di. 9 aug 2022

Azelis zag in de eerste jaarhelft de omzet met een hele sterke 54,2% groeien tot 2 miljard euro, aangedreven door stijgende volumes en prijzen in alle regio's. Margeprogramma's en een nettopositiefmixeffect door overnames verhoogden de brutowinstmarge met 157 basispunten op jaarbasis tot 24,2%. Schaalvoordelen en financiële kostenverlagingen krikten de aangepaste nettowinst met 194% op jaarbasis op tot 141,7 miljoen euro, zodat de eerder gestelde jaarvooruitzichten opgetrokken konden worden, vernam KBC Securities-analist Thibault Leneeuw.
Van pubertijd naar volle wasdom
Beursnieuwkomer Azelis is vandaag een belangrijke speler op de markt van de distributie van chemische specialiteiten, actief in Life Sciences en Industrial Chemicals. Het is een tussenpersoon tussen grote chemieleveranciers en kmo’s. Azelis positioneert zich zo als een one-stop-shop voor klanten en biedt naast verkoop, marketing en distributie ook logistieke diensten, formulering en technische ondersteuning aan. De meer dan 3.000 medewerkers zijn actief in 57 landen binnen Life Sciences en Industrial Chemicals. Ze bedienen meer dan 51.000 klanten, via 2.300 leveranciers, goed voor 2,8 miljard euro omzet in 2021. En 2 miljard euro in de eerste helft van 2022.
Groot potentieel op lange termijn
Azelis is aanwezig is in een zeer defensief segment, met een zeer hoge groei, versterkende marges en een sterk prijszettingsvermogen. De groep is goed gepositioneerd om te profiteren van trends zoals strengere regelgeving, hogere duurzaamheidsnormen, uitbesteding en consolidatie. Deze elementen zijn grotendeels in het aandeel terug te vinden. Daarom ziet analist Thibault Leneeuw op korte termijn een beperkte opwaartse beweging, maar op lange termijn een groot potentieel. Voor wie niet zo vertrouwd is met Azelis, volgt hieronder een overzicht van de activiteiten en het business model.
Azelis’ activiteiten
- Diensten
Aanvullende diensten spelen een steeds grotere rol in de markt van de Distributie van Specialty Chemicaliën (SCDM). Azelis biedt zijn leveranciers en klanten "innovatie door formulering", op basis van een vraag die kan komen van klanten die vragen om een nieuwe formule voor plantaardig voedsel of van leveranciers die een nieuwe verf op waterbasis willen maken of bestaande oplosmiddelen willen herformuleren om ze milieuvriendelijker te maken. Azelis creëert de vereiste formule in een van zijn meer dan 60 laboratoria. In 2021 werden meer dan 100.000 unieke producten verkocht.
Gezien het belang van de formuleringen en de kenmerken van de producten, hebben de klanten steeds het recht monsters aan te vragen. Azelis kan ook helpen met de logistiek en de opslag, gevolgd door de levering van de chemicaliën. De klanten kunnen de producten vervolgens zelf samenstellen. Gedurende het hele leveringsproces kunnen klanten rekenen op de technische ondersteuning van Azelis. Wanneer zij het product commercialiseren, biedt Azelis bovendien ondersteuning op het gebied van marketing en prijsstelling. Ook kan het bedrijf de klant helpen met lokale regelgeving. - Producten
Life Sciences: dat segment omvat Voeding & Gezondheid, Persoonlijke Verzorging, Agrochemicaliën, Farmaceutische Producten, Diervoeding en Thuiszorg & Industriële Reiniging. Life Sciences genereerde 62% van de omzet in 2021.
Industriële chemicaliën vertegenwoordigden 38% van de omzet, verdeeld over de segmenten CASE (coating, kleefstoffen, afdichtingsmiddelen en elastomeren en bouwmaterialen), Overige industriële chemicaliën eindmarkten, Smeermiddelen/Metaalbewerkingsvloeistoffen, Rubber en Kunststofadditieven.
Azelis' strategie
De strategie van Azelis om de omzet te laten groeien is drieledig: leveranciers, klanten en fusies en overnames. Om dit doel te bereiken, streeft Azelis ernaar een leider te zijn in innovatie, duurzaamheid en digitalisering.
