di. 4 jul 2023

Volgens een studie van EY draaiden de 500 grootste familiebedrijven in de VS een omzet van gezamenlijk meer dan 8.000 miljard dollar. Dat is een groei met 10% ten opzichte van een jaar eerder en aanzienlijk meer dan de wereldeconomie, die in 2021 genoegen moest nemen met slechts 6%. Ook op de beursvloer onderscheiden familiale ondernemingen zich van hun niet-familiale collega’s. Collega Michel Ernst, strateeg bij CBC, ging op onderzoek naar het een verklaring voor de bovengemiddeld sterke prestatie van familiebedrijven.
Wat is een familiebedrijf?
De definities voor wat een familiebedrijf is zijn uiteenlopend, maar de Europese Commissie hanteert de volgende criteria:
• De meerderheid van de beslissingsbevoegdheid is in handen van de oprichter, of diegene die de controle over het aandelenkapitaal verwierf, of is in handen van zijn of haar echtgenoot, ouders, kind of de rechtstreekse erfgenaam van zijn of haar kind.
• Ten minste één vertegenwoordiger van de familie of haar leden officieel is belast met het bestuur van en de controle over het bedrijf.
Volgens UBS-Crédit Suisse vertegenwoordigen familiebedrijven zo’n 65% van alle bedrijven wereldwijd en genereren meer dan 70% van het wereldwijde BBP, wat in veel landen voor 50 tot 80% van de banen zorgt.
In Europa vertegenwoordigen familiebedrijven 40 à 50% van de particuliere werkgelegenheid en 65 à 80% van de bedrijven in de verschillende landen van de regio. In Azië is de situatie echter heel anders. Familiebedrijven hebben bijvoorbeeld slechts een klein aandeel (10 à 20%) in de Chinese aandelenmarkt als geheel, omdat de grote traditionele bedrijven worden gedomineerd door staatsbedrijven.
Outperformance
Hierom presteren familiebedrijven beter dan gemiddeld:
1. De oprichters van familiebedrijven zijn bouwers. En zoals Carmignac ons terecht en regelmatig in herinnering brengt in rapporten over familiebedrijven: "Televisieprogramma's over conflicten binnen familiebedrijven zijn al jaren populair. In werkelijkheid blijven tienduizenden bedrijven die voornamelijk eigendom zijn van families of hun oprichters elk jaar opnieuw prestaties leveren en dus waarde creëren, en dat al decennialang.
2. Ze hebben een visie die meer gericht is op de lange termijn - voorbij de druk van traditionele investeerders die elk kwartaal betere resultaten eisen - in combinatie met voorzichtig management.
3. Ze hebben over het algemeen minder schulden dan niet-familiebedrijven. Carmignac's wereldwijde databank "Family 500", die bedrijven volgt die voor ten minste 10% in handen zijn van families, oprichters, stichtingen of trusts, laat zien dat hun relatieve schuldenniveau gemiddeld ongeveer 3 keer lager is dan dat van niet-familiebedrijven. De gemiddelde verhouding tussen nettoschuld en EBITDA spreekt ook voor zich.

4. Familiebedrijven kunnen doorgaans betere financiële ratio’s voorleggen. Verschillende studies, waaronder een van UBS-Crédit Suisse, hebben aangetoond dat de omzetgroei, winstmarges en cashflow gemiddeld beter zijn voor familiebedrijven dan voor niet-familiebedrijven. Carmignac heeft ook vastgesteld dat het rendement op het eigen vermogen (RoE) in oktober 2022 15,1% bedroeg voor familiebedrijven. Tegelijkertijd bedroeg de ROE voor niet-familiebedrijven 13%.
5. Over het algemeen steken de ESG-scores (maatstaf voor milieu-, sociale en governanceprestaties) van familiebedrijven gunstig af bij die van niet-familiebedrijven. Dit criterium is belangrijk omdat, nu steeds meer investeerders steeds meer belang hechten aan de duurzaamheid van hun investeringen, het essentieel wordt om dit aspect te kunnen kwantificeren...
Wervers, ervers en bedervers
Samengevat hebben familiebedrijven meestal bovengemiddelde defensieve en meer duurzame karakteristieken, waardoor ze goed kunnen presteren, vooral in perioden van marktstress. Er is echter een oud gezegde dat zegt dat de 1ste generatie het bedrijf opbouwt, de 2de het ontwikkelt en de 3de de neergang inzet of het zelfs laat zinken.
Als we de statistieken van UBS-Credit Suisse mogen geloven, hebben familiebedrijven die door de eerste generatie worden geleid, zeker de neiging om beter te presteren dan de tweede of laatste generatie. De ervaring leert dat familiebedrijven van de 1ste en 2de generatie het gemiddeld goed doen.
Vanaf de 5de generatie zijn de prestaties wisselvalliger, omdat de oorspronkelijke geestesgesteldheid van het familiebedrijf, gecreëerd door de oprichter, verloren lijkt te zijn gegaan. Volgens Carmignac hebben familiebedrijven in de EU en de VS de afgelopen 15 jaar respectievelijk 50% en 40% beter gepresteerd dan niet-familiebedrijven. In dezelfde periode hebben familiebedrijven in opkomende markten wel minder goed gepresteerd. Uit Carmignac’s “Family 500” databank blijkt ook dat Amerikaanse familiebedrijven het grootste beleggingspotentieel bieden. Tot slot heeft Carmignac vastgesteld dat de grootste bedrijven het best presteerden door bijna 3 keer zo snel te groeien!
Kortom, meer dan ooit, en zelfs als een thema er op het eerste gezicht veelbelovend uitziet, moet je selectief zijn!

Familie op de beurs
Wat de beurs betreft, zijn er verschillende indexen met het label 'familiebedrijven', zoals de Family Business-index van Euronext. Daarin zijn momenteel 85 familiebedrijven opgenomen die genoteerd zijn op de Europese Euronext-beurzen.
Er is ook de Solactive Global Family Owned Companies index, die gegevens verzamelt over 50 familiebedrijven wereldwijd. Maar er zijn uitgebreidere indices, omdat ze representatiever zijn, zoals de UBS-Crédit Suisse index, die een steekproef van 1.000 familiebedrijven wereldwijd omvat. De UBS-Crédit Suisse Family 1000 index heeft sinds 2006 een gemiddeld sectorgecorrigeerd jaarlijks extra rendement van 3% gegenereerd...
Helaas zijn er nog geen ETF's beschikbaar die de desbetreffende indexen volgen. Maar gelukkig zijn er wel een aantal holdings die door families worden geleid. Denk maar aan Zweedse Investor AB, ook wel de 'Mini-Berkshire Hathaway" genoemd, van de familie Wallenberg. Of het Italiaanse Exor van de famillie Agnelli. En dan zijn er nog Wendel en Peugeot Invest, van de gelijknamige Franse families. Deze holdings worden besproken in onze Europse Holdings Topics, DEEL 1 en DEEL 2.