wo. 14 jun 2023

Colruyts nettowinst daalde vorig boekjaar zoals verwacht met 30,4% tot 201 miljoen euro
- Bij Colruyt daalde de nettowinst vorig boekjaar (FY22/23) zoals verwacht met 30,4% tot 201 miljoen euro. Dat komt door hogere kosten, felle concurrentie en 27 miljoen aan bijzondere waardeverminderingen op Dreamland & Dreambaby. Maar de bedrijfswinst (EBIT) lag wel 9% boven de schattingen, terwijl de bedrijfswinst en de nettowinst dit boekjaar 12% à 20% moet kunnen stijgen. Merk verder op dat het resultaat van volgend jaar beïnvloed zal worden door enkele eenmalige gebeurtenissen, waaronder een winst van 600 à 700 miljoen euro door de verkoop van Parkwind, herstructureringskosten bij Dreamland & Dreambaby en de deconsolidatie van Dats24. Belangrijk is ook dat Stefan Goethaert het roer overneemt als CEO. Alles bij elkaar is er geen impact op het “Houden”-advies en 27 euro koersdoel.
Veon kreeg tot 30 oktober uitstel van Nasdaq voor indienen van jaarverslag
- Het op Amsterdam genoteerde Veon heeft tot 30 oktober uitstel van Nasdaq gekregen voor het indienen van zijn jaarverslag. Dat klinkt wat scheef, en dat is het eigenlijk ook. De oorsprong van de vertraging bevindt zich in Oekraïne, want het van oorsprong Russische telecombedrijf, voorheen Vimpelcom genaamd, kon in 2022 geen auditor vinden. En ook de sancties tegen Rusland zorgen voor problemen, want aan de obligatiehouders werd gevraagd om de looptijden te verlegen zodat het Russische dochterbedrijf verkocht zou kunnen worden. Lang verhaal kort: alles komt goed, alleen vandaag nog niet.
Volgens De Tijd is Bpost “kandidaat voor de overname van de Franse logistieke groep Staci”
- Volgens De Tijd is Bpost “kandidaat voor de overname van de Franse logistieke groep Staci”. En dat op een moment dat er geen voltijdse CEO is en het aandeel in het verdomhoekje terecht is gekomen door een stroom schandalen en potentiële boetes. De Tijd vraagt zich terecht af of “de federale regering, die 51 procent van Bpost bezit, op dit moment staat te springen om het postbedrijf honderden miljoenen euro's te laten uitgeven voor een Frans bedrijf”.
Transparantiemelding meldt dat Ageas nog 4,99% bezit van winkelvastgoedverhuurder Ascencio
- Op basis van een transparantiemelding blijkt dat Ageas via dochter AG Real Estate en AG Insurance nog 4,99% bezit van winkelvastgoedverhuurder Ascencio. Dat is ongeveer de helft van het eerdere belang van 9,96%.
Aliaxis trok openbaar bod op Finse Uponor in
- Aliaxis heeft zijn openbaar bod op het Finse Uponor ingetrokken. De beslissing komt er nadat de Zwitserse industriële groep Georg Fischer maandag een hoger bod van 28,85 euro per aandeel deed. Aliaxis deed eind mei een bod in contanten op Uponor ter waarde van 1,87 miljard euro. Uponor had het bod van Aliaxis als onvoldoende afgedaan, ook al had de Belgische groep sinds 24 april 2023 een belang van 20,05% in de onderneming opgebouwd.
Volgens Prosus is de winst vorig jaar gedaald met 40% à 47%
- Volgens Prosus is de winst vorig jaar aanzienlijk gedaald door bijzondere waardeverminderingen en lagere bijdragen van zijn grootste holding, de Chinese software- en gaminggigant Tencent . De groep verwacht daarbij dat de winst per aandeel in het jaar tot maart 2023 met 40% tot 47% zou zijn gedaald. Prosus heeft het afgelopen jaar zijn belang in Tencent teruggebracht van 29% naar 26%. Prosus zei verder nog dat de winst uit geconsolideerde activiteiten in de tweede helft van het jaar sterker was dan in de eerste zes maanden en dat de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten een "aanzienlijke verbetering" over het jaar had laten zien. Het bedrijf zal zijn volledige resultaten op 27 juni publiceren.
