di. 12 mei 2020
9:30

Agfa
- De kwartaalcijfers van Agfa werden negatief beïnvloed door het uitdoven van de Siegwerk-alliantie (in de afdeling ‘Digital Print & Chemicals’) en bevatten daarnaast ook geen balanselementen die de verkoop van de IT-activiteiten aan Dedalus weerspiegelen. De omzet daalde met 4,4% tot 501 miljoen euro (verwacht: 487 miljoen euro), de bedrijfskasstroom (REBITDA) ging 10% lager tot 39 miljoen euro en de bedrijfswinst (REBIT) zakte met 11,1% tot 18 miljoen euro (verwacht: 9,7 miljoen euro). Centraal staan in elk geval hogere marges en dat is volgens KBC Securities-analist Guy Sips belangrijk. Het werkkapitaal daalde van 579 naar 515 miloen euro (23% van de omzet) en Covid-19 zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de drukindustrie. Geen impact op “Kopen”-advies en 5,8 euro koersdoel bij KBCS.
Fagron
- Op de Algemene Vergadering van Fagron hebben de aandeelhouders het voorstel tot uitkering van een brutodividend over 2019 van 0,08 euro per aandeel goedgekeurd. Dat levert een nettodividend van 0,056 euro per aandeel op, want 30% gaat naar vadertje staat. De aandeelhouders verleenden ook volledige kwijting aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris. Geen impact op 20,5 euro koersdoel en “Kopen”- advies bij KBC Securities.
Aegon
- Aegon stopte recent met de publicatie van kwartaalrapporten, maar komt nu al op die beslissing terug. De groep boekte in het eerste kwartaal een winst van 1,27 miljard euro, dankzij herwaarderingen ten belope van 1,37 miljard euro gerelateerd aan de lagere verplichtingen in Nederland. Gecorrigeerd kwam het onderliggende resultaat uit op een teleurstellende 366 miljoen euro, fors lager dan verwacht (435 miljoen euro). De solvabiliteitsbuffer steeg van 201% naar 208% en het kapitaaloverschot steeg naar een hoger dan verwachte 1,4 miljard euro. Voor 2020 is het onwaarschijnlijk dat de jaardoelstelling van 10% rendement op eigen vermogen gehaald zal worden. De nieuwe CEO Lard Friese heeft alleszins een pak werk voor de boeg. KBC Securities-analist Jason Kalamboussis verlaagt het koersdoel van 4 naar 3 euro per aandeel, bij een ongewijzigd “Houden”-advies.
Euronav
- Bij Euronav haalde M&G Investment Management wat centen van tafel. Uit een transparantiemelding bleek dat de groep zo’n 13.000 stemrechten minder aanhoudt dan voorheen, waardoor het met 4,57% weer onder de vorig aangemelde 5%-drempel komt te liggen. KBCS heeft een “Kopen”-advies en 12,5 euro koersdoel voor de aandelen.
FNG
- De saga bij modegroep FNG ging gisteren een nieuwe episode in. De handel werd geschorst, omdat beurswaakhond FSMA meer uitleg vraagt over de jaarrekening van boekjaar 2018 én over bepaalde transacties die het bedrijf dat jaar realiseerde. Daar werden al langer vragen over gesteld, maar zolang er geen antwoorden komen, zal er geen koersvorming zijn. Teken aan de wand is dat revisor Mazars de jaarrekening van 2018 zonder voorbehoud goedkeurde, maar er toch wat vragen bij had.
Inventiva
- Nieuws voor aandeelhouders van Inventiva: de fase III RESOLVE-IT studie van concurrent Genfit met Elafibranor leverde geen statistisch significant effect op. Dat is niet bemoedigend voor de NASH-studie van Inventiva, maar concluderen dat PPAR's als doelwitklasse niet relevant zijn voor de behandeling van NASH (niet-alcoholische leverontsteking) is in deze fase niet correct. Het gedifferentieerde profiel van Inventiva's panPPAR-agonist Lanifibranor maakt extrapolaties immers ongegrond. Wel lijkt het er volgens KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse op dat de strategie van Genfit om een populatie van ernstiger ziekte patiënten te rekruteren in vergelijking met de fase II-studie niet heeft gewerkt. Niettemin is een aanzienlijk negatieve impact op de aandelenkoers van Inventiva te verwachten, omdat investeerders de data van Genfit zullen extrapoleren. Geen impact op “Kopen”-advies en 6 euro koersdoel bij KBCS.
Lucas Bols
- Lucas Bols kondigt de wereldwijde herlancering van zijn Bols-likeuren aan, waarvan alle recepten nu zijn vervaardigd met natuurlijke botanische middelen “om de smaak en de hoge kwaliteit ervan te verrijken en om unieke smaakcocktails te creëren”. Om dat moment wat extra cachet te geven, zou een onderzoek bevestigen dat 70% van de consumenten de voorkeur geeft aan cocktails gemaakt met de nieuwe Bols-likeuren boven concurrerende merken. KBC Securities heeft een “Houden”-advies en 15,5 euro koersdoel voor het aandeel, tegenover een beurskoers van 8,32 euro.
Telecomsector / Orange Belgium
- Gisteren heeft de Europese Commissie haar commentaar gegeven op het ontwerpbesluit van de CRC, betreffende het kostenmodel en de maandelijkse huurprijzen voor wholesale-toegang tot de kabelnetwerken. Er werden "geen ernstige twijfels" geuit, waardoor een complexe procedure en enkele maanden vertraging voor de vaststelling van de tariefbesluiten worden vermeden. Bovendien gaat de goedkeuring van de Commissie niet gepaard met grote bezwaren. KBC Securities-analist Ruben Devos meent dat Orange Belgium dankzij schaalvoordelen een standalone EBITDA-marge van 10 à 15% voor de kabel kan bereiken, een verbetering van de churn rate en lagere eenheidstarieven voor wholesale vanaf 2020. Maar vóór 2023 zal dat niet kostendekkend zijn. Het “Kopen”-advies met 23 euro koersdoel voor het aandeel Orange Belgium blijven bij KBCS behouden.