do. 14 mei 2020

Tegen de achtergrond van Covid-19 en na de overname van Data Respons sleutelde KBC Securities-analist Ruben Devos aan het waarderingsmodel van het Franse AKKA Technologies. Na een daling van de aandelenkoers met 63% ten opzichte van het hoogste jaarniveau blijft het “Kopen”-advies overeind, maar net als de verwachtingen gaat ook het koersdoel bij KBCS fors lager.
Profiel en strategie
Akka Technologies is via 21 onderzoeks- en ontwikkelingscentra wereldwijd actief in de R&D-markt. Het biedt adviesdiensten aan op het gebied van engineering en technologie, voornamelijk voor projecten in de auto- en luchtvaartsector, de spoorwegsector, de energiesector en in de biowetenschappen.
Consolidatie is in de sector "the name of the game" en de overname van Data Respons, effectief van kracht sinds 1 maart 2020, moet de omzet in 2021 met 218 miljoen euro aandikken en de bedrijfskasstroom (EBITA) met 17 miljoen.
Verlaagde verwachtingen
Toch verlaagde KBC Securities de omzetverwachting voor 2020 en 2021 met resp. 11% en 7%. De omzet in Frankrijk en Noord-Amerika, de markten die het meest blootgesteld zijn aan de luchtvaartsector, is met 20% gedaald.
Hetzelfde verhaal voor de REBITA-marges, die naar verwachting met 250 basispunten zullen krimpen tot 5,5% in 2020 om nadien weer te stijgen tot 8,4% tegen 2024. Dat is een stuk onder de 10% die door AKKA zelf naar voren wordt geschoven.
Voor 2020 en 2021 mikt KBCS op een aangepaste winst per aandeel van resp. 2,41 en 3,60 euro, zo’n 10% onder de marktverwachting en vlot 30 tot 50% lager dan wat eerder ingeschat werd.
Sectordynamieken
Analist Ruben Devos verwacht dat de Aerospace & Defence-sector de komende jaren door onrustig water zal navigeren, terwijl de automobielsector wel sneller op de been kan komen.
- In Auto is ondertussen opnieuw sprake van een hervatting van het werk op de grote productielocaties. In China zien de autofabrikanten een herstel van de vraag. Omdat ze uit de buurt van het openbaar vervoer willen blijven, kopen heel wat consumenten een eerste auto. Bovendien zien we OEM's die verder overwegen om het aantal leveranciers waarmee ze werken te stroomlijnen. Het idee is dat de geselecteerde ER&D-leveranciers een groter deel van de R&D-uitgaven krijgen, maar tegelijkertijd wel meer concurrerende aanbiedingen doen. KBC Securities is van mening dat deze trend zal versnellen na de crisis en dat AKKA kan profiteren van haar reputatie, omvang, project expertise en langetermijnrelaties met grote spelers. Ten slotte staat de automobielsector voor verschillende uitdagingen op korte tot lange termijn (elektrificatie, strengere emissienormen, automatisering van het wagenpark, ...) waardoor de R&D-uitgaven van de sector veerkrachtiger zullen zijn dan die van de klanten in de A&D- of toeleveringssector.
- Voor de luchtvaartsector, goed voor 31% van de omzet, is er veel minder vertrouwen dat de omstandigheden snel zullen verbeteren. In volle COVID-19-pandemie wordt de luchtvaartsector geconfronteerd met een existentiële crisis als gevolg van een kelderend commercieel reisverkeer en veel luchtvaartmaatschappijen die dringend om financiële steun vragen. In een recent interview waarschuwde de CEO van Airbus (de tweede grootste klant van AKKA) dat het "drie tot vijf jaar" zou kunnen duren voordat passagiers net zo bereid zijn om te vliegen als voor de crisis, en hij voegde eraan toe dat de sector geconfronteerd wordt met de "ernstigste crisis die ze ooit gekend heeft". Op het niveau van AKKA is KBC Securities van mening dat Noord-Amerika, door de overname van PDS Tech, minder hard zal worden getroffen dan Europa. Als gevolg van de onzekerheid in de luchtvaart werd de gecombineerde omzetgroeiverwachting over drie jaar voor Noord-Amerika en Frankrijk wel verlaagd van +7% naar -1%.
De visie van KBC Securities
Op basis van de herziene schattingen verwacht analist Ruben Devos dat de schuldhefboom tegen het einde van 2020 rond 3,0x zal uitkomen. Dat cijfer lag eind 2019 nog op slechts 0,4x, wat de forse en snelle impact van Covid-19 duidelijk aantoont. Die hefboomratio van 3,0x ligt onder het Schuldschein-convenant van 4,0x, zodat het bedrijf niet in de gevarenzone komt.
Inclusief de toepassing van boekhoudnorm IFRS16 zou die schuldgraad tegen eind 2020 echter eerder richting 4,1x kunnen evolueren, maar wel onder het RCF-convenant van 5,0x liggen (4,5x als er niet nog een overname wordt gedaan). De groep kan dus overduidelijk wel wat nieuwe groei-impulsen gebruiken, maar de schulden zijn wel nog onder controle.
De koers van het aandeel daalde sinds zijn hoogste peil in 2020 met een indrukwekkende, maar weinig benijdenswaardige, 63% tot 24,3 euro. Een groot deel van het slechte nieuws zit volgens KBCS al in de beurskoers vervat, waardoor het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is. Dat verklaart het “Kopen”-advies. Het nieuwe koersdoel van 45 euro impliceert een koers-winstverhouding van 12x, op basis van de vooruitzichten voor 2021 en levert een opwaarts potentieel van bijna 90% op.