Inventiva meldde positieve data over gebruik van Lanifibranor bij patiënten met Type 2 Diabetes (T2D)
- Inventiva meldde positieve data over het gebruik van Lanifibranor bij patiënten met Type 2 Diabetes (T2D) en leverziekte NAFDL. Omdat patiënten die lijden aan NAFDL en NASH gecorreleerd zijn aan dit type van diabetes, bewijst de studie dat Lanifibranor goed zijn mannetje blijft staan in dit ziektebeeld. Daarom blijft Inventiva ondergewaardeerd, en dus verhoogt KBC Securities het advies van “Houden” naar “Opbouwen” bij een onveranderd koersdoel van 16 euro.
KBC Securities adviseert het bod van Liberty te accepteren. Het koersdoel stijgt tot 21 euro per aandeel
- KBC Securities worstelde zich ondertussen door het prospectus voor de overname van Telenet ter waarde van 21 euro per aandeel. Over het geheel genomen is onze analist van mening dat de gebruikte langetermijnveronderstellingen redelijk lijken, en zelfs optimistisch in vergelijking met de huidige consensusverwachtingen. Dat komt deels door de slepende goedkeuring van de NetCo-transactie, terwijl ook de nieuwe mobiele toetreder Citymesh en de hoge investeringsgraad niet volledig weerspiegeld wordt in de onderliggende aannames. Daarom adviseert KBC Securities om het bod te accepteren. Het koersdoel stijgt tot van 16 euro van voor het bod tot 21 euro per aandeel, gelijk met het bod.
Basic-Fit krijgt extra financiële ademruimte door de uitbreiding van een kredietfaciliteit
- Basic-Fit krijgt extra financiële ademruimte door de uitbreiding en aanpassing van een kredietfaciliteit met 50 euro tot 650 miljoen. De marges werden met 25 basispunten verhoogd en de looptijd werd met twee jaar verlengd. Concreet gaat het over een termijnlening van 250 miljoen euro en een faciliteit van 400 miljoen euro. KBC Securities verhoogt het “Houden”-advies naar “Opbouwen” en koersdoel van 40 euro voor de aandelen.
Bij Greenyard steeg omzet met 7,9% op jaarbasis tot 4,64 miljard euro. Vooruitzichten stellen iets teleur
- Het zonet afgelopen boekjaar van Greenyard werd gekenmerkt door sterke inflatie en verstoringen in de toeleveringsketenén het consumentengedrag. Maar de omzet steeg niettemin met 7,9% op jaarbasis tot 4,64 miljard euro omdat de volumes slechts 0,8% terugvielen en de prijzen 8,5% stegen. De groep mikt voor het huidige boekjaar op 4,9 miljard euro omzet, terwijl KBC Securities op 4,92 miljard euro mikte, met een bedrijfskasstroom van 175 à 180 miljoen euro. Dat is iets lager dan de verhoopte 193,1 miljoen euro. Tegen maart 2026 moeten die cijfers naar 5,4 miljard euro en 200 à 210 miljoen euro. Geen impact op “Opbouwen”-advies en koersdoel van 8,5 euro.
Recticel verkocht Engineered Foams niet voor 656, maar wel voor 454,1 miljoen euro
- Recticel heeft de verkoop van Engineered Foams aan Carpenter afgerond, maar de ondernemingswaarde werd wel bijgesteld van 656 naar 454,1 miljoen. Daartegenover staat dat Recticel de Soundcoat Company en haar 33%-belang in Orsa Foam behoudt, samen goed voor 4,9 miljoen euro bedrijfskasstroom. KBC Securities schat de wijzigingen aan de originele deal op bijna 40 miljoen euro negatief, of zo’n 3 euro per aandeel. Eerder werd gemikt op 0,5 euro per aandeel. Rekening houdend met de moeilijke markt en de lager dan verwachte waardering van Engineered Foams, daalt het koersdoel daarom van 17 naar 14,5 euro. Geen impact op “Houden”-advies.