do. 28 jul 2022
9:51

Omzet Telenet lag in lijn van verwachtingen
- De omzet van Telenet lag in het eerste halfjaar in lijn der verwachtingen, terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) daalde door de inflatie en hogere energiekosten. Dankzij de verkoop van de zendmasten aan DigitalBridge ging de nettowinst 275% hoger tot 793,4 miljoen euro. Onderliggend was de groei iets minder, maar die groei moet in het najaar stijgen door de prijsverhoging van 4,7% die midden juni werd doorgevoerd. Telenet mikt op een sterk tweede halfjaar en herhaalt zijn eerdere vooruitzichten voor 2022: 1% omzet- en EBITDA-groei, naast 5 miljoen euro aanloopkosten in verband met de lancering van Netco met Fluvius. Geen impact op 40 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
Arcadis zette in tweede kwartaal 8,1% meer om op autonome basis
- Arcadis zette in het tweede kwartaal 8,1% meer om, op autonome basis tot 729 miljoen euro, terwijl de bedrijfswinst aantrok. Dat duwde de EBIT-marge van 9,1% naar 9,3%, met dank aan de aanhoudend sterke vraag. De nettowinst steeg van 31 naar 44 miljoen euro, terwijl de vrije kasstroom terugviel naar 41 miljoen euro en het orderboek met 5,9% steeg tot dik 2,3 miljard euro. Een concrete jaarverwachting werd niet gegeven, maar het management toonde zich optimistisch op basis van de bestellingen. Voor KBCS is het belangrijkste positieve punt dat de marge op peil blijft, ondanks de gestegen personeelskosten. Geen impact op 46 euro koersdoel en “Opbouwen-“advies.
Vastgoedgroep Vastned zag bruto huurinkomsten stijgen
- Vastgoedgroep Vastned zag de bruto huurinkomsten 5,8% stijgen tot 32,8 miljoen euro, wat een eerder verlies omboog in winst dankzij de vraag naar winkelvastgoed en stabiele transactiewaarden. De bezettingsgraad steeg van 96,2% naar 98,5%. Vastned incasseerde 97,6% van de huren, tegenover 96,1% vorig kwartaal. Het directe resultaat steeg van 15,1 naar 16,9 miljoen euro, terwijl het indirecte resultaat verbeterde naar -23,7 naar 22,6 miljoen euro. In totaal dus 39,5 miljoen euro in de plus, tegenover 8,6 miljoen euro in de min een jaar eerder. Voor heel 2022 wordt een direct resultaat verwacht van 1,95 à 2,05 euro per aandeel.
Sterk tweede kwartaal voor AB Inbev
- Sterk tweede kwartaal voor AB Inbev, dankzij een hoger dan verwachte interne groei. De volumes stegen met 3,4% tot 149,73 miljoen hectoliter, terwijl op 147,56 miljoen werd gemikt, zodat de omzet op autonome basis met 11,3% steeg tot 14,79 miljard dollar, eveneens boven verwachting (14,58 miljard dollar). De genormaliseerde EBITDA steeg met 7,2% tot 5,09 miljard dollar, terwijl op 5 miljard werd gemikt. Op de balans daalde de nettoschuld van 76,2 miljard per einde 2021 naar 75,9 miljard, zodat de schuldgraad daalde van 4,0 naar 3,9x. Voor heel 2022 wordt nog steeds gemikt op een EBITDA-groei van 4 à 8%, met een snellere omzetgroei. Analisten mikten op 9,8% omzetgroei tot 58,51 miljard dollar en een EBITDA-groei van 6,5% tot 20,27 miljard dollar. Geen impact op “Kopen”-advies en 80 euro koersdoel.
Intertrust heeft het moeilijk met de winst door kosten en personeelsverloop
- Intertrust blijft het moeilijk hebben met de winst door ALM-saneringskosten, personeelskosten en een verhoogd personeelsverloop. Op basis hiervan zijn de marge-indicatoren en de schuldgraad naar beneden bijgesteld. Anderzijds steeg de omzet met 6,4% op jaarbasis tot 152,5 miljoen euro en vordert de overname door CSC goed, al zit er zoals vorige week gemeld ook daar wat vertraging op. Geen impact op 20 euro koersdoel en “Houden”-advies.