- Leveranciers: De relatie tussen distributeurs en leveranciers is gebaseerd op mandaten. Deze mandaten hebben betrekking op een specifiek product of portfolio voor een regio of land met een looptijd van meestal 3 tot 5 jaar. Azelis bevindt zich in een uitstekende positie om deze nieuwe mandaten van bestaande en nieuwe leveranciers binnen te halen. De groep heeft goede relaties met zijn leveranciers, die het “principals” noemt. In de afgelopen 10 jaar is geen enkel strategisch partnerschap verloren gegaan, waarbij de grootste leverancier goed is voor ca. 14% van de omzet. Azelis werkt ook samen met 18 wereldwijde strategische leveranciers aan nieuwe formuleringen en digitale initiatieven, die de omzet gemiddeld aandikten met 16% tussen 2016 en 2020 (tegenover 6% met andere opdrachtgevers). Leveranciers dragen naar schatting 200 basispunten bij aan de jaarlijkse omzetgroei.
- Klanten: Gemiddeld doen klanten 7 à 8 bestellingen per jaar met een gemiddelde waarde van zo’n 7.500 euro. Azelis verhoogt de verkoop door meer producten te bundelen, zodat het percentage klanten dat 5 of meer producten bestelde steeg van 61% naar 71% tussen 2016 en 2020. De "one-stop-shop" werkt dus. Daar komt nog bij dat de toegenomen vraag naar nieuwe formuleringen de vraag verder opdrijft, wat resulteert in een verwachte organische groei van 300 basispunten per jaar. De klanten zijn voornamelijk kmo's, omdat de top 10 slechts goed is voor 6% van de omzet.
- Fusies & Overnames: Azelis heeft vijf mensen die zich voltijds met fusies en overnames bezighouden en die al 100 overnames realiseerden. Die moeten de geografische aanwezigheid uitbreiden, de aanwezigheid in specifieke marktsegmenten verbeteren, bestaande hoofdrelaties versterken en nieuwe hoofdrelaties maken en die allen tot hogere omzet - en kostenvoordelen moeten leiden. Een jaar na overname is de omzet van de overgenomen bedrijven (2017-2020) gemiddeld met 5% gestegen. Uit berekeningen bleek dat zo’n 50% van de totale omzetgroei tussen 2016 en 2021 afkomstig was van fusies en overnames. Analist Thibault Leneeuw verwacht zich aan een blijvend hoog overnametempo.
Hoogtepunten in de halfjaarcijfers
- De omzet in het eerste halfjaar steeg met 54,2%, dankzij 27,6% organische groei. De groep rondde daarnaast ook vijf overnames af, goed voor 190 miljoen euro extra omzet. In het najaar van 2022 volgen vijf overnames, die de jaaromzet met ongeveer 270 miljoen euro zal aandikken.
- De aangepaste bedrijfswinst (EBITA) trok 90,7% hoger tot 242,6 miljoen euro, goed voor een stijging van de marge van 10,3% tot 12,6%. De conversiemarge verbeterde met 673 basispunten op jaarbasis tot 49,7%.
- De nettowinst steeg 198% tot 141,7 miljoen euro.
- De vrije kasstroom van 139,2 miljoen euro dikte 74,1%aan, ondanks investeringen in werkkapitaal om de sterke groei te ondersteunen.
- De schuldratio daalde van 5,4x per einde juni 2021 tot 2,3x einde juni 2022.
Azelis’ vooruitzichten
Voor heel 2022 wordt gemikt op een aangepaste bedrijfswinst (EBITA) van 410 à 425 miljoen euro, terwijl KBC Securities mikte op 370 miljoen euro.
KBC Securities over Azelis
Het eerste halfjaar van 2022 was zeer sterk en in lijn met de verwachtingen van analist Thibault Leneeuw. Hij rekende na een sterk eerste kwartaal op een dito tweede kwartaal. Omwille van de verhoogde vooruitzichten zullen de verwachtingen in het waarderingsmodel ook opgetrokken worden, al hield analist Thibault Leneeuw rekening met een sterke economische neergang.
Gezien de hoge voorraden en de huidige vooruitzichten zal Azelis de omzetverwachting van 3,6 miljard euro voor heel 2022 niettemin hoogstwaarschijnlijk overtreffen, meent analist Thibault Leneeuw. Dat verklaart waarom de aangepaste bedrijfswinst (EBITA) en de winst per aandeel de analistenramingen van respectievelijk 371 miljoen euro en 0,94 euro zullen overtreffen.
Anderzijds is het macro-economische klimaat ondertussen niet bepaald verbeterd en dus blijft analist Thibault Leneeuw voorzichtig voor het vierde kwartaal van 2022. Dat kan dan misschien wel een sterker dan verwachte groei opleveren, maar dat zou gecompenseerd moeten worden door een lagere groei in 2023 en 2024. Daarom blijft het “Houden”-advies en 24,3 euro koersdoel vandaag op de tabellen staan.
