vr. 25 okt 2019

Beter dan verwachte kwartaalresultaten en verhoogde verwachtingen voor het komende kwartaal stuurden het aandeel Intel gisteren in de nabeurshandel hoger. Sectoranalist Stijn Plessers (KBC Asset Management) buigt zich over het rapport.
Het zijn opnieuw de serverchips die beter presteren dan verwacht; bedrijven en cloudproviders krijgen hun nieuwe datacenters blijkbaar snel gevuld, waardoor deze dure CPU’s vlot over de toonbank gaan. Hierdoor steeg de omzet, ondanks het feit dat Intel in het derde kwartaal minder chips wist te verkopen. Zo kwam de winst per aandeel met 1,35 USD boven de consensusverwachting van 1,17 USD uit. Voor het komende kwartaal verwacht Intel een winst per aandeel van 1,28 USD, waardoor het aandeel tegen 13 keer de verwachte winst voor 2019 noteert. Deze conservatieve waardering van het aandeel illustreert volgens analist Stijn Plessers meteen ook de vraagtekens die investeerders bij de duurzaamheid van de resultaten plaatsten.
Kapers op de kust
Door de vertraging bij de implementatie van nieuwe productieprocessen heeft Intel voor het eerst sinds mensenheugenis een technologische achterstand opgelopen te opzichte van de concurrentie. Dat heeft eeuwige rivaal AMD, gebruik makend van de productieknowhow bij TSMC, de kans gegeven om met een geloofwaardig alternatief te komen voor de PC- en laptop-CPU’s van Intel. De komende kwartalen zal moeten blijken hoe succesvol AMD is met zijn nieuwe Ryzen-chips, maar met een marktaandeel van +/- 90% kan Intel alleen maar inleveren. Bovendien richten ook de producenten van smartphonechips hun pijlen op de laptop- en PC-markt; zo presenteerde Qualcomm recent een laptop-CPU voor Microsoft, op basis van de ARM-architectuur.
Daarnaast vreest de markt voor een herhaling van dit scenario op de markt voor serverchips, tot voor de kort de exclusieve speeltuin van Intel. Met de lancering van de nieuwe EPYC ‘Rome’ CPU opent AMD een nieuw front in de strijd met Intel. Het is bovendien geen geheim dat met het toenemende belang van Artificiële Intelligentie (AI) de klassieke x86 chiparchitectuur voor servers in vraag wordt gesteld. Grafische kaarten (GPU) van onder andere Nvidia zijn zeer efficiënt gebleken in het trainen van AI-modellen op basis van grote datasets. En ook alternatieve ontwerpen zoals ASIC’s (bijv. TPU van Google) en FPGA’s (bijv. Xilinx) maken opgang in datacenters.
De visie van KBC Asset Management
Met een nieuw inkoopprogramma van 20 miljard USD wil Intel zijn vertrouwen in de toekomst uitdrukken en de perceptie in de markt keren. Ondanks de aantrekkelijke waardering blijft KBC AM voorlopig afzijdig omwille van bovenvermelde vraagstukken.
Het koersdoel wordt licht verhoogd van 55 naar 56 USD, maar het "Houden"-advies blijft ongewijzigd.