Omzet UCB trok in eerste jaarhelft 5% hoger
- De omzet van UCB trok in de eerste jaarhelft 5% hoger op jaarbasis tot 2,93 miljard euro, waarmee de verwachtingen werden geklopt (ondanks generieke erosie van Vimpat en Keppra). Ook daalde de bedrijfskasstroom (EBITDA) met –3% minder dan verwacht tot 814 miljoen euro, ondanks de integratiekosten van Zogenix. De onderneming voegt twee nieuwe Fase III-studies voor Fintepla toe aan de pijplijn, maar laat haar ITP-aspiraties met rozanolixizumab varen. De commerciële opstart van IL17 bimekizumab' bereikt 10 miljoen euro netto-omzet en dat is iets trager dan verwacht, terwijl UCB hoopt een antwoord te bieden op de complete response letter (CRL) van de FDA. Geen impact op 115 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
Argenx meldt 75 miljoen euro netto productomzet van Vyvgart
- Argenx meldde een duizelingwekkende 75 miljoen euro netto productomzet van Vyvgart (voor de behandeling van gMG) in het tweede kwartaal, inclusief de VS en Japan. Dat cijfer ligt ver voorbij de verhoopte 35 miljoen euro en vergelijkt met 21,2 miljoen dollar in het eerste kwartaal. De beslissing van het EMA voor de Europese lancering wordt verwacht in kwartaal drie. In de eerste jaarhelft werd er dus 116,7 miljoen dollar omgezet, goed voor een brutomarge van 93%. De uitgaven voor onderzoek stegen met 2% tot 278,9 miljoen dollar, zodat het nettoverlies uitkwam op 435,9 miljoen dollar. Dat wordt gedekt door een spaarpot van 2,60 miljard dollar. Qua pijplijn staat de BLA indiening van subcutaan (SC) efgartigimod voor gMG ingepland voor het einde van 2022 en worden er topline data van de ADHERE studie in CIDP verwacht in het eerste kwartaal van 2023. Geen impact op “Kopen”-advies en 340 euro koersdoel.
IEX Group zag omzet in eerste zes maanden stijgen
- De Nederlandse IEX Group zag de omzet in de eerste zes maanden met 16% stijgen tot 2,5 miljoen euro, dankzij een toegenomen directe advertentieomzet en hogere inkomsten uit abonnementen. Ook steeg het aantal abonnees. De bedrijfskasstroom steeg van 0,5 tot 0,7 miljoen euro en leverde 0,36 miljoen euro nettowinst op. De liquiditeitspositie dikte aan tot 1,9 miljoen euro, wat voldoende is om een obligatielening met 7% rente af te lossen. Voor heel 2022 wordt een verdere omzet- en winstgroei vooropgesteld.
Uitgeverij RELX krikte omzet in eerste halfjaar op
- Uitgeverij RELX krikte de omzet in het eerste halfjaar op met 13% tot 3,97 miljard Britse pond. De divisie Risk scoorde 7% groei, terwijl Scientific en Technical & Medical en Legal 4% groeiden. De omzet Exhibitions werd geraakt door Covid, maar herstelde in 2022 met 226% tot 394 miljoen pond. Alles samen levert dat een 16% hoger EBITDA op, 1,24 miljard pond, waardoor de marge steeg van 30,1% naar 31,2%. Het interimdividend gaat 10% hoger tot 15,7 pence per aandeel, terwijl de eerder gestelde vooruitzichten herhaald werden. Applaus van KBC Securities, want dit trekt het koersdoel op van 2 300 naar 2 450 pence, bij stabiel “Houden”-advies.
Solvay krikte onderliggende EBITDA met 43% op
- Na de positieve winstwaarschuwing op 18 juli, bevestigde Solvay vandaag dat het de onderliggende EBITDA in het tweede kwartaal met 43% opkrikte tot 864 miljoen euro, aan de bovenkant van de verwachtingen. Dat is te danken aan een indrukwekkende prijszettingsprestatie, terwijl de volumessterk zijn gebleven. De groep verhoogde de jaarverwachtingen aanzienlijk, ondanks dat er enige voorzichtigheid is over de mogelijkheid van gasonderbrekingen in Europa tijdens de winter. De vrije kasstroom zal trouwens niet op 650, maar wel op 750 miljoen euro uitkomen. Solvay profiteert volgens KBCS van een solide vraag en een indrukwekkende prijsdiscipline en dus blijft het aandeel ondergewaardeerd. Geen impact op 120 euro koersdoel en “Opbouwen”-advies.
KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Barco
- KBC Securities sleutelde na de publicatie van de kwartaalcijfers van Barco vorige week aan het waarderingsmodel en trekt vandaag het koersdoel op van 24,5 naar 28,5 euro. Barco laat de pandemie achter zich, wat met name zichtbaar is in “Enterprise”. Ook de tweede jaarhelft kondigt zich sterk aan, zodat de marges verder kunnen verbeteren dankzij de productmix en operationele verbeteringen. De groep mikt op 25% meer omzet in 2022, met een EBITDA-marge tussen 10 en 12%. Geen impact op “Opbouwen”-advies.