do. 11 feb 2021

Pernod Ricard rapporteerde vandaag resultaten voor de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2021, waarbij de organische omzetkrimp uitkwam op 3,9%. Dat betekent dat de krimp in het tweede kwartaal slechts 2,4% bedroeg, terwijl analisten op 5,2% hadden gerekend. De operationele winst daalde organisch met 2,4% in de eerste jaarhelft, flink beter dan de verwachte krimp met 7,9%.
De beter dan verwachte resultaten komen voor KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte niet geheel onverwacht, nadat ook concurrent Diageo ijzersterke resultaten kon voorleggen voor het vierde kwartaal, met een organische groei van 1%.
Regionaal plaatje
In de eerste jaarhelft was het vooral een sterke prestatie in Amerika (het volledige continent) die zorgde voor de goede resultaten. Hier slaagde Pernod er zelfs in om 2% groei neer te zetten. Vooral de VS kon meer genieten van de dranken van het bedrijf, maar de verkoop in de zogenaamde travel retail (vooral tax-free winkels op luchthavens), wat voor Pernod een belangrijk kanaal is, viel sterk terug. Reizigers kopen op de lucthaven immers al eens een specialere of duurdere fles, al dan als geschenk.
In Europa (-5%) waren o.a. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Polen sterke markten, maar er waren meer negatieve impacten in pakweg Spanje en Frankrijk. Ook de travel retail viel sterk terug.
In Azië en de rest van de wereld waren er opvallend sterke markten, zoals China en Turkije, waar Pernod meer dan 10% groei kende, maar zwakke markten en ook de tegenvallende prestaties van de travel retail sloegen een deuk van 6% in de omzet van deze uitgebreide regio ten opzichte van een jaar eerder. Tekenen van herstel in India en China waren vooral verantwoordelijk voor de verbetering in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste.
Per merk
Vooral de strategische internationale merken kregen klappen, wat te wijten is aan de terugval in de travel retail. Bepaalde merken konden toch groeien, zoals Malibu, Jameson en Glenlivet. Lokale strategische merken kregen ook klappen, aangedreven door Seagram Indische whisky en Seagram gin in Spanje.
Anderzijds konden de strategische wijnen een bescheiden groei neerzetten, met dank aan Campo Viejo en Brancott Estate. De pluim gaat evenwel naar de zogenaamde 'specialty brands'; die pareltjes konden samen een winst van 22% optekenen.
Drie winnaars op vier
Van de vier 'must win'-markten van Pernod Ricard zijn er drie die een positief resultaat wisten neer te zetten:
- De eerste, de VS, kende een groei van 5%. Dit was ook voor concurrent Diageo een sterke markt. KBC AM ziet dat de verkoop van alcoholhoudende dranken er - ondanks de social distancing-maatregelen - sterk bleef tijdens de gezondheidscrisis. Ook e-commerce kreeg er een sterke boost met een groei van 84%.
- In China, de tweede 'must win'-markt kon Pernod in de eerste helft van het gebroken boekjaar tot zelfs 13% groeien. Na een heel strikte lockdown lijken grote delen van het land opnieuw helemaal open.
- India kwam iets later dan andere delen van de wereld met een strikte lockdown, maar in het tweede kwartaal werden de beperkingen op samenkomsten lichter en kon Pernod er 2% groeien.
- De laatste 'must win'-markt is de travel retail. Het internationale luchtverkeer is nog altijd sterk teruggevallen en zo ook de omzet van Pernod in dit kanaal (-57%). Een paar kleine lichtpuntjes zijn de belastingsvrije eilanden, zoals Hainan in China en Jeju in Zuid-Korea.
Vooruitzichten
Voor het komende jaar verwacht de groep opnieuw een organische omzetgroei. De travel retail en uitgaansgelegenheden blijven wel nog sterk geraakt en de onzekerheden zullen aanhouden. De vergelijkingsbasis is evenwel lager. De kracht in de VS, China en India zou volgens KBC AM de winst moeten drijven.
De visie van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte zag een sterk kwartaal van Pernod, waarvan het aandeel helaas niet kon profiteren. Mogelijk waren de onderliggende verwachtingen al opgetrokken, na de goede resultaten van concurrent Diageo.
Vanaf het vierde kwartaal van het boekjaar ziet KBC AM opnieuw een stevige groei voor Pernod. In dat kwartaal zal de vergelijkingsvoet in verschillende delen van de wereld lager zijn, omdat de lockdowns toen het meest strikt waren.
Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de horeca met een vooruitgang in de vaccinatiecampagnes en warmer weer opnieuw de deuren kan openen en mensen opnieuw gaan reizen, wat de krachtige groei van het bedrijf zou doen terugkeren. Al liggen die reizen volgens analist Bob Van Leemputte wellicht nog verder in de toekomst dan het vierde kwartaal, dat van april tot juni loopt.
KBC AM bevestigt de "Houden"-aanbeveling en het koersdoel van 157 euro voor Pernod Ricard.