderhandse plaatsing verkocht aan 18,1 euro per aandeel, goed voor een korting van 4,7% ten opzichte van de laatste slotkoers. AlyChlo heeft na de transactie nog zo'n 5% van Fagron in handen en casht door de operatie vlot 65 miljoen euro. Alychlo verkocht al eens 3 miljoen aandelen (4,2% van de uitstaande aandelen Fagron) in juni 2020, nadat het in 2016 via een kapitaalverhoging Fagron de neus boven het water hielp houden. KBC Securities heeft een “Houden”-advies en 19,5 euro koersdoel voor Fagron.
Oplevering CFE's Spartacus moet marges ondersteunen
- CFE liet weten dat de Spartacus, de krachtigste cutterzuiger ter wereld, vrijdag werd gedoopt. Dat is geen verrassing op zich, maar het is volgens KBC Securities-analist Bart Cuypers wél duidelijk een positief teken, omdat vertragingen in de bouw (door Covid-19) enige onzekerheid deden ontstaan over de uiteindelijke oplevering van het schip. De Spartacus is volledig aangedreven door LNG en is erg belangrijk voor het Abu Qir-project in Egypte. Een late(re) oplevering zou de marges negatief hebben beïnvloed. KBCS bevestigt het 98 euro koersdoel en “Opbouwen”-advies.